fbpx
2016-05-26 De zelfverzekerde ruiter deel 2 - je gevoel volgen

De zelfverzekerde ruiter deel 2: Je gevoel volgen

25 mei 20160 Reacties

In deel 1 van deze serie over de zelfverzekerde ruiter kwam het al kort voorbij. Volg je gevoel. Toch kan dat ontzettend lastig zijn, vooral als je je als ruiter onzeker voelt of niet zo zelfverzekerd bent van je zaak. In dit blog meer over hoe je je gevoel kan volgen, zonder je in je gevoelens te verliezen.

Juist als je onzeker bent, heb je te maken met veel gevoelens die door je lijf heen jagen. Je kan er onrustig van worden en van de hak op de tak springen. Het ene moment doe je dit, maar zodra je je onzeker voelt over of het wel werkt wat je doet, doe je weer iets anders. Dat kan voor je paard best verwarrend zijn. Wat wil je nu precies? Je hoort het hem bijna denken.

Of je wordt besluiteloos, je doet niks en wacht af. Want dan kun je ook niks fout doen. Toch? Maar niks doen is ook een keuze! Je paard ervaart dat ook zo: er is even niks. Wat nu? Sommige paarden nemen in dat geval zelf het initiatief en nemen de rol van leider op zich. Andere paarden, paarden die er op rekenen geleid te worden, missen op dat moment hun leider en worden daar onzeker van. En er zijn nog meer reacties van je paard te bedenken, maar ‘niks doen’ betekent niet per se dat je paard niet reageert.

En in die gevoelens van onzekerheid, onrust of besluiteloosheid, kun je jezelf verliezen. Je maakt beslissingen waar je niet echt blij van wordt, of je doet dingen waar je later spijt van krijgt. Niet omdat je dat bewust wilde, maar omdat je niet genoeg vertrouwen hebt in jezelf om je gevoel te volgen. Want ja, je gevoel en je gevoelens kunnen twee héél verschillende dingen zijn.

Wat is dan het verschil tussen je gevoel en je gevoelens?

Je gevoel, of ook wel je ‘innerlijk weten’ of intuïtie, werkt als een kompas. Het is iets wat je altijd kunt volgen en waar je op kunt vertrouwen. Het helpt je om keuzes te maken die bij je passen, waar je blij van wordt en die je laten groeien als persoon. Je kent misschien wel dat onderbuikgevoel, als je een beslissing hebt gemaakt, maar je ergens voelt dat het niet helemaal klopt… dát gevoel, dat is je intuïtie of je innerlijk weten.

Maar je innerlijk weten kan soms verborgen liggen onder een hoop gevoelens en gedachten die je afleiden en soms zelfs misleidend zijn. Dan lijkt het alsof je je gevoel volgt, maar ergens ‘wist’ je wel dat het niet helemaal klopte. Je gevoelens zitten dan als het ware in de weg om écht vanuit je intuïtie te kunnen handelen.

Stel je maar eens een oceaan voor: aan de oppervlakte kan het stormen met metershoge golven, maar hoe dieper je de oceaan in duikt, hoe rustiger het wordt. Eenmaal op de bodem merk je niets meer van de storm. Zo is het ook met je gevoelens en je intuïtie. Soms stormt het aan de oppervlakte en lopen je gevoelens hoog op, net als de golven. Maar je innerlijk weten is nog steeds op de bodem van de oceaan: rustig en kalm.

En wat heeft je paard daar aan?

Als je kunt handelen vanuit je intuïtie, vanuit je gevoel, geeft je dat zelfverzekerdheid. Ook al kan het aan de oppervlakte nog steeds stormachtig zijn, vanuit de diepte van jezelf weet je wat je te doen staat. Je gevoel volgen en van daaruit keuzes maken en richting geven, zorgt ervoor dat je paard jou óók kan volgen. En contact met je kan maken, een verbinding met je aan kan gaan. Pretty cool, toch?

Hoe vind ik mijn intuitie?

Ten eerste: iedereen heeft intuïtie, een innerlijk weten. Jij ook! Goed nieuws dus. Maar hoe bereik je nu de bodem van de oceaan? Hoe maak je contact met je intuïtie? Vergis je niet, het kan veel tijd en energie kosten voordat je écht volledig kunt vertrouwen op je gevoel. Vertrouwen is iets wat groeit en groei kost tijd!

Een eerste oefening die je op weg kan helpen, is het volgende. Als je een keuze moet maken, bedenk je dan wat de 30 jaar oudere versie van jezelf jou zou adviseren. Als je oud en wijs zou zijn, wat zou je dan doen in deze situatie?

Veel succes! Laat je me weten wat de oefening voor je doet?

Wil jij meer vanuit je intuitie samenwerken met je paard?

Meld je dan aan voor een gratis coachsessie “De ultieme samenwerking met je paard”. In een telefonisch gesprek van een half uur, tunen we in op jouw situatie en welke onzekerheden je tegen houden om je gevoel te gaan volgen. En natuurlijk kijken we naar wat je nu al kunt doen om jullie samenwerking te versterken en te verbeteren. No strings attached.

Klinkt dit als iets voor jou? Neem dan contact met me op via miriam@horsepowerlifepower.nl, dan plannen we direct je sessie in. Ik hoop je binnenkort te spreken!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This