De vicieuze cirkel van spanning
Twijfel slaat toe
I get it. Jij wilt alleen het allerbeste voor je (gevoelige) paard. Je wilt dat hij precies snapt wat je bedoelt. Dat hij zelfverzekerd is, dat hij niet hoeft te twijfelen. Dat hij zich veilig voelt. Dat hij happy is en graag met je samenwerkt. En als je dan ziet dat hij gespannen raakt, totaal andere dingen doet dan je dacht dat je van hem vroeg, hij ‘stout’ of baldadig is en de leiding van je overneemt. Of hij juist onzeker en bang wordt, dat hij liever bij je weg wilt dan bij je zijn, dan doet dat pijn.
Je voelt dat je tekort schiet. Dat je je paard niet geeft wat hij nodig heeft. Je gaat twijfelen aan jezelf en aan jullie… horen jullie wel bij elkaar? Ben jij wel het allerbeste voor je paard? En die gevoelens en gedachten kunnen best binnen komen. Want jij bent net zo gevoelig als je paard, ook al kun je het niet altijd plaatsen.
De spanning wordt beantwoord
Juist deze gevoelens en gedachten over jezelf en je eigen falen of tekortkomingen, houden de spanning in stand. Het zorgt ervoor dat je niet kunt ontspannen in fouten maken, experimenteren of ronduit blunders maken. Je verkrampt en je houdt vast, en je paard met al zijn gevoeligheid, voelt dat haarfijn aan én neemt het van je over.
Dat doet hij door mee te gaan op jouw spanning. Hij wordt onzeker, voelt zich onveilig en gaat ‘spoken’. Wat jou natuurlijk nóg meer gespannen maakt. En zo versterken jullie elkaar in jullie spanning.
Óf je paard neemt de leiding op zich. Want als niemand de leiding neemt, dan doet hij het maar (iemand moet het doen, toch?). Met als gevolg dat je de connectie verliest, hij minder reageert op jouw vragen en soms wel dwars tegen je in lijkt te gaan. Hij wordt vervelend en luistert totaal niet meer naar je. Super frustrerend!
En de cirkel is rond
Je raakt de controle kwijt, die controle die je zo hard nodig hebt als je onzeker bent of twijfelt aan je eigen kunnen. Misschien probeer je de spanning weg te ademen of weg te drukken door meer energie te steken in je concentratie en focus. Maar is dat wel zo ontspannen? Het moment dat je de focus ook maar even kwijt bent, ben je de controle ook weer kwijt.
En zo draaien jullie in cirkeltjes. Wordt jullie onzekerheid, angst en frustratie versterkt en verankerd. Jullie spanning wordt langzaam maar zeker een patroon.
Wat is de ware oorzaak?
Oef. Dat klinkt niet zo best. Want hoe stap je hieruit? Hoe kun je het patroon doorbreken? Hoe kun jij wél het allerbeste zijn voor je paard, zodat je paard ook het allerbeste van zichzelf kan laten zien?
Hoe simpel het ook klinkt: begin met ontspanning. Begin dus bij het begin, bij jezelf. Wat heb jij nodig om te ontspannen? Wat is het dat jou zo gespannen maakt? Wat is de ware oorzaak van jouw spanning, of dat nu angst, onzekerheid of frustratie is?
Wat maakt je bang?
Waar twijfel je aan?
Wat irriteert je?
Wat maakt je boos?
Wat maakt je verdrietig?
Blijf er niet mee zitten en kom in actie!
Schrijf het op. Ga er mee aan de slag. Laat het allemaal eruit komen. Je mag eerlijk tegen jezelf zijn. Wat er ook uit komt, het is ok.
En weet dat je niet alleen bent! Sterker nog, binnenkort kun je andere ruiters die zich precies zo voelen als jij, ontmoeten. Want op zaterdag 17 augustus organiseer ik de Relax&Ride Masterclass. Samen gaan we aan de slag om de spanning die je nu ervaart aan te pakken, en zetten we stappen om weer te kunnen ontspannen. Om weer te genieten van de samenwerking met je paard. Om weer lekker te kunnen paardrijden! Via de knop hieronder lees je er alles over en kun je je plek reserveren.
Kom ook. Blijf niet zitten in je vicieuze cirkel. We zijn er voor je!
Goed geschreven en dus omschreven. Ik/wij hebben van alles wat je omschreef last ;). Twijfel over mezelf, angst om weer te vallen en angst voor wanneer z’n nieuwe heftige schrikmoment komt. Frustratie waarom het mij niet lukt en waarom ik weer een nieuw paard heb uitgekozen waarmee het niet zo goed gaat
Dankjewel Fiona. En je bent al zo goed bezig: je hebt al erkend wat er aan de hand is én je hebt actie ondernomen. Dat is al zo’n belangrijke stap! Welkom in de Two Happy Athletes Academy 🙂
Precies hetzelfde hier! In bak wel prima. Maar op erf en helemaal als we erf af gaan. Zij stress, ik stress.
Ik wilde mijn eigen gefokte paard eerst verkopen, zag het echt niet zitten maar heb doorgezet en ben blij met de beslissing maar ze is zo ongelooflijke stresskip, zelfs thuis op stal altijd spanning ! Uiteraard helemaal als we op stap gaan concours(Working Equitation) of een buitenrit , tijdens vervoer, ik vind het heel triest voor mijn paard al deze spanning en heel ongemakkelijk en spannend voor mijzelf, ben bang dat het echt een keer uit de’klauwen’loopt!
Wat een mooie blog weer, Miriam! Ik herken ons helemaal in deze tekst. Sinds ik van jou geleerd heb mijn angst en spanning te erkennen gaat het gelukkig al een stuk beter. Maar we kunnen nog veel verder komen, en vooral dichter bij elkaar.