fbpx

Onzeker in de dressuurring? In 3 stappen van twijfel naar keuze

6 feb 20160 Reacties

Het weekend staat voor de deur! Je laarzen zijn gepoetst, je wedstrijd outfit ligt klaar, je inpaklijstje met planning erbij is uitgeprint (of zit strak in je hoofd, in dat geval: respect!). De proeven heb je nog een keer doorgenomen en je hebt je eigen speciale voorbereiding met je paard gedaan. Of dat nu longeren, nog een keer ontspannen rijden of juist nog even de puntjes op de i zetten is, je hebt je eigen routine en die volg je tot in detail.

Ruiters en amazones, en dan met name die van de dressuurkant, zijn over het algemeen vrij perfectionistisch. De sport vraagt daar ook om. Precies op de letter rijden, precies het juiste tempo aannemen en precies de juiste houding van je paard vragen. Je proef valt of staat met de details.

En toch, aan de andere kant gaat dressuur over ontspanning, losgelatenheid, harmonie, je paard vrij en makkelijk laten bewegen. Maar in die proef is het zo vrij allemaal niet. Of wel?

Tegenstellingen in jezelf

Het lijkt een beetje een tegenstelling en misschien is dat ook wel zo. Soms kan dat ook bij ons innerlijke tegenstellingen oproepen: aan de ene kant wil je streng zijn voor jezelf, de lat hoog leggen, een superstrakke proef neerzetten. Aan de andere kant vind je het belangrijk vooral plezier te hebben, of vooral sámen te zijn met je paard en in harmonie te bewegen.

Natuurlijk is het mooi als dat allemaal in één proef samen komt, maar de realiteit is dat dat lang niet altijd het geval is. Het gevolg is vaak dat het gevoelens van onzekerheid, frustratie of teleurstelling oproept. Niet echt dat plezier in de ring waar je op gehoopt had! En dat is jammer, want wees eerlijk, wij ruiters leven voor ons paard en de sport. Dan moet het wel leuk blijven, toch?

Van verwarring in je valkuil

Terug naar de tegenstellingen in jezelf. Die innerlijke tegenstellingen die je ervaart, kunnen je in verwarring brengen. Geef ik nu iets gas, of geeft dat teveel spanning? Neem ik risico met meer stelling en buiging in de schouderbinnenwaarts, of toch wat rechter maar wel safe houden? Verwarring zorgt ervoor dat het moeilijk wordt om in het moment keuzes te maken en je hulpen niet meer duidelijk of zelfs tegenstrijdig worden. En ik schreef in een eerder blog al over je paard dat op jouw energie reageert… Inderdaad. Je paard pakt ook jouw verwarring op, vaak al ver voordat je hulpen onduidelijk worden.

Wat gebeurt er dan? Dat verschilt per persoon en per paard. Een spooky paard ziet ineens weer spoken. Een wat brutaler paard trekt zijn eigen plan. En een onzekere ruiter wordt op dat moment pas echt onzeker. Ben je snel zenuwachtig? Reken erop dat je zenuwen dan de kop op steken. Het is hét moment waarop je vervalt in oude patronen en valkuilen. Het resultaat is dat je én geen strakke proef neerzet én geen plezier hebt, al je voorbereidingen ten spijt. Kun je dit voorkomen? Het is misschien niet makkelijk, maar er zijn manieren om er stappen in te maken.

Stap 1: Waar twijfel je aan?

De eerste stap is je bewust te worden van jouw innerlijke tegenstellingen. Waar twijfel je aan? Wanneer komen die twijfels boven, in welke situaties kom je ze tegen? En hoe reageren jij en je paard daarop? Sta er eens bij stil, ver vóór je wedstrijd. Laat de tegenstellingen en twijfels er gewoon even zijn. De Ruitermeditatie kan je daarbij helpen. Als je ze gaat herkennen, er gewaar van wordt, kun je er keuzes in maken.

Stap 2: Experimenteer met je tegenstellingen

Stap twee is om ieder uiterste van de tegenstelling te ervaren en alles wat ertussen ligt. Experimenteer ermee. Maak per situatie een keuze, en probeer ze uit, ook in de moeilijke situaties zoals op een wedstrijd. Bijvoorbeeld de ene keer risico nemen, en de andere keer op safe rijden. Of in bepaalde onderdelen risico nemen, en bewust in andere onderdelen juist op safe rijden. Niet met als doel om te zien wat op dat moment het beste resultaat geeft, maar om te ervaren hoe dat voor jou en je paard is. En vergeet de reactie van je paard vooral niet! Wat je paard te vertellen heeft, geeft je informatie over wat wel en niet werkt voor jullie.

Je hebt nu een bibliotheek van opties gecreëerd, waar je uit kunt kiezen. Dat heb je nodig voor stap drie, en dát gaat op termijn zijn vruchten afwerpen.

Stap 3: Maak een keuze

De derde en laatste stap is om per situatie een bewuste keuze te maken. Omdat je meer bewust bent van hoe je zelf reageert op bepaalde situaties en je weet hoe je paard daarmee omgaat, kun je per situatie één van je opties uit je bibliotheek kiezen. Je hebt ze al uitgeprobeerd, dus je weet wat er gaat komen. Bijkomend voordeel: het maakt je zekerder van je zaak en dus creëer je minder verwarring bij jezelf en je paard. De negatieve spiraal waar je eerst in zat, is nu een positieve geworden.

Gaat het vanaf nu altijd goed? Nee hoor, er komen altijd situaties waar je niet op voorbereid bent, die nieuw zijn voor jou en je paard. En dat is ok, zie het als een moment om te leren, om nieuwe keuzes toe te voegen aan je bibliotheek aan opties. Een kans om te groeien!

Pin It on Pinterest

Share This