Ontspannen paardrijden, ja maar hoe dan?
Op zoek naar de oorzaak
Een goed begin is om te kijken waar de spanning vandaan komt. Misschien ben je ergens stijf, werkt je lijf niet mee, of heb je moeite met je balans waardoor bepaalde delen van je lichaam zich aanspannen. Maar ook andere oorzaken die niet direct je lichaam aangaan, kunnen spanning veroorzaken. Zoals gevoelens van angst of prestatiedruk (op wedstrijd voelt het toch heel anders dan thuis!). Misschien heb je een slechte dag gehad en heb je de spanning in je nek en schouders van je werk nog niet af kunnen laten vloeien. Of heb je stressvolle of negatieve gedachten die maar door je hoofd blijven malen?
Hoofd – hart – lijf
Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de oorzaak van je spanning kan ontstaan uit drie bronnen: je hoofd (gedachten), je hart (gevoelens) of je lijf (fysieke oorzaken en pijn). Maar dat wil niet per se zeggen dat de bron van je spanning ook de bron van je ontspanning hoeft te zijn. Huh? Ik leg het je uit aan de hand van een verhaal.
Er was eens…
Toen ik nog paarden en pony’s zadelmak maakte, had ik te maken met veel vlugge en vaak ook angstige paarden. Die bakkabouters, ik kende ze allemaal bij naam 😉 Ik kreeg dan ook regelmatig vliegles en zag dan het zand van de bak van veel te dichtbij.
Het gevolg was, dat ik al spanning voelde voordat er echt iets gebeurd was. Als het paard iets zag, schrok ik al. Iets wat ik ook herken bij een aantal van mijn coachees: als het paard een bepaalde beweging maakt, schieten ze in de spanning. Wat ervoor zorgt dat je samen één brok spanning bent. En voordat je het weet, vertrek je op topsnelheid naar de andere kant van de bak. Want wat de oorzaak van je spanning ook is, je paard voelt dat haarfijn aan. Herkenbaar, toch?
De zoektocht naar ontspanning
Natuurlijk had ik toen een probleem. Want meegaan in de spanning van je paard is geen goed idee als je doel is om vertrouwen en rust te brengen. Maar waar haalde ik vertrouwen en rust vandaan? Ik voelde veel angst en mijn hoofd produceerde op dat soort spannende momenten een stroom aan negatieve en zorgwekkende gedachten. De bron was wel duidelijk, maar lag daar wel de oplossing?
Wat ik merkte, is dat ik wél mijn lijf bewust kon ontspannen, ondanks dat mijn hoofd overuren maakte. Maar doordat ik mezelf focuste op mijn lijf, verdwenen andere gedachten naar de achtergrond. Doordat mijn lijf ontspande, kon mijn paard ook mee in mijn ontspanning. Dat zorgde ervoor dat mijn hoofd gerust gesteld werd en mijn gevoelens van angst ook wegebden. Mijn ontspanning begon dus in mijn lijf, mijn hoofd en mijn hart volgden.
En hoe werkt het voor je paard?
Ook paarden kennen dit effect. Uit onderzoek blijkt dat wanneer paarden hun hoofd lager houden dan hun hart, hun hartslag daalt. Een indicatie dat hun stressniveau op dat moment daalt. Je kunt hier handig gebruik van maken door je paard te leren op commando zijn hoofd naar beneden te brengen. Zo kun je je paard op spannende momenten helpen om de spanning af te laten vloeien.
Wat is jouw bron van ontspanning?
Voor mij was in mijn vroege paardrijcarrière, mijn lichaam een prima bron van ontspanning. Maar ook de andere bronnen kun je inzetten om ontspanning te vinden, ongeacht wat de bron van je spanning is. De vraag is wat voor jou de snelste, makkelijkste of beste bron van ontspanning is. Kun je dichtbij je gevoel komen, in je hart kijken en daar rust ontdekken, je intuïtie volgen? Of is het voor jou natuurlijker om je gedachten te sturen, te focussen en zo de ontspanning op te zoeken?
Kijk verder dan je paardenwereld
Misschien denk je nu: ja makkelijk gezegd, maar het lukt mij nog steeds niet! Dan kan het een goed idee zijn om te kijken wat jou ontspanning brengt buiten de paarden. Wat doe je als je je gestresst of druk voelt? Welke acties onderneem je dan om de druk weg te halen, om weer te ontspannen? Kun je het proces van ontspanning bij jezelf volgen naar de bron? Misschien gebruik je in de ene situatie wel je lichaam om te ontspannen, maar is het in weer een andere situatie logischer voor je om vanuit je gevoel te ontspannen en de rust en het vertrouwen weer te vinden.
Als je dat weet, kun je dit ook inzetten bij het paardrijden. Wat je namelijk in je ‘normale’ leven doet, doe je tijdens het paardrijden ook, en andersom. Jouw voorkeuren en patronen zijn hetzelfde.
De oplossing ligt niet per se bij de oorzaak
De bron van je spanning hoeft dus niet per se de bron van je ontspanning te zijn. Zie het als een omweg: je kwam via een bepaalde route naar spanning, maar de weg terug naar ontspanning kan net even anders zijn dan dat je gekomen was. Probeer het in kaart te brengen, zodat je in de spannende situaties de weg naar ontspanning bij jezelf weet te vinden.
Heb jij last van spanning en wil je jouw weg naar ontspanning onderzoeken?
Meld je dan aan voor een gratis en vrijblijvende coachsessie. In een telefonisch gesprek van een half uur, kijken we samen naar jouw situatie en hoe je weer die fijne samenwerking met je paard kunt bereiken, zonder spanning. Zodat je weer gaat genieten van jullie tijd samen en je weer plezier krijgt in het rijden.
Wil je hiervoor in aanmerking komen? Neem dan contact met me op via miriam@horsepowerlifepower.nl, dan ontvang je een korte vragenlijst om je sessie voor te bereiden, waarna we je gesprek inplannen. Ik hoop je binnenkort te spreken!
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks