fbpx
16-01-22 Weg met spanning en bakkabouters - doorbreek je ruiterpatronen

Weg met spanning en bakkabouters: doorbreek je ruiterpatronen

22 jan 20163 reacties

Ken je dat? Dat je aan het trainen bent, maar je paard blijft maar spoken? En je tijdens het rijden denkt: oh nee, daar komt weer die enge hoek, plantenbak, letter, deur, bakkabouter (vul in wat van toepassing is)? Let’s talk.

Op een wat betere dag voel je de spanning van je paard opbouwen. Je schakelt snel: je dwingt jezelf te ontspannen. Benen lang, handen voor je houden. Door blijven ademen. Binnenbeen eraan. Iets stelling houden. Met enige moeite gaat je paard er langs. Van ontspanning is echter geen sprake.

Op een wat mindere dag blijft het niet bij die gedachte, maar breid het uit naar meer gedachten. ‘Als dat maar goed gaat. De vorige keer ging het wel. Maar het voelt toch een beetje spannend nu. Help, het wordt me eigenlijk te spannend!’ Je paard ‘spookt’ inderdaad op die plek en jij denkt: “Zie je wel!! Het is ook altijd hetzelfde. Het lukt me nooit! Waarom kan hij nou niet gewoon normaal doen?!“

Wat gebeurt hier? Goede vraag. En het antwoord is voor iedereen anders. De oplossing daarom ook. Er zijn wel een aantal dingen die je wel een idee geven.

Je paard reageert op jouw energie

In de natuur leven paarden in een kudde op de steppe en het zijn prooidieren. Ze zijn afhankelijk van de oplettendheid, harmonie en samenwerking van de kudde om te kunnen overleven. Daarom zijn ze op sociaal-emotioneel vlak maar zeker ook sensorisch een stuk verder ontwikkeld dan wij mensen zijn. Wij holbewoners hoeven van nature niet zo op te letten 😉 Tot zover niks nieuws onder de zon.

Toch realiseren wij ruiters ons niet altijd dat paarden daarom niet alleen gevoelig zijn voor ons gedrag, maar voor onze hele energie: het totaalpakketje wat je meedraagt aan gedachten, gevoelens en gedrag. Dat vertelt hen namelijk of ze bij ons veilig zijn of niet. Als de energie niet klopt, voelen ze gevaar en is het tijd om te vertrekken. Recent neuropsychologisch onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het verbergen van je gevoelens voor paarden zelfs onmogelijk is.

Even terug naar ons spokende paard. Je dacht: oh nee, daar komt weer die enge hoek. Misschien voelde je daarbij ook wel kriebels of spanning van in je buik. En jouw reactie was dat je onbewust je spieren aanspande en de teugels aannam. Gedachte, gevoel en gedrag. Je hebt je paard op die manier met je energie al verteld dat het mis was. En hij reageerde door er samen met jou vandoor te gaan, weg van het gevaar en op zoek naar een veilige plek. Als je het zo bekijkt, was dat best lief van hem 😉

Wat is de bron van je energie?

Waar begint je energie mee, met je gedachten, je gevoelens of je gedrag? Dat is heel persoonlijk en ook van de situatie afhankelijk. Hoe is het voor jou? Begint het eerst te kriebelen en gaan dan gedachten stromen? Ben je ergens mee bezig en geeft je dat een bepaald gevoel? Misschien komt het wel allemaal tegelijk. Of heb je veel van het één en minder van het ander. En het is allemaal ok.

Gedachten, gevoelens en gedrag zijn vaak patronen

Mensen zijn gewoontedieren: we zijn gebaat bij gewoontes. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat we gewoontes aanleren door in onze hersenen ‘snelwegen’ van zenuwbanen aan te leggen. Door onze ervaringen leggen we associaties, die ervoor zorgen dat we snel en efficiënt kunnen handelen. Heel veel van deze patronen komen je goed van pas: onbewust denk, voel en doe je handige dingen.

Zo is het niet met alle patronen. Die hebben je misschien voorheen gediend, maar staan je na verloop van tijd eerder in de weg dan dat ze je verder helpen. Net zoals met je spooky paard. Je hebt onbewust een patroon aangelegd op basis van eerdere (negatieve) ervaringen. Misschien heeft het je in het verleden geholpen om je schrap te zetten in een gevaarlijke situatie. Maar in de situatie met je paard helpt het je niet als je hem onbewust signalen van stress geeft.

Bewust worden van je patronen

In zo’n situatie is het handig als je je afvraagt wat er precies gebeurt, van moment tot moment. Op die manier haal je onbewuste patronen naar de oppervlakte. Daar kun je kijken of de patronen je nog helpen, of je ze wilt veranderen en zo ja, wat je nodig hebt om ze om te buigen. Dit is niet makkelijk en het kan confronterend zijn. Maar als je zelf bewust bent van je eigen patronen, ze gaat herkennen, kun je bewust de keuze maken om het anders te gaan doen. Je bewandelt als het ware nieuwe wegen in je hersenen en de oude snelwegen verzanden in smalle paadjes.

Paardenpatronen

Ook paarden zijn gewoontedieren. Ook paarden maken ‘snelwegen’ aan. Dat betekent dus dat als jij je gedachten, gevoels- en gedragspatronen hebt veranderd, hij niet per se als een blad aan de boom met je mee verandert. Geef het tijd en geef je paard vertrouwen. Dan kan ook hij nieuwe, ontspannen paden bewandelen.

Wil je meer van deze blogs lezen?

Meld je dan aan bij de Horse Power Life Power kudde! Je krijgt dan regelmatig nieuwe, inspirerende blogs en artikelen in je inbox. En je ontvangt de gratis Ruitermeditatie, waarmee je direct de eerste stappen zet om een dreamteam van twee Happy Athletes te worden samen met je paard. Are you in?

Pin It on Pinterest

Share This