fbpx
17-02-01 Winterdip met je paard Zo kom je er weer uit

Winterdip met je paard? Zo kom je er weer uit!

1 feb 20170 Reacties

Het is winter. Het is koud, dor en donker buiten. En het duurt nog zo lang voordat de lente begint! Jakkes. Weer door de modder baggeren. Waar deed je het ook alweer voor?

Zonder er een excuus van te maken: het weer heeft zeker invloed op je humeur. Want zeg nou zelf: ben je liever in de stralende zon met je paard bezig of in de striemende regen als het om half 6 al pikkedonker is? Dat dus.

Je paard waait met de wind mee…

En ook je paard, die nog veel dichter bij de natuur staat dan wij mensen, wordt natuurlijk beïnvloedt door het weer. Als het buiten stormt lijkt het soms bij je paard van binnen ook te stormen. Paarden zijn in de winter vaak een stuk frisser dan op een zwoele zomerdag. En dat komt jullie samenwerking niet altijd ten goede, het is vaak zelfs een oorzaak van meer spanning bij je paard. Combineer dat met jouw winterse gemoedstoestand en je hebt alle ingrediënten voor allesbehalve relaxt ritje samen.

Super frustrerend is dat. Het wil gewoon maar niet beter gaan. Het kost je energie, het kost je vertrouwen in jezelf en in elkaar. Jezelf weer op te peppen en tóch weer opnieuw te beginnen wordt steeds moeilijker. Om weer tegen jezelf te zeggen: morgen weer een dag. Met een beetje pech kom je in een negatieve spiraal terecht, waardoor het juist steeds minder gaat tussen jullie. Die winter… er lijkt maar geen einde aan te komen.

Maar wat doe je ermee?

Pas je training aan

Eén van de dingen is om jezelf niet afhankelijk te maken van het weer en de winter, maar het wel mee te nemen in je inschatting van hoe het ervoor staat tussen jou en je paard. Neem de dagen zoals ze komen (altijd een goed idee trouwens!), en pas je training erop aan. Juist als je in de winter niet voluit kunt trainen door een mindere bak of doordat de spanning wat oploopt, zet dan alles even een tandje terug en ga weer even helemaal terug naar de basis.

Dus vliegt je paard de baan door en had jij in je hoofd om even de galopovergangen te verfijnen? Misschien kun je voor vandaag je doelen bijstellen naar een relaxt en simpel drafrondje, om het daarbij te laten.

Zorg voor Together Time

Wees lief voor jezelf en je paard en zorg ervoor dat na een pittige training buiten (en in een binnenbak kan het ook goed stormen met een beetje wind op de spanten), jullie allebei weer even tot jezelf kunnen komen. Doe nog een grondwerkspelletje, ook al voelde je frustratie tijdens de training. Ben nog even ‘samen’, zonder iets te moeten. Neem de tijd voor jullie together time!

Beloon je paard en jezelf

Beloon je paard met een extra poetsbeurt, knuffel of wortel. Bedank hem voor zijn inzet, ongeacht wat dat was en ongeacht wat jij van zijn inzet vond.

Beloon ook jezelf, je hebt het toch maar weer mooi gedaan! Het was misschien makkelijker was om lekker thuis bij de verwarming te blijven zitten, maar jij hebt je training er weer op zitten. En zorg ervoor dat je na je training genoeg tijd hebt voor jezelf om weer op te warmen. Warme chocolademelk will do the trick 😉

Een stap terug in je training, een stap vooruit in jullie samenwerking

Een stap terug doen is niet makkelijk, want je wilt zo graag vooruit! Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal terug bij af bent.

Kijk hoe je meer balans kunt krijgen tussen ontspanning en misschien het overschot aan energie wat je nu ervaart. Werk aan jullie vertrouwen, observeer jullie connectie. En probeer je communicatie in de simpelste dingen subtieler te maken, dan worden ook de moeilijkere dingen een stuk makkelijker.

Ook de winter gaat weer voorbij, en juist als je nu extra aandacht besteedt aan jullie samenwerking, pluk je daar in de lente weer de vruchten van.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This