fbpx
16-06-02 De zelfverzekerde ruiter deel 3 - Heb ik wel genoeg ruitergevoel

De zelfverzekerde ruiter deel 3: Heb ik genoeg ruitergevoel?

1 jun 20160 Reacties

Ruitergevoel. Een begrip waar veel mee wordt gestrooid in paardenland. En ook waar nogal wat overtuigingen over bestaan. Zoals dat je ermee geboren bent of niet. Degenen die gezegend zijn met veel ruitergevoel, dat zijn de toppers. En heb je weinig ruitergevoel, dan heb je eigenlijk een beetje pech. Misschien word je langzaam wel steeds een beetje beter, maar echt goed word je nooit.

Tja, daar ben je dan mooi klaar mee. Bloed, zweet en tranen kost het je om steeds een beetje beter paard te rijden, maar lukken? Nee, dat doet het nog niet. Je ziet om je heen ruiters en amazones waarbij het lijkt of het allemaal vanzelf gaat, of op zijn minst veel makkelijker. Ruiters mét ruitergevoel. Bij jou gaat het nog helemaal niet vanzelf, want jij hebt dat nu eenmaal niet…

Jawel, jij hebt ook ruitergevoel!

Ik geloof dat iedereen ruitergevoel in zich heeft en zijn of haar ruitergevoel kan ontwikkelen. Net als dat iedereen, zoals ik in deel 2 over de zelfverzekerde ruiter al schreef, intuïtie heeft. Maar de één lijkt er wel makkelijker toegang toe te hebben dan de ander. Eigenlijk lijken intuïtie en ruitergevoel best veel op elkaar. Ook je ruitergevoel is er al, je hoeft het alleen nog maar in jezelf vinden.

Wat is het eigenlijk?

Voor velen is ruitergevoel iets ongrijpbaars. Je hebt het in je vingers of niet, maar niemand heeft echt een idee wát ruitergevoel nu precies is. Is het iets technisch, zit het in je lijf of in je handen, of heeft het echt te maken met gevoel?

Als ik het mag zeggen, is ruitergevoel je innerlijk weten over waar je je paard ontmoet en waar je jezelf met je paard kunt verbinden. En omdat paarden levende, sensibele wezens zijn met hun eigen karakter en gevoelens die van moment tot moment bewegen en veranderen, verandert de ‘plek’ waar je je paard kunt ontmoeten ook continue. De verbinding is niet iets wat vast staat, maar iets dynamisch.

Waar zit je ruitergevoel?

Ruitergevoel zit daarom in je lijf, in je vingers, in je hart, in je hoofd en in je buik. In je hele zijn en zelf. Je maakt niet alleen maar contact met je paard via bijvoorbeeld de teugels, maar ook met je zit. Hoe breng je je eigen lichaam en dat van je paard in balans? Hoe maak je jullie recht?

En ook gevoelsmatig ga je een verbinding met je paard aan. Hoe stem je je energie op je paard af? Je weet wel, met een lekker druk hoofd stap je op, en je paard is al vertrokken voordat je goed en wel in het zadel zat. Oeps… Of op het gebied van de dialoog: wie leidt er vandaag, wat gaan we doen, welke kant gaan we op?

Met ruitergevoel wordt paardrijden dan iets wat je samen met je paard doet, in plaats van op je paard. Je rijden komt in dienst te staan van je paard en jullie samenzijn, in plaats van in dienst van je ego. Met ruitergevoel zijn de hulpen die je geeft logisch voor je paard, omdat jullie al in verbinding staan met elkaar. En ook voor jezelf voelt het logisch, in plaats van dat je letterlijk je hand iets lager houdt of je been een beetje naar achteren legt. Met ruitergevoel voelt het alsof het vanzelf gaat.

Hoe vind ik mijn ruitergevoel?

Goed, op heel veel vlakken komt dus je ruitergevoel om de hoek kijken. Hoe krijg je dat allemaal tegelijk voor elkaar?

Even terug naar je intuïtie… ik zei het al: het is vergelijkbaar met je ruitergevoel. Je innerlijk weten. Weten. Je weet het ergens al. Ergens zit de oplossing al in je verstopt. Als je je ruitergevoel wilt ontwikkelen en de verbinding aan wilt gaan met je paard, is het jouw taak om in contact te komen met jezelf. Maak verbinding met jezelf en ga er bij jezelf naar op zoek.

Eén van de manieren om in contact te komen met jezelf, is door meditatie. Speciaal voor ruiters heb ik de Ruitermeditatie ontwikkeld. Het helpt je om je bewust te worden van je lijf, je gedachten, je gevoelens, je hele zelf. En je kunt de meditatie te paard of bij je paard doen. Je kunt je hieronder aanmelden om de Ruitermeditatie gratis te downloaden of klik op deze link om er meer over te lezen.

Ik weet het even niet…

Het kan gebeuren dat je het even niet weet, dat je het niet kunt vinden. Dat is helemaal ok. Het is een ontwikkeling, het is groei. Ennnn… groei kost tijd. Sterker nog, het niet-weten kan juist heel waardevol zijn! Alleen in het niet-weten is er namelijk ruimte voor nieuw weten. Probeer open te blijven voor wat er op dat moment is. Accepteer dat er even een leegte is, blijf bij jezelf en je paard en heb vertrouwen dat het zich vanzelf weer opvult vanuit je eigen innerlijk weten.

Je paard kan je hierbij helpen. Neem bijvoorbeeld de tijd om in de wei of in de paddock te gaan zitten. Lekker samen bij je paard, je gevoelens en gedachten de vrije loop laten. Alleen even ‘zijn’, verder niks. Je paard is hier super goed in, dus neem een voorbeeld aan hem!

Wil jij je ruitergevoel verder ontwikkelen en subtieler samenwerken met je paard?

Meld je dan aan voor een gratis coachsessie “De ultieme samenwerking met je paard”. In een telefonisch gesprek van een half uur, tunen we in op jouw situatie en wat je op dit moment tegenhoudt om je ruitergevoel te vergroten. En natuurlijk kijken we naar wat je nu al kunt doen om jullie samenwerking te versterken en te verbeteren. No strings attached.

Klinkt dit als iets voor jou? Neem dan contact met me op via miriam@horsepowerlifepower.nl, dan plannen we direct je sessie in. Ik hoop je binnenkort te spreken!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This