fbpx

Te streng voor jezelf? 3 strategieën om positiever te trainen met je paard

14 feb 20160 Reacties

Je kent het wel, dat kritische stemmetje in je hoofd. Je komt net je proef uit, en je denkt: dat ging fijn! Hij stond ook nog best netjes stil aan het eind! Behalve die ene overgang naar galop, die had wel wat beter gekund. En die tweede keer aanspringen mislukte wel een beetje… maar ja, hij zag net iets in de hoek. Had ik maar gewacht met aanspringen, dan had ik die fout niet gemaakt. Stom. En ook jammer van die hakkel in de stap. Het halthouden aan het einde was eigenlijk behoorlijk scheef…

Je innerlijke juffie is nooit tevreden

Voor je het weet, heb je van een prima proef in je hoofd een drama gemaakt. En bij de één is dat kritische stemmetje wat harder dan bij de ander, maar we hebben hem allemaal. Ik noem haar mijn innerlijke juf. Ze is nooit tevreden. Het is voor dat juffie heel makkelijk om je te laten weten wat je allemaal niet goed doet, maar kan je eigenlijk niet vertellen wat je wél goed doet.

Het juffie is niet alleen aanwezig in je hoofd met haar kritiek, maar beïnvloedt ook je acties. Van de kritiek die je op jezelf hebt, geef je jouw paard (onbewust) ook een hoop mee. Stel je maar eens voor… als je heel kritisch en ontevreden over jezelf bent, hoeveel beloon jij je paard dan nog? Hoe trots ben je dan nog op wat hij voor je doet? Vaak een stuk minder. Maar hoe draai je het om?

Maak kennis met je superfan

Daar heb je een andere stem voor nodig. Bijvoorbeeld die van een superfan die je onder alle omstandigheden aanmoedigt. Als het juffie hard schreeuwt, kan het lastig zijn om jouw innerlijke superfan te verstaan. Maar je kunt ervoor zorgen dat je hem steeds beter kunt horen. Deze drie strategieën helpen je alvast op weg.

Strategie 1: Geef jezelf en je paard een grote kans van slagen

Geef jezelf en je paard opdrachten waarvan je weet dat jullie ze kunnen. Dat geeft jezelf vertrouwen, maar je paard zeker ook, in zichzelf én in jou. Je geeft je de kans je paard te belonen voor zijn prestaties en je kunt trots zijn op wat jullie kunnen. Je zou kunnen zeggen dat dit jullie ‘comfort zone’ is. Het is helemaal prima om vaak in de comfort zone te rijden. Daar versterk je je basis van vertrouwen en het houdt jullie gezamenlijke energie positief. Het is iets waar je altijd op terug kunt vallen.

Strategie 2: Wees lief voor jezelf, vooral als iets even niet lukt

In de comfortzone versterk je je basis, buiten je comfortzone kun je groeien. Dat betekent dat als je vooruit wilt, je óók af en toe buiten je comfortzone moet treden.

Als je nieuwe oefeningen doet, of iets wat je nog niet goed onder de knie hebt, is de kans groot dat het niet lukt. Dat is hét sein voor je juffie om eens goed tegen je van leer te gaan. Om dat te voorkomen, is het slim dat je jezelf ten eerste toestemming hebt gegeven om fouten te maken en ten tweede, als je een fout maakt, je jezelf kunt vergeven. Je hebt het geprobeerd en dat is al meer dan genoeg! Probeer het gewoon nog een keer of maak de oefening eerst iets makkelijker voordat je verder gaat. Wees lief voor jezelf!

Strategie 3: Vier je successen!

Je innerlijke superfan is dol op feestjes. Elk succes grijpt hij graag aan om dat eens goed te vieren. Maak daar gebruik van, door jezelf voor elk succes, hoe groot of klein ook, te belonen. Even een adempauze tussendoor, of jezelf na je proeven verwennen met een lekker frietje mayo (die tent staat er niet voor niets!), ook al was je niet helemaal tevreden. Je hebt het maar mooi weer gedaan!

Ook je paard wordt natuurlijk blij van beloning! Zelfs als een oefening niet lukt, kun je het feit dat je paard het heeft geprobeerd, een stap in de goede richting heeft gezet, belonen. Hij krijgt daardoor meer vertrouwen in je, zal zo steeds beter zijn best voor je doen en jullie connectie wordt steeds sterker.

Vind de balans

Natuurlijk is het kritische juffie ook ergens goed voor. Ze zorgt ervoor dat je je best doet, dat je jezelf blijft verbeteren. Maar als het juffie als enige aan het woord is, wordt de toon negatief en gaan je prestaties juist achteruit. Door je superfan te ontwikkelen en óók aan het woord te laten, kun je de balans vinden tussen tevreden en blij zijn met wat je al kunt, en weer een extra stap te maken in je groei. Zo train je jezelf en je paard op een positieve manier en kun je écht genieten van jullie groei samen.

 

Heb jij last van jouw innerlijke kritische juffie? En wat ga je doen om dat te veranderen? Laat het me weten in de reacties!

Pin It on Pinterest

Share This