fbpx

Meer focus, ontspanning en verbinding met je paard door Ruitermeditatie

29 jan 20160 Reacties

Paarden en mensen zijn krachtige wezens. Als ik één ding moet noemen wat misschien wel heel krachtig aan hen is, maar niet altijd even handig, zijn het patronen. Paarden en mensen zijn allebei gewoontedieren. Dat maakt onze samenwerking soms magisch vanzelfsprekend, maar zitten we eenmaal in een negatief patroon dan is het lastig daar uit te komen. De ‘neurologische snelwegen’ waar ik het in het vorige blog over had, zijn niet zo makkelijk te verleggen. Maar het kan wel, en Ruitermeditatie kan je daarbij helpen.

Onbewuste patronen zichtbaar maken

Patronen zijn dus hardnekkig, maar vaak ook moeilijk te zien. Het is net als met een schilderij, een groot doek: sta je er met je neus bovenop, dan zie je het grote geheel niet. Van een afstandje ga je samenhang en verbanden zien. Dan zie je pas écht waar het over gaat.

Ben je niet bewust van jezelf, dan blijf je makkelijk in de ‘soep’ hangen van je eigen gedachten en gevoelens. Je wordt er als het ware door meegesleurd. Je beleeft je gedachten en gevoelens, en je vindt er ook nog van alles van.

Maar doe je een stap terug, dan kun je jezelf van een afstandje bekijken. Gedachten en gevoelens komen dan als een film voorbij. Ze komen binnen maar gaan ook net zo makkelijk weer naar buiten. Je ervaart je gedachten en gevoelens wel, maar nu vanuit een observerende en accepterende houding. Je wordt je bewust van patronen die eerder onzichtbaar waren. Klinkt het een beetje abstract?

Ik geef je een voorbeeld…

Stel, je bent lekker aan het trainen, en alles gaat prima. Maar dan! De staleigenaar komt met zijn grote trekker de hoek om, waar jouw paard niet echt van gecharmeerd is. ‘#(*|&% moet dat???’, denk je. Je voelt je boos, je vindt dat hij niet zomaar jou en je paard in gevaar mag brengen. Is hij helemaal gek geworden! Je paard pakt je energie op en voordat je het weet zit je op een tijdbommetje dat elk moment kan ontploffen. Training mislukt. Je voelt je machteloos. Het komt nooit goed.

In dit korte moment, heb je al een heleboel gedachten en gevoelens gehad. Over jezelf, over je paard en ook over de staleigenaar. Het vliegt alle kanten op. Maar heb je een observerende houding, dan ervaar je die gedachten en gevoelens misschien ook wel, maar ze gaan ook weer voorbij. ‘Ik zie de trekker om de hoek komen. Ik merk dat ik daar onrustig van word. Ik ervaar spanning bij mijn paard. Ik voel boosheid opkomen. Ik merk dat ontspannen nu lastig is. Dat is ok.’

Wat is nu het grote verschil tussen een belevende en beschouwende houding? Het oordeel. Met een beschouwende houding is het niet meer nodig te oordelen. Over de staleigenaar niet, over je paard niet, maar zeker ook over jezelf niet. De gedachten en gevoelens mogen er zijn, je vindt er niks van en je hoeft er ook niks mee. Daarmee neem je zelf weer de regie in handen en ben je niet meer afhankelijk van je eigen gedachten en emoties.

Goed verhaal! Maar hoe doe ik dat?

Eén van de tools die ik inzet in Ruitercoachtrajecten bij Horse Power Life Power, is mindfulness meditatie. Meditatie helpt je om je aandacht en focus bij jezelf te houden en met een accepterende, liefdevolle houding naar je eigen gedachten- en gevoelens te kijken. Je wordt je bewust van hoofd, hart en lijf. Daarmee blijf je in het moment, geconcentreerd op jezelf en je paard.

En dat is mooi, want paarden zijn altijd in het moment. Dat is de plek waar je je paard ontmoet. Ben je er met je hoofd niet bij? Gegarandeerd dat je paard zich dan laat afleiden. Aandacht, focus en in het moment en zonder oordeel zijn, helpen je om een betere samenwerking en diepere connectie met je paard te krijgen.

Zweverig of juist down to earth?

Meditatie heeft bij sommigen de naam zweverig te zijn. Niets is minder waar. Dit gaat niet over een jaar op sabbatical gaan om je diepste kern terug te vinden bij een stel verrimpelde monniken in Tibet (hoewel het idee van ‘Eat, Pray, Love’ best verleidelijk kan zijn). Dit gaat over simpelweg kijken naar wat er gebeurt bij jezelf en je aandacht focussen. Een aantal recente onderzoeken bevestigen dat meditatie daadwerkelijk zorgt voor fysiologische veranderingen in de hersenen, waardoor gezondheid, stemming en gedrag verbeteren.

Maar wil het effect hebben, zul je wel moeten oefenen. Het is net als het kweken van spieren: pas na een paar weken training, krijg je zichtbare resultaten. En in deze wereld van constante afleiding, gaat je dat ook naast het paardrijden heel veel opleveren.

Je gaat merken dat je productiever wordt, meer aandacht krijgt voor de dingen die er toe doen, liever voor jezelf wordt en je in je werk en andere taken makkelijker kan concentreren. Je verlegt de eerder genoemde ‘snelwegen’. En je paard is je er dankbaar voor. Je komt daar waar hij ook is, in het nu!

Wil jij hiermee aan de slag?

Speciaal voor ruiters heb ik de Ruitermeditatie ontwikkeld. Een meditatie die je te paard kunt doen! Het maakt je niet alleen bewust van jezelf, maar ook van je contact met je paard en de bewegingen die jullie samen ervaren. Zodat jullie kunnen gaan bewegen als één, met meer ontspanning en meer focus bij jullie allebei.

De Ruitermeditatie is helemaal gratis te downloaden. Lees er meer over via deze link, of meld je hieronder direct aan door je naam en e-mail achter te laten. En je kunt meteen beginnen!

Wil je meer van deze blogs lezen?

Meld je dan aan bij de Horse Power Life Power kudde! Je krijgt dan regelmatig nieuwe, inspirerende blogs en artikelen in je inbox. En je ontvangt de gratis Ruitermeditatie, waarmee je direct de eerste stappen zet om een dreamteam van twee Happy Athletes te worden samen met je paard. Are you in?

Pin It on Pinterest

Share This