De zelfverzekerde ruiter deel 1: Hoe vind je de hulp die je nodig hebt?
Het is nog niet zo makkelijk om door de bomen van professionals het bos te zien. Van trainers, instructeurs, dierenartsen, hoefsmeden, gedragsdeskundigen, osteopaten, voedingsexperts tot natuurgeneeskundig genezers, paardenreaders, masseurs, zadelmakers en fysiotherapeuten: allemaal hebben ze hun eigen visie en ideeën over hoe jij je paard beter aan het lopen krijgt.
Veel adviezen = meer onzekerheid
Zeker als je tegen een probleem aanloopt dat je mentaal of emotioneel van je stuk brengt (en we liggen nogal eens wakker door gedoe met onze paarden!), ben je vaak ‘vatbaar’ om mee te gaan met wat een professional je vertelt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het advies wat je krijgt van al die andere mensen die misschien geen professional zijn, maar je wel met de beste intenties van advies voorzien. Je stalgenoten, je familie, paardenvriendinnen, je partner… ze willen je graag verder helpen!
Al dat advies kan heel overweldigend zijn en je het gevoel geven dat je van de ene ‘oplossing’ naar de andere wordt geslingerd, zonder dat je een steek verder komt. Aan het eind van de rit ben je een hoop geld armer, maar niet veel wijzer. En voel je je onzeker (of nog onzekerder dan je al was) en ervaar je meer twijfel, stress en machteloosheid. Hoe vind je nu de hulp die je nodig hebt, wie kan je nu nog verder helpen?
Accepteer dat het een zoektocht is
Met paardrijden (en met paarden) ben je nooit uitgeleerd. Het klinkt als een cliché, maar bekijk het eens van deze kant: het betekent dat ‘de oplossing’ misschien niet eens bestaat, maar dat je stap voor stap steeds een klein beetje vooruit gaat. Elke oplossing is weer als een nieuw hoofdstuk, met nieuwe vragen en nieuwe ‘problemen’.
In het bedrijfsleven noemen ze dat ook wel: new level, new devil. Met elke stap die je vooruit zet, krijg je weer nieuwe uitdagingen op je pad. Uitdagingen die je niet van tevoren kunt voorzien, als een duveltje uit een doosje. Je kunt het zelfs zover stellen, dat als je géén problemen, vragen of twijfel meer ervaart, je vooruitgang is gestopt.
In een zoektocht ga je nooit in een rechte lijn van A naar B, moet je soms linksom waar je rechtsom wilde, een omweg maken of kom je beren op de weg tegen. Je hebt pieken en dalen, je ervaart doorbraken en je maakt fouten, en dat hoort er allemaal bij. En dat is ook het mooie van een zoektocht!
Als het je lukt om te accepteren dat het een zoektocht is, geef je jezelf en je paard de ruimte, rust en tijd om progressie te maken. En door nieuwsgierig te blijven en open te staan om te leren, maak je jullie zoektocht een stuk leuker.
Maak voor jezelf duidelijk wat je wilt bereiken
Het klinkt voor de hand liggend, maar probeer precies in kaart te brengen wat je nu écht voor ogen hebt. Een voorbeeldje: ‘ik wil een gezond paard’ is niet heel specifiek. Wat wil je precies? Wat betekent ‘gezond’ voor jou? Hoe merk je dat je paard gezond is? Wat is er dan anders dan hoe het nu is? Wat je probleem ook is, maak het specifiek door jezelf vragen te stellen. Dat maakt het een stuk makkelijker om uiteindelijk keuzes te kunnen maken voor een bepaalde behandeling of methode.
Wat heb je nodig?
Vergeet daarbij niet om ook duidelijk te krijgen wát je belangrijk vindt aan de hulp die je zoekt. Hoe wil je dat er met jou en je paard wordt omgegaan? Wil je aan de hand genomen worden, hoe wil je betrokken blijven in de oplossingen, hoeveel wil je zelf doen of leren, of geef je het liever helemaal uit handen? Door bij jezelf na te gaan waar jij je prettig bij voelt, is de kans groter dat je hulp inschakelt die bij je past en die voor jou en je paard werkt.
Eén van de vragen die ik stel aan ruiters die een traject bij Horse Power Life Power overwegen is letterlijk: wat heb je nodig? Met het antwoord op deze vraag krijgen we snel helder of dit traject is wat ze zoeken of dat het een beter idee is om ze door te verwijzen naar iets of iemand anders. Stel jezelf dus ook deze vraag voordat je hulp inschakelt!
Volg je gevoel…
Dit is een lastige… zeker als je al onzeker bent of twijfel voelt, kan het heel moeilijk zijn om nog in contact te blijven met wat je gevoel je ingeeft. Toch kun je er van op aan dat wat je gevoel je vertelt, ook klopt! Probeer in je zoektocht af en toe een stap terug te doen en er met een frisse blik naar te kijken. Praat eens met iemand die er helemaal buiten staat tijdens een wandeling of een rondje fietsen. Je staat er verbaasd van wat een nieuwe inzichten je dat kan geven! Vaak brengt een beetje afstand van de ‘soep’ waar je in zit, je weer terug naar je gevoel.
In het volgende deel van ‘De zelfverzekerde ruiter’ lees je meer over hoe je je gevoel kunt volgen, zonder je in je gevoel te verliezen.
Wil jij een zelfverzekerde ruiter worden voor jouw paard?
Meld je dan aan voor de gratis coachsessie “De ultieme samenwerking met je paard”. In een telefonisch gesprek van een half uur, kijken we samen naar jouw situatie en wat je in de weg staat om weer die fijne samenwerking met je paard kunt bereiken. We kijken naar wat je nu al kunt doen om weer te gaan genieten van jullie tijd samen en weer plezier te krijgen in het rijden. No strings attached.
Wil je hiervoor in aanmerking komen? Neem dan contact met me op via miriam@horsepowerlifepower.nl, dan ontvang je een formulier met een aantal voorbereidende vragen, waarna we je gesprek inplannen. En ja, ook dan vraag ik je wat je nodig hebt 😉 Ik hoop je binnenkort te spreken!
0 reacties