fbpx
Tijd maken voor je paard - En voor jezelf

Het echte doel van een wedstrijd

30 aug 20190 Reacties

Begin deze maand gingen Elize en ik weer voor het eerst op wedstrijd. Na lange tijd thuis te zijn geweest door trailerlaadproblemen (lees daar hier meer over), was het weer zover!

We waren al ruim twee jaar uit de running, dus je kunt je voorstellen dat de routine er een beetje uit was. Toch kwamen we thuis met een oranje lint, én een monsterscore van 209 punten. YES! Ook de tweede proef was op een haar na 2 winstpunten waard, ondanks dat Elize ineens de paarden in witte vliegendekens achter de ring aanzag voor bakspoken. Tja, ik kon het haar niet kwalijk nemen, ze had wel een punt 😉

Ik was natuurlijk enorm blij met de prijs en winstpunten. Ik ben er enorm dankbaar voor. Maar het was níet waarom ik op wedstrijd ging. Het klinkt misschien tegenstrijdig. Want een wedstrijd… dan gaat het toch om de punten? Dan wil je toch winnen?

Of… niet?

Voor mij persoonlijk is dat niet het doel. Maar wat is dan wel het doel? Waarom zou je dan op wedstrijd willen? Waarom zou je überhaupt iets met je paard willen bereiken?

Best mooie vragen om bij stil te staan…. Want waarom wil je dat? Wat brengt het je? Wat is voor jou het doel van een wedstrijd? Mijn eigen idee daarbij, is dat paardrijden zowel een sport als een vorm van kunst is.

Wat is sport?

Sport is een manier om je te ontwikkelen. Door te sporten wordt je steeds beter, sterker, leniger, gecoördineerder, slimmer… Sport staat voor groei. Door te sporten, groei je als persoon naar een betere versie van jezelf. En groei is één van de belangrijkste dingen in het leven.

Sterker nog, zonder groei, houdt de natuur op te bestaan. Denk er maar eens over na: zonder groei geen groen aan de bladeren in de lente, geen nieuw leven. Zonder groei zou het leven hier op deze aarde er niet zijn. En ook door samen te sporten en te trainen met je paard, groeien jullie samen.

En hoezo kunst?

Paardrijden is een manier om jezelf te uiten. Een hele bijzondere manier, want je doet dat niet alleen, maar samen met je paard. De bewegingen die jullie samen maken, dát is de kunst.

En die zuivere expressie, kan alleen ontstaan als er werkelijke harmonie is. Als er dat gevoel van samen bewegen als één is. Als jij je paard haarfijn aanvoelt en andersom. Een wedstrijd is de gelegenheid om dat te laten zien. Om te laten zien wie jullie samen zijn. Om de kunst tot uiting te laten komen.

Een wedstrijd kán een ego-ding zijn, maar dat hoeft niet. Kunst gaat niet over ego, het gaat over schoonheid. Over dat wat het leven mooi maakt. En als je dát kunt laten zien met één van de mooiste dieren die op deze wereld wandelen… wat is er dan mooier? Wat is er mooier als mens en dier samen als één bewegen? Als sport en kunst, groei en schoonheid, samen komen?

Niet heel veel, als je het mij vraagt. Dát is voor mij het doel van een wedstrijd. Het gaat niet om de wedstrijd winnen, het gaat om je eigen wedstrijd winnen. De wedstrijd die jullie samen aangaan. Om daar waar je samen voor getraind hebt, om jullie groei en jullie kunst aan de wereld te laten zien. Ook al bestaat die wereld slechts uit een jury in een hokje en wat mensen langs de kant.

Zet je paard op een

En misschien nog wel het belangrijkste… paardrijden doe je natuurlijk niet alleen. Het is een teamsport, in de eerste plaats ben je een team met je paard. En in een team zorg je voor elkaar. Ben je er voor elkaar. In een team doe je het samen, heb je een gezamenlijk doel.

En omdat je paard geen idee heeft van de kunst en de sport en hoe mooi dat wel niet is, is het jouw taak om in het team voor je paard te zorgen. Om je paard op de eerste plek te zetten, altijd. Om het begrijpelijk te maken. Om je paard zich veilig te laten voelen. Om ervoor te zorgen dat je paard de grootste lol met je heeft. Dat samen met jou bewegen, plezier en ontspanning betekent. Juist als je op wedstrijd bent: wees dankbaar voor het wonder dat je op de rug van zo’n machtig dier mee mag liften.

Samen shinen

En al die dingen, dat is wat de wedstrijd voor mij en Elize zo’n succes maakte. Dat maakte dat de punten een reflectie werden van wat ik had gevoeld, maar ook niet meer dan dat. De werkelijke overwinning zat in dat we dat hogere doel, het échte doel van de wedstrijd bereikt hadden. Samen plezier hebben, samen ontspannen, samen dat team zijn. Samen laten zien wie we zijn en wie we zijn geworden.

Samen shinen noem ik dat. Dát is een wedstrijd winnen. En ja, in ons geval betekende dat ook een eerste plek. Maar samen shinen, dat kan ook als je laatste wordt. Want die plek, die zegt niet zoveel. Dat zegt alleen iets over hoe iemand anders de wedstrijd heeft gezien. Hoe jij en je paard zich hebben gevoeld tijdens de wedstrijd, dat is wat werkelijke waarde heeft. En daar kan alleen jij de jury van zijn.

Hoe zie jij het?

Dat is dus hoe ik erover denk. Maar hoe zie jij het? Als je stilstaat bij die vragen, wat komt er dan bij jou naar boven borrelen? Wat is voor jou en je paard het doel van een wedstrijd? Waarom wil je het? Waarom wil je het echt? Wat brengt het jullie? En misschien heb je je doel nog niet bereikt…. wat zou je willen veranderen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This