fbpx
16-04 Karakter & persoonlijkheid heb jij een goede match met je paard

Karakter & persoonlijkheid: ben jij een goede match met je paard?

14 apr 20162 reacties

De perfecte match tussen ruiter en paard. Je weet wel, paard en ruiter passen helemaal bij elkaar. Ze voelen elkaar perfect aan, waar de één tekort schiet, vult de ander aan. Alles lijkt vanzelf te gaan, ze kunnen met elkaar lezen en schrijven. De droom voor elke paardenliefhebber.

Als je dan naar je eigen ‘match’  met je paard kijkt, denk je misschien: zo is het voor ons niet. En heb je het gevoel dat jullie helemaal niet bij elkaar passen. Jullie hebben goede dagen, maar zeker ook mindere dagen… soms weet je niet of je paard wel plezier heeft in wat jullie samen doen. En voor jou is het vaak ook niet leuk. je twijfelt waar je goed aan doet. Is het misschien beter om te stoppen, of is er toch nog kans om een match met je paard te worden?

De twijfel die nooit ophoudt…

Het kan een gevoel van twijfel oproepen zonder einde. Moet je je paard in training zetten bij een professional, of bij je instructeur? Misschien hebben jullie even een pauze nodig, even een tijdje niks. Maar wordt het daar wel beter van? Of moet je gewoon nog even doorzetten… Wordt het misschien tijd voor een andere discipline? Maar wat dan, want dit is eigenlijk wat jij het leukste vindt…. Misschien wordt het wel tijd om je paard te verkopen? (!!) Bestaat die perfecte match wel, of is dat voor jou niet weggelegd?

Wanneer zijn je paard en jij een perfecte match?

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: ik geloof niet in perfect. Perfect is niet alleen saai, maar ook een illusie. Waarom? Perfect impliceert dat het niet meer beter kan. Er zit geen dynamiek meer in, het kan niet meer groeien. Terwijl groei juist de wereld rond laat gaan. Kijk maar om je heen. Het leven is altijd in beweging, er zit altijd groei in. Als een boom niet meer groeit, gaat hij dood. Zonder groei geen leven!

En nog iets: ik geloof niet dat een ‘match’ er wel of niet is, ik geloof dat dat iets is wat ontstaat. En wat je zelf kunt voeden. Het is iets waar je, bewust of onbewust, naartoe kunt groeien. Met andere woorden: ik geloof niet in de perfecte match. Ik geloof dat een goede match met je paard het resultaat is van hard werken. Dat wat jij er aan tijd en energie hebt ingestopt.

Maar… met sommige paarden klikt het toch gewoon beter dan met andere?

Zeker. Soms gaat het creëren van een band met een paard makkelijker dan met een ander paard. Maar echt, in elk goed huwelijk wordt hard gewerkt. Dus ook die ruiter met dat hele fijne paard waar hij mee kan lezen en schrijven, heeft mindere dagen. En die moeten er ook zijn! Je leert het meeste van je fouten, dus die ervaringen op je mindere dagen zijn een springplank om in één keer grote sprongen in je groei te maken. Ook al is dat soms confronterend, juist die mindere dagen kunnen je heel veel brengen.

En hoe zit het dan met onze karakters?

Je karakter is een set eigenschappen die jou uniek maakt. Die jouw persoonlijkheid bepaalt. En ook je karakter is dynamisch en groeit! Was je 10 jaar geleden dezelfde persoon dan nu? Waarschijnlijk niet. Sommige eigenschappen heb je misschien nog steeds, maar andere zijn door de tijd heen veranderd door jouw ervaringen, door de dingen die je in je leven hebt meegemaakt. Je ervaringen, of ze je nu als positief of negatief ervaren hebt, vormen jouw karakter.

En zo is het ook voor je paard. Als ik naar mijn eigen paard kijk, zijn bepaalde eigenschappen nog steeds hetzelfde, maar sommige zie ik niet meer en andere zie ik nu pas ontstaan. Ook zij ontwikkelt zich. Als jong paard kon ze bijvoorbeeld heel lief en zacht zijn, maar was ze ook verschrikkelijk lomp. Lekker doorduwen, ongeacht wie of wat er in de weg stond. Ik moest op sommige momenten heel duidelijk zijn en af en toe roepen: hallo ik ben er ook nog!, want ze denderde in haar enthousiasme overal doorheen. Nu is ze 7 jaar oud en natuurlijk een stuk volwassener geworden. Ze is nog steeds lief en zacht, maar het lompe gedrag zie ik zelden meer. Sterker nog, als ik nu op diezelfde manier zo duidelijk zou zijn, zou ze bijzonder op haar teentjes getrapt zijn…! Alsof ze zegt: als je normaal praat, hoor ik het ook wel!

Doe de test!

Dus je karakter verandert en dat van je paard ook. Hoe wordt je nu een goede match samen? De sleutel ligt in het bewustzijn. Je bewust worden van je eigen karakter, maar ook dat van je paard. En dan met name je bewust worden van jullie sterke kanten, van jullie kracht. Want dat is de basis van jullie match.

Een leuke manier om je persoonlijkheid inzichtelijk te maken, is door het doen van een persoonlijkheidstest. Het geeft je informatie over hoe je de dingen ziet, doet en beleeft. Wat je sterke kanten zijn en waar je goed in bent. Ook voor paarden zijn er karaktertesten, die je meer vertellen over hoe jouw paard de wereld om zich heen ziet en wat hij het liefste doet. Een leuke persoonlijkheidstest is bijvoorbeeld de Strengths Finders test, en voor je paard kun je eens kijken naar de ‘Paardentypen’ test van Eric Laarakker, of je gebruikt de Horsenality test van Pat Parelli.

Wat betekent het voor jou?

En dan, wat doe je met al deze informatie? Je kunt beginnen met bij jezelf na te gaan of je jezelf herkent in de uitslag. Misschien denk je bij sommige beschrijvingen of typeringen wel, JA dat ben ik ten voeten uit! Of was je je niet eens bewust dat je bepaalde sterke kanten in je had. En het kan ook zo zijn dat je een bepaalde kracht hebt, maar die (nog) niet waardeert. Dat je niet weet wat je er aan hebt, of dat je er misschien zelfs helemaal niet blij van wordt. Met andere woorden: wat doet de uitslag met je? En diezelfde vraag kun je ook stellen bij de uitslag van de test voor je paard.

Word creatief met je eigen kracht

Je persoonlijkheid staat dus niet vast, en ook de uitslag van een test is geen absolute waarheid. Het gaat er uiteindelijk om wat jij er van maakt. Hoe kun jij jezelf en je paard helpen om dichter bij elkaar te komen? Wat heb je daarvoor nodig? Welke sterke kanten van jezelf kun je daarbij inzetten? En van welke sterke kanten van je paard kun je gebruik maken? Hoe kan je paard jou helpen? Ga op zoek, blijf vragen stellen en blijf samen groeien! Zo kun je jullie krachten bundelen.

Een goede match worden met je paard vergt energie, tijd en motivatie. En die mindere dagen, die blijven. Maar echt, het is de moeite meer dan waard. Want het resultaat is die ultieme samenwerking, met als basis een connectie tussen jou en je paard waarin jullie krachten gebundeld zijn. Hoe gaaf zou dat zijn?

Wil jij op zoek naar die ultieme samenwerking tussen jou en je paard?

Meld je dan aan voor de gratis coachsessie ‘De ultieme samenwerking met je paard’. In een telefonisch gesprek van een half uur, kijken we samen naar jouw situatie en hoe je weer naar die fijne samenwerking met je paard kunt groeien. Je ervaart hoe het is om gecoacht te worden bij Horse Power Life Power en je krijgt inzichten die je direct kunt toepassen. Zodat je weer gaat genieten van jullie tijd samen en je weer plezier krijgt in het rijden.

Wil je hiervoor in aanmerking komen? Neem dan contact met me op via miriam@horsepowerlifepower.nl, dan ontvang je een formulier met een aantal voorbereidende vragen, waarna we je gesprek inplannen. Ik hoop je binnenkort te spreken!

2 Reacties

 1. Sytske Visser Riemersma

  Bij deze een berichtje.
  Mijn paard is een “rechtse hersen” type volgens het parelli blokje. Laat ik nu ook in principe last hebben van dezelfde dingen. Gauw nerveus, niet sterk in de schoenen staan etc.
  En ik ik ben de eeuwige twijfelaar, heb mijn merrie zelf gefokt (uit nood, lang verhaal) ze is op dit moment alweer 9 jaar en al 9 jaar twijfel ik.
  Qua omgang is ze wel snel, maar makkelijk bij je te houden, onder het zadel heb ik het idee dat ik rechts wil, maar zij links, Chatty gas wil geven maar ik wil verzamelen.

  Net als vanavond .. ben zo’n 15 min. aan het rijden.. bedenk ik me dat ik vanavond aardig op 1 lijn zit met Chatty, begint mevrouw weg te springen.. alles is eng in haar eigen zandbak.

  Antwoord
  • Miriam

   Bedankt voor je openhartige reactie Sytske. Zoals je het beschrijft, lijken jullie op elkaar en hebben jullie dezelfde valkuilen. Maar zoals je misschien al weet, zijn je sterke kanten ook je valkuilen en andersom. Eigenlijk zijn het simpelweg je eigenschappen, dat wat jou (en je paard) uniek maakt. Je hebt ze nu beschreven als valkuilen, maar kun je ze ook omdraaien en beschrijven als sterke kanten? Wat is jullie kracht? Als je dat weet, kunnen jullie daarin verder ontwikkelen en groeien. Als je dit verder wilt uitdiepen en onderzoeken, ben je welkom om een gratis sessie in te plannen. Veel succes!!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This