Leiderschap en kuddegedrag deel 2: Mannelijk en vrouwelijk leiderschap in de kudde
Stelling 1: Er is één leidende hengst in een kudde
Dit zijn eigenlijk al twee stellingen: dat er één hengst is in een kudde, en dat deze leidend zou zijn. Beide stellingen kunnen we inmiddels weerleggen. Het kan zijn dat er één hengst in een kudde leeft, maar vaak leven er meerdere hengsten in één en dezelfde kudde, afhankelijk van de samenstelling en grootte van de kudde. Ze hebben deze positie door onderlinge competitie verworven. Ze hebben een beschermende rol, die ze uitvoeren door de kudde te drijven (en dus niet te leiden) als er gevaar dreigt. Je zou kunnen zeggen dat ze ervoor zorgen dat de kudde veilig en bij elkaar blijft.
Stelling 2: Er is één leidende alfa-merrie
Het is inderdaad zo dat de oudste merrie de alfa-merrie wordt genoemd. Haar rol is de kudde naar water, voedsel en beschutting te leiden, maar ze heeft deze functie niet verworven door competitie of dominantie, maar simpelweg omdat ze de oudste is. Ze kent de routes naar voedsel en water het beste, omdat ze deze het vaakst heeft gelopen. In die zin zou je kunnen zeggen dat de alfa-merrie gekozen is door de rest van de kudde.
Mannelijk en vrouwelijk leiderschap
Merries leiden, hengsten drijven. Beide zijn vormen van leiderschap: het initiatief nemen om de andere leden van de kudde in beweging te brengen. Je zou kunnen zeggen dat de kudde naar voedsel en water brengen een vrouwelijke vorm van leiderschap is: het gebeurt op een zachte, onderzoekende manier. Het kost tijd en het gaat harmonieus. Het is gebaseerd op de wijsheid en kennis van de oudste merries.
De energie van de drijvende hengsten zou je een mannelijke energie kunnen noemen. Het moet direct gebeuren, want er dreigt gevaar. Het gaat snel en er komt adrenaline bij te pas. De hele kudde komt als één massa tegelijkertijd in een stroomversnelling. En het is ook net zo snel weer voorbij: als het gevaar geweken is, is hun taak weer even gedaan.
Hoe is dat bij ons?
In mensen kennen we deze beide energieën ook. We waren ooit jagers en verzamelaars. Mannen jagen, vrouwen verzamelen. De menselijke mannelijke energie is ook een drijvende kracht. Een prooi werd vaak opgedreven, een kloof in. Ook dan ging het om timing en snelheid. Het moet op dat moment gebeuren of je kans was verkeken.
En dan de vrouwelijke energie van verzamelen. Vrouwen die urenlang met geduld en zachtheid bessen en eetbare planten bij elkaar zoeken, daarbij geleid door de wijsheid en kennis van de oudste vrouwen van de stam.
Terug naar het nu. Ook nu kun je beide vormen van leiderschap herkennen. Kijk maar eens naar je werk. Je kent vast wel de leidinggevende die op een zachte maar zelfverzekerde manier, zijn team naar resultaat leidt. Medewerkers kunnen vertrouwen op zijn kennis en kunde. Of de interimmer, die een frisse wind door het bedrijf heen jaagt, en het hele team in een korte tijd naar het volgende niveau stuwt.
Ik geloof dat we als mensen daarom goed kunnen aansluiten op beide energieën die bij onze paarden bestaan. We zijn in staat om beide energieën naar een paard te communiceren.
… en hoe is het tussen jou en je paard?
Ik wil je uitnodigen om eens na te gaan bij jezelf: welke energie gebruik jij het meest bij je paard? Herken je dit bij jezelf? Welke energie vind jij het prettigst om in te zetten, gaat je het makkelijkste af? En in welke situaties gebruik je die andere energie? Misschien is je energie in de omgang wel tegengesteld aan je energie tijdens het rijden. En hoe reageert je paard op leidende en drijvende energie?
En hoe voel jij je zelf als je leidende energie inzet? En hoe is dat bij drijvende energie? Welk deel van jou wordt dan aangesproken?
Probeer er eens mee te experimenteren. Als je bijvoorbeeld vooral gebruik maakt van drijvende energie, van mannelijk leiderschap. Probeer dan eens het vrouwelijk leiderschap in jezelf te vinden en met leidende energie te communiceren naar je paard. Kijk wat er gebeurt, welke veranderingen kun je bij je paard zien? Wat doet het voor jullie samenwerking, voor jullie band?
Wil jij meer inzicht in jullie mens-paard kudde en in het gedrag van je paard?
Dat kan bij Horse Power Life Power! In een veilige omgeving onderzoek je jullie verhoudingen, hoe het contact tussen jullie is, maar ook hoe het misschien niet is. In een persoonlijk ruitercoachtraject ga je de diepte in om de band met je paard te versterken. En je paard geeft altijd eerlijke en directe feedback. Wil je ervaren hoe dat gaat? Neem dan contact met me op, dan plannen we een gesprek in om te kijken of het wat voor je is. No strings attached.
Wil je meer van deze blogs lezen?
Meld je dan aan bij de Horse Power Life Power kudde! Je krijgt dan regelmatig nieuwe, inspirerende blogs en artikelen in je inbox. En je ontvangt de gratis Ruitermeditatie, waarmee je direct de eerste stappen zet om een dreamteam van twee Happy Athletes te worden samen met je paard. Are you in?
Hallo Miriam,
Mooie metaforen om drijvende (hengsten) en leidende (merries) energieën op mensen toe te passen zonder onderscheid van het zijn van vrouw of man. Met jouw beschrijving van Horse Power haal je het beste potentieel in onze Life Power naar boven. Wel goed als er bijvoorbeeld in een (project) team zowel vrouwen als mannen zitten. Jouw persoonlijke ruitercoaching, vorig jaar, heeft mijn zelfbeeld verbeterd. Daar heb je wat aan!
Ik heb genoten van deze blog.