16-02-28 Leiderschap en kuddegedrag deel 1

Leiderschap en kuddegedrag deel 1: nieuwe inzichten die de band met je paard verdiepen

28 feb 20162 reacties

Leiderschap tonen. De leiding nemen. De leider van je paard zijn. Laten zien wie de baas is. Zomaar wat kreten die je veel hoort als je met paarden omgaat. En logisch ook, uit eerder gedragsonderzoek bleek dat kuddes één leidende hengst hebben, die gevolgd wordt door zijn kudde merries en veulens. Een duidelijke hiërarchie, waarin ieder lid van de kudde zijn plaats kent in de rangorde. En lange tijd is dit de standaard geweest.

De wetenschap gaat vooruit en onderzoek naar paardengedrag is daarin niet achter gebleven. Inmiddels zijn er een aantal inzichten drastisch veranderd. Maar wat kun je als ruiter met deze nieuwe inzichten?

Nieuw onderzoek geeft nieuwe inzichten

Even terug naar ‘toen’. De kennis van toen, zorgde ervoor dat het belangrijk was om de baas te zijn over je paard, anders kon hij wel eens over je heen lopen, stout worden of het van je overnemen. Veel gedragsproblemen bij paarden, werden (en worden nog steeds) verklaard met dominantie: het idee dat je paard dominant over je wilt zijn, om de leiding van je over te nemen.

Inmiddels wijst onderzoek in de afgelopen jaren uit dat het kuddegedrag van paarden toch wat anders in elkaar steekt dan we voorheen dachten. In deze reeks blogs over kuddegedrag, zet ik de belangrijkste stellingen die we met nieuw onderzoek kunnen weerleggen voor je op een rijtje. En geef ik je ideeën wat je met deze nieuwe inzichten kunt als ruiter en eigenaar van je paard.

Bij deze de eerste stelling:

“In een kudde paarden bestaat een lineaire hiërarchie”

Hiërarchie is een volgorde, een rangorde in een groep individuele dieren. Lineaire hiërarchie is het idee dat als paard A hoger in rang staat dan paard B, en paard B hoger in rang staat dan paard C, paard A automatisch ook hoger in rang staat dan paard C. Het blijkt echter dat dat zo niet of niet altijd werkt bij paarden. Zo kan het zijn dat als paard A hoger in rang staat dan paard B, en paard B hoger in rang staat dan paard C, het zo kan zijn dat paard C hoger in rang staat dan paard A. Dit noemen we een driehoeksverhouding.

In een kudde paarden zijn er dus wel onderlinge verhoudingen, maar die zijn niet zo duidelijk en rechtlijnig als in een lineaire hiërarchie, die wij mensen bijvoorbeeld hebben in een bedrijfsorganisatie. Een paard weet wel welke individuele verhouding hij heeft met alle leden uit zijn kudde, maar het hoeft niet zo te zijn dat hij alle verhoudingen tussen alle individuele dieren kent.

Wat betekent dit voor ons als ruiters?

Ten eerste dat paarden geen lineaire hiërarchie kennen en ze deze ook niet zullen herkennen. Het vraagt van ons om op een andere manier naar een kudde te kijken dan we zelf gewend zijn in onze eigen (menselijke) organisaties.

Daarnaast is het zinnig om te kijken wat dan wél de verhoudingen zijn van je paard in zijn kudde, al is het zo klein als een kudde van twee. Hoe liggen de verhoudingen tussen de leden van de kudde van jouw paard? Observeer en kijk wat er gebeurt. Het is niet alleen leuk om te doen, maar ook heel leerzaam! Het vertelt je heel veel over hoe je paard zich gedraagt, over zijn persoonlijkheid en over hoe hij zich voelt.

Gedrag herkennen bij je paard en bij jezelf

Je zult merken dat je deze gedragingen ook gaat herkennen in de omgang met jou als mens en ruiter. Want samen zijn jullie ook een kudde. En je gaat ook verschillen zien. Wat is er anders, in zijn gedrag maar ook in zijn ‘zijn’? Welke gedragingen uit zijn ‘natuurlijke’ kudde zie je terug in jullie mens-paard kudde?

En een aantal mooie vragen om dit eerste deel in deze serie te eindigen: wat doet deze informatie met jou? Wat verandert er bij jou als je de rol van je paard in de kudde observeert, en de rol die hij heeft in mens-paard kudde? Wat vertelt je dat over jullie?

Wil jij meer inzicht in jullie mens-paard kudde en in het gedrag van je paard?

Dat kan bij Horse Power Life Power! In een veilige omgeving onderzoek je jullie verhoudingen, hoe het contact tussen jullie is, maar ook hoe het misschien niet is. In een persoonlijk ruitercoachtraject kun je de diepte in om de band met je paard te versterken. En je paard geeft altijd eerlijke en directe feedback. Wil je ervaren hoe dat gaat? Neem dan contact met me op, dan plannen we een gesprek in om te kijken of het wat voor je is. No strings attached!

Pin It on Pinterest

Share This