fbpx
16-05-02 Paardrijden de confrontatie met jezelf

Paardrijden: de confrontatie met jezelf aangaan

2 mei 20160 Reacties

Vandaag had ik zo’n dag. Zo’n dag dat je zin hebt om paard te rijden, lekker met je paard bezig te zijn, maar dat het allesbehalve vanzelf gaat. Zo’n dag dat je twijfelt. Doe ik het wel goed genoeg? Maak ik wel de juiste beslissingen, rij ik oefeningen die ons verder helpen? Geef ik wel de goede hulpen? Ben ik duidelijk genoeg, snapt mijn paard mij eigenlijk wel? Wat wil zij eigenlijk?

Zucht. Ontspan!! Lees je eigen blog nog even, dat helpt 😉 Ik besluit toch gewoon rustig door te rijden. Te blijven focussen op mijn lichaam en op wat er onder me gebeurt. Te blijven checken bij elke aanwijzing die ik geef: komt dit door, is dit duidelijk? Wat kan ik veranderen als het effect uitblijft? Als de reactie anders is dan wat ik voor ogen had? Hoe kan ik haar beter begeleiden?

De ruiters die ik coach herkennen dit gevoel. De twijfel en soms zelfs wanhoop, waardoor je soms denkt: waarom doe ik dit nog? Is dit nou waar ik blij van moet worden? En toch gaan ze door. Ik heb enorm veel respect voor ze.

Paardrijden is een confrontatie met jezelf. Want je kunt alleen een echte connectie met een paard aangaan, als je jezelf helemaal bloot geeft. Alleen als je er volledig instapt en met alles wat jou jou maakt. Alleen dan kun je die connectie voelen.

En dat vergt moed, want het is doodeng. Wanneer heb jij voor het laatst het achterste van je tong laten zien? Ruiters doen niet anders als ze paardrijden. Je komt jezelf tegen. En opnieuw. En weer opnieuw. Zucht. Ontspan!! Weer opnieuw. Je komt mooie dingen van jezelf tegen, maar ook minder mooie dingen. Of ronduit lelijke dingen. Auw, daar kijkt niemand graag naar. Maar ook dat hoort bij jou op dat moment.

Ook in onze coachsessies blijft niets onbesproken, want je paard is er altijd bij. En je paard vangt alles op, al jouw signalen, je hele jij. Alles wat van binnen zit en normaal gesproken makkelijk verborgen blijft, komt naar buiten. Alleen als je het echt in de ogen aankijkt, kun je de ware verbinding aangaan met je paard. En ziet je paard jóu.

En daar komt vaak ook die twijfel vandaan. Want wat ziet je paard eigenlijk? Die mooie persoon? Of ook die lelijke dingen? En wat vindt hij ervan? Word je nog wel geaccepteerd zo? Of loop je kans afgewezen te worden? Wat heeft hij van jou nodig? Je kwetsbaar opstellen. Het klinkt zo simpel, maar het kan ontzettend moeilijk zijn.

En dan zijn daar onze paarden. Ze zijn kwetsbaar en krachtig tegelijk. Wat zeg ik, ze zijn krachtig omdát ze kwetsbaar zijn. Puur natuur, gewoon zijn. Niet meer en niet minder. Ze laten hun waarde en waardigheid zien, niet omdat ze dat durven, maar omdat ze zo zijn. Ze zijn een voorbeeld voor ons, een bron van inspiratie. Ze motiveren ons om door te gaan, om de confrontatie met jezelf toch aan te gaan. En de beloning is als een cadeau. De verbinding van hart tot hart. Elkaar aanvoelen, alle zintuigen staan open, maar tegelijkertijd een haarscherpe, rustige focus. Samen in de flow, samen bewegen als één.

Ineens merk ik dat het langzaamaan beter gaat. De bewegingen van mijn paard worden minder gehaast, ze maakt haar passen weer af. Ze begint zichzelf langzaamaan meer te dragen in plaats van dat ze in haar lichaam hangt. Mijn hulpen worden begrepen en beantwoord. We komen dichter bij elkaar. We zijn weer dicht bij elkaar. Dankjewel paard.

Wil jij de confrontatie met jezelf aangaan en de verbinding met je paard vinden?

Meld je dan aan voor de gratis coachsessie “De ultieme samenwerking met je paard”. In een telefonisch gesprek van een half uur, kijken we samen naar jouw situatie en wat je in de weg staat om weer die fijne samenwerking met je paard kunt bereiken. We kijken naar wat je nu al kunt doen om weer te gaan genieten van jullie tijd samen en weer plezier te krijgen in het rijden. No strings attached.

Wil je hiervoor in aanmerking komen? Neem dan contact met me op via miriam@horsepowerlifepower.nl, dan ontvang je een formulier met een aantal voorbereidende vragen, waarna we je gesprek inplannen. Ik hoop je binnenkort te spreken!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This