fbpx

Emoties, wat vertellen ze je?

6 okt 20150 Reacties

We zijn bijzonder goed 😉 in het oordelen over anderen, maar zeker ook over onszelf. Zo ook over onze emoties.

We ervaren emoties zoals plezier, geluk of blij zijn als positieve gevoelens. Emoties zoals spijt of je boos of verveeld voelen, ervaren de meeste mensen als negatief. Maar het ding is, geen van allen zijn goed of slecht. Ze geven alleen maar een aanwijzing, een indicatie van waar je bent in je leven, en dat is helemaal ok. Het zijn namelijk niet onze emoties die bepalen wie we zijn, maar de keuzes die we vervolgens maken. En emoties kunnen je bijzonder goed helpen om keuzes te maken, of je ze nu ervaart als ‘goed’ of ‘slecht’.

Laat me het uitleggen aan de hand van de ‘negatieve’ emoties. Boos zijn bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat je vecht voor je zaak, dat je je rug recht, of juist dat je wegloopt omdat het je aandacht niet (meer) waard is. Je verveeld voelen, kan ervoor zorgen dat je juist in actie komt, dat je nieuwe ideeën genereert. Is dat negatief? Volgens mij helemaal niet. Sterker nog, emoties kunnen je klaar stomen om een volgende keuze te maken, om een nieuwe weg in te slaan. Mits we ze ook zo bekijken, als aanwijzingen om je hart te kunnen volgen.

Laten we ook de andere kant beter bekijken, de zogenaamde positieve emoties. Voorbeeldje: puur geluk kan je het gevoel geven op de goede weg te zijn, het kan een aanwijzing zijn om te besluiten om koers te houden, om vooral zo door te gaan.
Het zijn ook niet je emoties die je gevoel positief of negatief maken. Het is je hoofd, het zijn je gedachten die het oordeel vellen. En weet je? Je gedachten definiëren je niet, je bent niet je gedachten. Gedachten zijn maar een deel van je, net zoals je gevoelens ook een deel van je zijn.

De volgende keer als je emoties ervaart, en dan met name ‘negatieve’ gevoelens, ga dan maar eens na: welk gevoel heb ik nu eigenlijk en wat vertellen deze emoties mij? Wat is het waar je zo blij, boos, tevreden of verveeld van raakt? Wat is het dat je raakt? Onderzoek je gevoelens en observeer je gedachten, zonder er iets van te vinden. Door je bewust te worden van wat je precies ervaart, kun je je emoties gebruiken als kompas. Dan zijn ze een tool die je helpen in het maken van bewuste keuzes. Zo kun je persoonlijk steeds verder groeien en je hart blijven volgen.

Pin It on Pinterest

Share This