fbpx
16-06-24 In verbinding met je paard deel 1 - Contact maken

In verbinding met je paard deel 1 – Hoe maak jij contact?

24 jun 20160 Reacties

In verbinding staan met je paard, een echte connectie maken, betekent het begin van een sterke band. Elkaar begrijpen, blij zijn met elkaars aanwezigheid, subtiel met elkaar communiceren. Elkaar zien en aanvoelen.

Het is een wens van veel ruiters. Harmonie tijdens het rijden, samen bewegen als één, wie wil dat nu niet? Maar hoe bereik je die verbinding die dat mogelijk maakt?

Stap een: contact maken

De allereerste stap is contact maken. Zonder contact is er geen communicatie, zonder contact kan er geen verbinding ontstaan. En het eerste contact wat je hebt met je paard, kan bepalend zijn voor je hele training of sessie. Hoe vaak hoor je ruiters niet zeggen: ‘Toen ik hem de wei uithaalde, wist ik al hoe laat het was’. Hoe je iedere dag dat eerste contact maakt met je paard, kan echt het verschil maken tussen een baaldag en een top training.

Ook tijdens het rijden zijn er momenten dat je opnieuw contact maakt en vraagt om verbinding. Als je bijvoorbeeld net een stappauze hebt gehad, en je het volgende deel van je training oppakt. Ook dan maak je opnieuw contact, fysiek met je been, je zit en je teugels, maar óók mentaal: wat verwacht je in dit stuk van de training van je paard? In welke flow wil je samen komen?

Hoe maak jij contact?

Contact maken is in die zin de eerste vraag om communicatie met je paard. De grote vraag is dan ook: hoe maak jij contact? Natuurlijk is dat afhankelijk van je humeur, van waar je staat op dat moment, maar er zijn ook andere, stabielere factoren die meespelen. Jouw karakter, jouw persoonlijkheid, hoe jij van binnen bent, dragen ook bij aan hoe jij contact maakt.

“How you do anything, is how you do everything”

Het is een term uit de business coaching, maar is zó van toepassing op het paardrijden en het coachen met paarden. Hoe je namelijk iets in de bak met je paard doet, zo doe je dat daarbuiten ook. En andersom! En dat is handig, want met situaties uit het dagelijkse leven kun je dus ontdekken hoe jij contact maakt met een ander, of dat nu een paard of een mens is.

Als je iemand ontmoet, probeer dan eens je af te vragen: hoe is het voor me om contact te maken? Wat gebeurt er voor, tijdens en na het contact maken? Wat zeg ik, wat doe ik, hoe gedraag ik me? En wat doet dat met me? Wat vind ik prettig, waar voel ik me goed bij? Wanneer vind ik het contact maken minder prettig, wat is er dan aan de hand? Deze vragen kun je jezelf stellen in het contact met mensen die je nog niet kent en met mensen die je wel al kent, en met paarden, zowel vreemde paarden als je eigen paard. Het geeft je een idee van hoe jij dat eerste contact ervaart in verschillende situaties.

Bewust de eerste stap naar verbinding maken

Hoe bewuster je bent van wie je bent, van hoe je erbij staat tijdens het contact maken, hoe makkelijker het voor je wordt om ook een connectie en een verbinding te creëren. En we hebben allemaal onze eigen voorkeuren. Misschien ben je wel iemand die graag de kat uit de boom kijkt, dan kun je bijvoorbeeld eens proberen om wat meer tijd te nemen om echt contact te maken voordat je met je paard aan het werk gaat. Of misschien ben je iemand die direct close en vertrouwd wil zijn, gelijk bij het eerste contact al. Dan zou je bijvoorbeeld bewust kunnen kijken of je paard je daarin kan volgen, of hij wel of niet met je ‘mee’ is.

Speel met de opties die je hebt. Onderzoek welke het beste bij jou passen en het effect hebben waar jij en je paard blij van worden. Want of je je paard nu net uit de stal haalt of middenin een training zit… hoe jullie contact maken, bepaalt jullie verbinding van dat moment!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This