fbpx
Tijd maken voor je paard - En voor jezelf

Hoe je tijd maakt voor je paard (en voor jezelf)

18 okt 20165 reacties

Je bent druk. Drukke baan, druk gezin, druk op school, druk sociaal leven. En druk met je hobby. Hobby? Eerder passie. Levensstijl. Een hobby kun je het al niet meer noemen: jouw paard. Samen bezig zijn, trainen, de bossen in, af en toe een wedstrijdje.

Maar dat is niet alles, er komt nog zoveel meer bij kijken. Zorgen dat je paard gezond blijft. Hij is (bijvoorbeeld) eigenlijk iets te dik. Misschien wat minder voeren? Maar hij moet wel al zijn vitaminen binnen krijgen. En genoeg ruwvoer eten. Hoe doen je stalgenootjes dat? Je twijfelt… toch nog even Googlen. En ook zorgen dat hij warm blijft, met de winter op komst. Welke deken heb je dit jaar nodig? Eentje die goed ademt. En waterdicht is. En natuurlijk warm is, maar niet te warm. Een hele studie kun je er van maken.

En dat zijn nog de simpele dingen… het houdt je op zijn zachtst gezegd bezig. Oh ja, en dan was er ook nog het huishouden en last but not least: je relatie. Oeps… die was er ook nog! Voor jou zitten er simpelweg niet genoeg uren in een dag en te weinig dagen in een week.

Je bent ook best wel moe…

Moe van alles tegelijk doen. Alles tegelijk regelen. Zorgen dat alles soepeltjes verloopt. Iedereen tevreden houden, inclusief je paard. Je todo-lijst is nooit af en je hoofd draait op volle toeren. Soms kost het je moeite om jezelf ‘uit’ te zetten ‘s avonds, en blijf je nog lang malen terwijl je eigenlijk al had willen slapen (want je bent zo moe!).

Altijd als je ergens mee bezig bent, ben je óók in je achterhoofd bezig met wat nog moet gebeuren. Wat nog aandacht nodig heeft. Wat je niet mag vergeten. Zodat het niet in het honderd loopt.

Ook als je bij je paard bent. En daar gaat het een beetje mis. Want je paard, die heeft niet zoveel met jouw haast en jouw drukte. Hoe meer jij je druk maakt, hoe minder fijn jullie connectie is en hoe minder fijn je kunt rijden.

En dat zorgt ervoor dat je je best vaak schuldig voelt tegenover je paard. Eigenlijk zou je er vaker moeten zijn, vaker moeten rijden. Meer met échte aandacht rijden. Minder met haast moeten rijden. Maar als je wél bij je paard bent, geef je iemand anders in jouw drukke bestaan minder aandacht. Eigenlijk is het nooit goed…

Op zoek naar balans

Je verlangt naar rust. Naar balans. Zodat áls je bij je paard bent, je er ook echt kunt zijn en er van kunt genieten. En je niet het gevoel hebt, dat je iemand anders tekort doet. En als je een dag niet naar je paard kunt, je niet dat schuldgevoel hebt dat je wel had moeten trainen. Dat een dag geen paard ook gewoon mag.

Weet je, ik herken dit zelf ook. Met eerst de Challenge en nu het Two Happy Athletes Programma ben ik razend druk. Ook ik heb nog een man waar ik ook samen mee wil zijn. En het huishouden (waar ik véél te weinig aan doe trouwens). En vrienden die ik veel te weinig zie. En ja, het liefst zou ik mijn paard iedere dag de aandacht geven en me aan mijn trainingsschema houden, maar ook mij lukt dat niet altijd.

Een beetje tijd voor jezelf?

Als ik me zo voel, is er één die echt aandacht nodig heeft. En dat ben ik. Ik creëer zelf deze drukte. Er is maar één persoon die iets kan doen aan al die gedachten, al die zorgen, al die stress. Dat ben ik zelf.

Die gevoelens van drukte, stress en schuld, zijn een signaal om een stap terug te doen. Om aan mezelf te denken. Rust te nemen, weer opnieuw opladen. Want alleen als ik goed voor mezelf zorg, kan ik er ook voor anderen zijn. Ja, vreselijk cliché, maar clichés zijn meestal waar. Give yourself a break!

Hoeveel aandacht geef jij aan jezelf? En wat heb jij nodig om jezelf weer op te laden? Om tot rust te komen?

En misschien denk je nu: maar mijn baas verlangt toch echt dat ik mijn werk doe. En mijn man/vriend/vrouw/kinderen/huisdieren vragen iedere dag om aandacht. En ik wil dat diploma halen. En het huishouden moet gewoon gedaan worden!

Maar het is jouw leven. Jij bepaalt hoe dat eruit ziet. Jij maakt de keuzes over wat je wel en niet doet. En aan welke gedachten je wel of geen aandacht geeft.

Doe een ding tegelijk

Als je dat moeilijk vindt, kan het helpen om jezelf te trainen maar één ding tegelijk te doen. En al je aandacht op dat ene ding te richten. En niet op wat je allemaal nog moet doen of al gedaan had moeten hebben. Alleen op dat waar je NU mee bezig bent. Zo zorg je ervoor dat je ook echt iets gedaan krijgt. En als je bij je paard bent, zorgt het ervoor dat je er ook écht kunt zijn.

De Ruitermeditatie kan je daarbij helpen. Je kunt hem hier gratis downloaden (klik).

Kies voor de dingen waar jij blij van wordt

Reality check: je kunt niet alles doen. En zeker niet alles tegelijk. Maak daarom keuzes. Waar wordt jij blij van? Waar krijg je energie van? Wat is belangrijk voor je? Als dat duidelijk is voor je, maakt dat het maken van keuzes makkelijker. Informeer vervolgens je omgeving over jouw keuzes, zodat ze weten wanneer ze wel en wanneer ze niet iets van je kunnen verwachten. Dat geeft hen helderheid, en het geeft jezelf rust.

Want áls je er dan bent, dan ben je er ook met je volle aandacht. Dan ben je er écht. Zodat als jij tijd voor jezelf hebt ingepland, samen met je paard, je alleen daar mee bezig hoeft te zijn. Zonder schuldgevoelens. Samen in het moment. Samen genieten!

5 Reacties

 1. Oonie Spielberg

  Goed plannen is mijn sterkste kant. En alles zit in het pakketje . 50 min Huishouden dagelijks als eerste op de dag zelfs om 5 u sochtends een week lang , 40 uur werken in ploegen vroege /late . 2 keer/dag met de hond lopen 2 paarden entertainen boodschappen doen . En om alles altijd te kunnen doen het belangrijkste van alles is 8 uur slaap en veel drinken .

  Antwoord
  • Miriam

   Hee Oonie, wat fijn dat dit voor jou geen issue is! Lekker hoor als alles op rolletjes loopt 🙂

   Antwoord
 2. Marian

  Oww, heel herkenbaar. Zelfs nu ik thuis werk kom ik soms tijd te kort om de paarden te trainen. Maar liever niet, dan half of gehaast. Dan liever even knuffel of posten dan huphup even tussendoor. Wat bij mij hrt beste werkt is omschrijven wat ik die dag wil doen. Want dan gebeurt hrt ook ook! En ben ik er helemaal voor de paarden. 😀

  Antwoord
 3. Yvonne IJpelaar

  Met hersenletsel, chronische vermoeidheid, drie drukke dagen werken, twee kindjes van 4 en 1 jaar, twee honden, huishouden enz is de tijd bij Jip juist mijn tijd! Even een rust puntje en een spiegel van mijn eigen gedrag!

  Antwoord
  • Miriam

   Wat mooi dat Jip die rol voor je kan vervullen! Even tot rust komen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This