fbpx
Tijd maken voor je paard - En voor jezelf

Focus op ontspanning

7 aug 20195 reacties

…en nog 5 inzichten voor meer ontspanning samen met je paard

 

Een paar weken terug was ik met mijn paard Elize bij De Everketel in Vierhouten. We gaven daar een Masterclass samen, over intentie, intuïtie en connectie. Een geweldige dag!

Wat in de Masterclass naar voren kwam, liet Elize perfect zien: om met intentie en op je intuïtie met je paard samen te werken, om die pure connectie te ervaren, en elkaar vol te vertrouwen, is één ding het aller- allerbelangrijkste. En dat is ontspanning.

Haar eigen relaxte zelf

Want ontspannen, dat was ze! Ze was zelfs enorm zen. Helemaal haar eigen relaxte zelf. En dat begint dus met diepe ontspanning. Dán kan je paard laten zien wie ze echt is. En dat geldt voor jezelf ook! Ontspanning betekent bevrijding. Van angst, van onrust, van spanning, van zorgen, van negatieve gedachtes, van onzekerheid.

Door te ontspannen kun je weer vrij bewegen. Door ontspanning kun je weer vol ademen. En de rust in je lijf terug vinden. Met ontspanning durf je weer op jezelf te vertrouwen, en kun je dat vertrouwen ook aan je paard geven. En stel je even voor als je paard hetzelfde voelt… hoe mooi zou dat zijn! Hoeveel zou dat voor jullie veranderen…

En dat is dus mooi dat Elize dat nu voelt. Heel mooi zelfs! De deelnemers merkten zelfs op: ‘Maar jouw paard is van nature ook heel relaxt’. Oh boy, hoe schijn kan bedriegen…

Terug in de tijd…

Want hoe anders was het een paar jaar geleden. Waar we nu bitloos en af en toe zelfs hoofdstelloos rondrijden, had ik toen al regelmatig de kriebels als ik zonder slofteugel (echt waar!) op stapte. Gelukkig kwam ik daar al snel op terug, omdat ik dát toch echt niet wilde. Maar zelfs toen ik al een tijdje bitloos reed, waren er nog steeds momenten dat de ontspanning ver te zoeken was…

Elize is een paard met enorm veel energie en de rem was ik regelmatig kwijt. Ik had het gevoel dat ik er geen grip op had… soms liep ze als een zonnetje en soms kon ze uit het niets ontploffen. Het leek allemaal ‘toevallig’ goed of juist niet goed te gaan. Toevallig hadden we dan een connectie, maar net zo toevallig was ik dat fijne gevoel ook weer kwijt. Was ik háár weer kwijt.

En misschien herken je ook wel de doemscenario’s in je hoofd. Op de weg naar stal je hoofd vol bezorgde gedachten hoe het vandaag uit zal pakken, en als het weer ‘mis’ is gegaan, met een nog voller hoofd en teleurgesteld weer naar huis. Emotioneel gezien was het een rollercoaster: ik ging van goede hoop, naar gespannen, naar gefrustreerd naar Elize, naar teleurgesteld in mezelf en onzeker over ons samen. En dan weer een paar fijne momenten met een sprankje hoop… we konden het wél! Of toch niet?

En als ik me voorstel hoe het voor Elize geweest moet zijn…. Woorden als verwarring, spanning, onrust, frustratie en zelfs angst komen dan in me op. En dat allemaal omdat de ontspanning niet als basis aanwezig was. Als je hier iets van herkent, lees dan even verder, want de inzichten die ik nu met je deel, kunnen wel eens héél veel voor jou en je paard veranderen.

1) Focus op ontspanning

Het klinkt zo logisch… maar de realiteit is dat de meeste ruiters niet gefocust zijn op ontspanning, maar op de dingen die het resultaat zijn van ontspanning. Bijvoorbeeld een mooie proef, een nieuwe oefening of een fijne buitenrit. Dát is wat we willen, maar de ontspanning die daarvoor nodig is, wordt vaak als een ‘bijproduct’ gezien. Als iets wat daarna pas komt. Hoe vaak hoor je het niet: ‘fijn gereden, alleen nog wat veel spanning’? Wat in mijn ogen al een soort tegenstelling is… want hoewel jij misschien fijn gereden hebt, hoe fijn was het voor je paard?

Die komt misschien even binnen. En dat is niet erg, sterker nog, ik wil je uitnodigen om écht te voelen wat je nu voelt. Want zodra je je bewust wordt van wat het voor je paard betekent, kun je er ook écht prioriteit aan geven. Dan voel je de noodzaak ervan. Dan verandert je doel van ‘een fijne proef rijden’ werkelijk naar ‘mijn paard een fijne, ontspannen ervaring geven’. En dat maakt het voor je paard een stuk prettiger!

2) Alles wat je aandacht geeft, groeit

Misschien is het niet je paard die spanning ervaart, maar ben jij dat zelf. En dan is ‘focus op ontspanning’ best een lastige opdracht. Wat er dan vaak gebeurt, is dat je in plaats van de focus te leggen op ontspanning, je jouw volle aandacht geeft aan ‘niet gespannen zijn’. Met andere woorden: in plaats van de momenten van ontspanning te herkennen en te voelen, benadruk je met je focus juist de momenten van spanning, én ervaren we die als verkeerd. Het gaat wéér niet goed, want ik ben wéér gespannen. En als je aandacht geeft aan de dingen die niet goed gaan, krijg je meer van de dingen die niet goed gaan….  

Probeer in dit soort momenten zacht te zijn naar jezelf. Haal een paar keer diep adem, breng je aandacht naar waar je de adem voelt, en vertel jezelf dat het ok is. Dat het een leerproces is. Wacht als het ware op de ontspanning in je lichaam.

3) Afstappen is geen schande

In de tijd dat Elize nog een oncontroleerbare bak vol energie was, waren er dagen dat het zó spannend werd, dat een ontploffing bijna niet uit kon blijven. En tegen alle adviezen in… stapte ik dan af. Niet om op te geven, of om haar nog 10 rondjes aan de longe uit te laten razen, maar puur om het patroon van spanning bij ons allebei te doorbreken. Zodra ik weer voelde dat ik ontspannen was en Elize ook weer een keer flink geproest had, stapte ik weer op. Met daarbij het besef dat ik ook weer af kon stappen als dat nodig was. Dan stapte ik bijvoorbeeld een lange zijde, en stapte ik daarna weer af.

Zo ben ik wel eens in één training een keer of 10 op- en afgestapt. Het voelt misschien een beetje ongemakkelijk, omdat het zo onconventioneel is, omdat het zo anders is. Maar iedere ontspannen pas is 10x meer waard dan alle gespannen passen bij elkaar.

Dat komt omdat je je doelen zo klein maakt (een zijde ontspannen stappen), dat ze véél makkelijker haalbaar zijn, en alleen dat al brengt ontspanning bij jezelf. En met ontspanning bij jezelf, is het voor je paard ook makkelijker om zich te ontspannen… et voilá! Je hebt het negatieve patroon doorbroken.

4) Stop met doemdenken

‘Als hij gaat bokken, en ik val, dan raak ik invalide’. ‘Als hij gaat rennen, en ik laat los, dan zou hij zomaar onder een auto kunnen komen’. ‘Als… dan… ‘ Doemdenken: we blijven maar malen over de dingen die allemaal mis kunnen gaan ALS. Het advies om van doemdenken af te komen is vaak: wat is het ergste wat er kan gebeuren? Tja. In het geval van paardrijden is dat niet echt de beste strategie 😉

Wat wél een goede strategie is, is om je te bedenken, dat het slechts gedachten zijn. Je kunt ze niet per se stoppen, je kunt ze wél bekijken en je afvragen hoe waar ze zijn. Want ze zijn namelijk niet echt. Het zijn illusies. Het is nog niet gebeurd, en daarmee niet waar. Als je jezelf betrapt op doemdenken, neem dan een moment om weer terug naar het nu te gaan. Alleen het NU, dit moment, is wat werkelijkheid is.

De 5 G’s

Je gedachten worden gevormd door gebeurtenissen in je leven. Hierdoor ontstaan gedachtepatronen, en deze kunnen positief zijn of negatief. Gedachten bepalen vervolgens je gevoelens, en gevoelens drijven je gedrag. En het gedrag heeft bepaalde gevolgen.

Dit schema van de 5 G’s, zoals het in de cognitieve gedragstherapie genoemd wordt, gaat meestal onbewust en vanzelf.

Maar wordt één van deze G’s negatief, en je wilt het veranderen naar iets positiefs, dan loont het om na te gaan hoe jij in deze situatie het schema van de 5 G’s doorloopt. Vervolgens kun je een keuze maken om er iets in te veranderen.

Met mindfulness doe je dit bijvoorbeeld door gedachten en gevoelens er wel te laten zijn en er bij stil te staan, maar er niet automatisch iets mee te doen. In plaats daarvan maak je een bewuste keuze over welke gedachten en gevoelens je wel en welke je niet je gedrag laat sturen.

Zo verander je je gedrag, komt er ook een ander gevolg, met andere gebeurtenissen, die je gedachten veranderen, die weer je gevoel beïnvloeden. Zo is de cirkel weer rond.

5) Morgen is er weer een nieuwe dag

Al heb je nog zo je best gedaan om te ontspannen, we hebben allemaal wel eens een slechte dag. Je bent moe, niet gefocust, er is iets gebeurd waardoor je prikkelbaarder bent… je bent maar mens.

En je paard is maar een paard! We staan er niet altijd bij stil, maar ook je paard kan een slechte dag hebben. Omdat het onrustig was op stal, of omdat hij die dag geschrokken is van een horde wielrenners die voorbij zijn wei kwam razen…

Geef jezelf en je paard de ruimte om iedere keer na een wat mindere dag, de volgende dag weer opnieuw te beginnen. Gun jezelf en je paard een nieuwe kans. De kracht van doorzetten zit niet in het niet opgeven, maar in het iedere keer opnieuw beginnen.

6) Vraag om hulp!

Misschien wel het belangrijkste inzicht… Het doorbreken van een negatieve spiraal van spanning, angst, frustratie of welke negatieve emotie of gedachte is niet makkelijk. Zeker niet als je er alleen voor staat. Vraag dus om hulp. Aan mensen die je vertrouwt, aan professionals die weten waar ze het over hebben, aan de mensen waar je van houdt. Doe het niet alleen.

Dat is misschien lastig. Want je moet jezelf kwetsbaar opstellen. Toegeven dat het allemaal niet gaat zoals je bedacht had. Toegeven dat je niet perfect bent. Toegeven dat je het in je eentje niet opgelost krijgt. En dat brengt in eerste instantie spanning met zich mee. Maar heb je eenmaal je hart gelucht, dan geeft dat ruimte en rust… en dus al een eerste stapje in de richting van ontspanning. Blijf er niet mee zitten en gun jezelf en je paard hulp!

5 Reacties

  1. Lydia Verhaar

    Hoi, het doemdenken staat bij mij stipt op nummer 1🙈.
    Toevallig heb ik afgelopen zaterdag om hulp gevraagd bij iemand die coaching geeft in angsten. Ik ben benieuwd maar zaterdag heeft z mij zoveel positieve dingen laten zien die ik wel goed doe dat ik zondag alleen naar buiten ben geweest💪 Waar ik erg trots op ben

    Antwoord
    • Miriam

      Wat fijn dat je weer lekker buiten bent geweest Lydia!! Terecht trots!

      Antwoord
  2. Donna

    Wauw… dit had ik even weer nodig… bevestiging dat ik bewust moet worden van de kleine stapjes…. kleine stapjes zijn goed, grote stappen ga ik struikelen…

    Antwoord
  3. eline van exem

    Wow… voor het eerst lees ik “afstappen”. Ik doe het ook, want als ik één en al brok spanning ben, en hij. Hoe kunnen we dan tot een goed moment komen?! Toch steeds als ik het deed, voelde het voor ons correct maar ging het in tegen wat anderen zeggen. Niet stoppen als je paard niet doet wat je vraagt, dan beloon je dat gedrag. Maar hé… ons beide bang en verder van elkaar afduwen zou ervoor zorgen dat we van verder moeten terug keren toch?!

    Omdat we beiden soms moeilijk vinden om dan om te gaan met de spanning, vond ik iemand (die eigenlijk heel lang op mijn pad is) bereid om ons te helpen. Ze houdt me de spiegel voor en herhaalt nog eens wat ik eigenlijk weet maar niet doe. Niet alleen dat, ze geeft kleine handvatten waar we zelf moeten aan werken en in zoeken. En nog nooit was plots, in deze start-zoeken- van-connectie fase alles zo duidelijk.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This