Goede voornemens… hoe hou je het vol?
Maar… hoe zorg je er nu voor dat je voornemens nu ook echt jouw nieuwe realiteit worden? Ik heb een paar ideetjes voor je (en voor mezelf, ha!)
Begin met de intentie achter je voornemen
Vaak stellen we behoorlijk harde doelen voor onszelf. Bijvoorbeeld: ik wil dit jaar de punten voor het Z bij elkaar rijden. Een intentie ligt net wat subtieler. Een intentie geeft antwoord op de vraag: waarom wil ik bereiken wat ik wil bereiken? Een reden om de punten voor het Z bij elkaar te rijden, zou bijvoorbeeld kunnen zijn: om samen met mijn paard weer een stap te zetten in onze atletische groei. De volgende vraag die je jezelf kunt stellen, is vervolgens: wat betekent het voor me als ik die stap gemaakt heb? Hoe voel ik me dan? Daar kom je aan de kern waarom je jouw doel wilt bereiken. Als je dat voor ogen hebt, is het makkelijker om je doelen bij te stellen of tegenslagen te verwerken. Je weet namelijk waar je het voor doet en dat geeft je de kracht om door te gaan.
Maak keuzes die goed voelen
Het klinkt voor de hand liggend, maar het kan bijzonder lastig zijn. Kill your darlings. Om in één keer én 5 kilo af te vallen, én iedere dag je aan je trainingsschema te houden met je paard, én iedere twee weken een buitenrit te maken, én meer aandacht aan je relatie te schenken, én nu dan echt een andere baan te vinden, én meer tijd voor jezelf te nemen én meer leuke dingen doen met vriendinnen… je leest het al. Het klinkt als teveel en dat is het ook.
Hoe kies je nu wat bij je past? Schrijf jouw intenties op verschillende A4tjes, en leg ze in de ruimte. Neem vervolgens even een moment om bij elke intentie even stil te staan. Hoe belangrijk is het voor je? Wat doet het met je, wat roept het bij je op? Leg vervolgens de A4tjes in volgorde van prioriteit. Ook hierbij kun je, als het eenmaal ligt, even stil staan: hoe is het als het er zo ligt? Klopt het, moet er nog iets veranderen? Verander het waar nodig.
En dan de belangrijkste stap… kies jouw top 3. Yes, je mag er maar liefst 3 kiezen 😉 Verban je de andere dan uit je leven? Nee hoor, dat gaat gewoon door. Maar de aandacht voor de verandering die je wilt, geef je aan je top 3. De rest laat je zoals het is. Voor alles is een tijd.
Het gaat om de ervaring
Niet welk pad je bewandelt, maar hoe je het pad naar je doel bewandelt, maakt het verschil. Hoe wil jij de dingen ervaren? En geloof het of niet, dat is een keuze en die keuze is geheel aan jou. Is het glas half vol of half leeg? Hoe het pad precies gaat lopen, weet je van tevoren niet. Er zijn allerlei factoren die je einddoel kunnen beïnvloeden. Maar je kunt er wel zelf voor kiezen hoe jij dat pad bewandelt. Is jouw pad een zwaar bergpad of een vrolijke yellow brick road (Een wat?! Diana Ross en Michael Jackson doen het even voor..). Kies bewust voor hoe jij de dingen wilt ervaren. Zo wordt je pad een stuk helderder en komt je doel makkelijker dichterbij.
Maak kleine stappen en vier ze!
Je doel is iets wat aan de horizon ligt. Daar ben je nu nog niet. We hadden het eerder al over het pad wat je bewandelt. Het is nu tijd om dat pad vorm te geven. Wat ligt er op het pad? Moeten er nog obstakels overwonnen worden, wat kom je onderweg allemaal tegen? Natuurlijk kun je niet alles voorspellen en er komen ongetwijfeld onverwachte dingen voorbij, maar van sommige dingen ben je al vrij zeker dat dat éérst gebeurt voordat je jouw doel bereikt.
In het voorbeeld van de volgende stap van jullie atletische groei: wat heb je nodig om dat doel te bereiken? Moet je daarvoor meer gaan trainen, of juist minder? Of misschien wel anders? Schrijf het eens uit, maak een voorstelling van hoe je dat doel gaat bereiken. Welke stappen moet je maken om je doel te bereiken? Schrijf ook die aanwijzingen uit, zodat alles wat binnen je vermogen ligt om je doel te bereiken al helder voor je is.
Elke stap in de richting van je doel is er één. Vier het! Het vergt moed om ergens voor te gaan, beloon jezelf (en je paard) daarvoor, ook al lijkt het nog zo klein. Een kopje warme chocolademelk nadat je ondanks de regen tóch je training hebt afgerond. Even lekker in de wei zitten, genieten van je paard, als in de training het eerste kwartje van een nieuwe oefening gevallen is.
En dan nog iets. Merk je dat je voornemens ondanks alles toch in het slop raken? Geeft niks, dat gebeurt. Bedenk je waar je afgehaakt bent en pak de draad weer op alsof je nooit gestopt bent. You can do this!!
Erg inspirerend, ook voor iemand zonder paard!
Dankjewel.
Graag gedaan!