fbpx
Tijd maken voor je paard - En voor jezelf

De kracht van uitdaging

3 dec 20198 reacties

Vandaag liep ik met de hondjes in het bos. Met een hoofd vol to-do’s voor de In gesprek met je paard Challenge die volgende week begint. Ik ben vorige week de hele week ziek geweest, dus dat ik het nu druk heb, is best een understatement…

En dat zorgde ervoor dat ik even terug dacht, aan het waarom. Want waarom doe ik dit? Waarom geef ik deze challenge? Ik moest daar best even over nadenken, want die to-do lijst zat nog een beetje in de weg. Tot ik op het open veld uit kwam. En ik daar de (half-wilde) paarden zag lopen. Ik kreeg weer ruimte in mijn hoofd. Zo sereen als zij daar liepen, zo rustig voelde ik het worden bij mezelf.

En toen wist ik het weer. Want ik kan het allemaal nog zo goed uitleggen. Ik kan nog zoveel mooie verhalen vertellen. Over ruiters die met hun paard de connectie gevonden hebben. Of hoe ik dat zelf met mijn eigen paard Elize ervaar. De mooie ‘gesprekken’ die wij samen voeren. En hoe dat het vertrouwen sterker maakt. En onze connectie verdiept.

Bla bla bla…

Het zijn mooie woorden, maar het zegt niet zoveel…. totdat je het zelf ervaart. Dan komt het pas echt binnen. Dan kun je het voelen. En dan zijn woorden niet meer nodig.

Het motto van Educatief Centrum Keulseweg waar ik mijn opleiding gedaan heb, is niet voor niets: geen woorden, maar paarden. Want een ervaring, zeker met paarden, maakt alle woorden overbodig. Paarden hebben dat effect op mensen. Net als dat de paarden die ik voor me zag, dat effect op mij hadden, zelfs van een afstand.

“Experience is the teacher of all things”

~ Julius Caesar

Een ervaring is kennis die je opslaat in je lichaam, en die je nooit meer kwijt raakt. Je kunt het nooit meer niet-ervaren, je kunt het nooit meer niet-weten.

In het geval van een positieve ervaring, ga je vanaf dat moment altijd weer op zoek naar meer van die positieve ervaringen. Naar dat fijne gevoel. Omdat je weet dat dat mogelijk is. De ervaring heeft je geleerd hoe. En omdat je het al eerder ervaren hebt, geloof je dat het kan.

En met iedere nieuwe positieve ervaring, wordt dat vertrouwen in dat het kan, vergroot. Totdat dat je nieuwe normaal is. En je je bijna niet meer voor kunt stellen dat het ooit anders geweest is.

Vertrouwen door ervaring

Want dat is wat veel ruiters die ik spreek, missen: vertrouwen dat het kan. Dat ook zij dit kunnen ervaren met hun paard. Het heeft niet zoveel te maken met dat ze het niet zouden willen. Of dat ze het zichzelf of hun paard niet gunnen. Of dat hun hart op de verkeerde plaats zit. Helemaal niet zelfs.

Het grootste probleem is dat ze niet geloven dat het kan. Dat je werkelijk samen met je paard een team kunt worden waar niemand tussen kan komen. Dat jullie elkaar echt 100% kunnen vertrouwen. Dat die connectie waar je zo naar op zoek bent, dat dat echt mogelijk is.

En vertrouwen hebben, dat geloof in dat het mogelijk is, leer je niet uit boeken. Of uit mooie theorieën. Dat leer je alleen door het te ervaren. En een Challenge geeft mij de kans om het jou te laten ervaren.

Weten dat het anders kan

Zonder hulp, loop je het risico om dat vertrouwen te verliezen. Vorige week nog, sprak ik een amazone die zo eerlijk was om dat ook uit te spreken. Die me vertelde dat ze niet geloofde dat dat mogelijk was, voor haar en haar paard. Ze vertelde me dat ze het al opgegeven had. En dat is zo zonde!

Omdat ik inmiddels wéét dat het wél anders kan. Dat ik het keer op keer zie bij de ruiters en paarden die ik help. Die ontspanning, connectie en plezier vinden met hun paard. Maar zodra je zelf echt niet meer gelooft in jezelf en je paard, dan doen al die verhalen er niet meer toe.

Om dan verandering te brengen, heb je eerst die ervaring nodig, en daarna de uitdaging om ook echt iets te veranderen.

Cadeau

Ik hoop dat zij, net als de vele andere deelnemers aan de In gesprek met je paard Challenge, de uitdaging aangaat om samen met haar paard te ervaren dat het echt anders kan. Dat óók zij een prachtige connectie kunnen hebben. En door de uitdaging, groeit naar een nieuw normaal. Van vertrouwen in elkaar, van elkaar begrijpen, van op elkaar afstemmen, van prachtige “paardige” gesprekken voeren met elkaar.

Dát is waarom ik de Challenge geef. Want kijkende naar die mooie paarden in het veld, besef ik me maar eens te meer dat we zo gezegend zijn. Dat wij mensen, met zulke bijzondere dieren mogen samen werken. Die ons haarfijn aanvoelen. Die ons precies terug geven wat we nodig hebben. Die zo’n groot hart hebben, dat je niets anders voelt dan liefde, rust en vertrouwen.

Wat een cadeau.

Ga jij de uitdaging aan?

Wil jij samen met je paard een diepe connectie ervaren? En het vertrouwen tussen jullie laten groeien?

Doe dan mee met de GRATIS In Gesprek met je Paard Challenge! 5 dagen lang, van 9 t/m 13 december.

Klik op de knop hieronder voor meer informatie en aanmelden!

8 Reacties

 1. Francoise

  Ik heb mij opgegeven om dit te gaan doen samen met het paard van mijn dochter. Zij hebben samen al zoveel meer connectie dan dat ik dat heb met haar (de merrie). Dat terwijl ik nog meer tijd in haar verzorging steek dan mijn dochter ivm met haar school. Ik ben heel nieuwsgierig of het mij gaat lukken om ook meer met haar te connecten. Ik hoop het.

  Antwoord
  • Miriam

   Leuk dat je mee doet Francoise! Ik ben heel benieuwd wat het je gaat brengen.

   Antwoord
 2. Maartje

  Ik heb zo’n heftige ervaring meegemaakt op dag 1 dat ik mijn lieverd in bezit had. Hij is toen zo lief en rustig gebleven maar het heeft zoveel angst bij mij los gemaakt. Ik geef hem nooit op maar ik gun hem, dat ik niet meer angstig ben in sommige situaties. Ik hoop dat deze challenge ons gaat helpen maar ik heb er een goed gevoel over!
  Dankjewel!

  Antwoord
  • Miriam

   Wat vervelend dat jullie zo’n slechte start hebben gemaakt zeg. Fijn dat je mee doet, ben benieuwd naar je inzichten na de challenge!

   Antwoord
 3. Simone Buiteman

  Na een aardige smak van mijn pony ben ik te gespannen met rijden. En daardoor ook mijn pony. We doen veel grondwerk, horsemanship etc en dat vind ik veel leuker dan t rijden zelf. Ze vertrouwt op mij in allerlei situaties en als ik eerlijk ben vertrouw ik haar niet meer als ik op haar rug zit. Ik hoop dat ik dat gevoel kan loslaten.

  Antwoord
  • Miriam

   Begrijpelijk dat je zo gespannen bent Simone! En hoewel deze challenge niet per definitie over ontspanning gaat, kan het je zeker wel helpen om jullie band verder te versterken. Tof dat je mee doet!

   Antwoord
 4. Andrea

  Mooi grschreven. Ik ben benieuwd. Ik zoek nadat de verbinding op de grond in de paddock. Ik merk als ik tussen de kudde aan het werk ben met voeren, mest ruimen en zij druk bezig zijn met eten er acceptatie is van mijn aanwezigheid. Ik ben er als een van de kudde. Ik ben zelf in de werk modus en trek me dan soms terug in mezelf, kan dan heerlijk lopen mijmeren. Ik wil kijken met de oefeningen of ik meer in contact kan zijn op andere momenten.

  Antwoord
  • Miriam

   Dankjewel Andrea! En leuk dat je mee doet, ben benieuwd hoe je het gaat ervaren!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This