De grootste valkuil van de warming-up met je paard
Je hebt het nog vers in je geheugen: de training van gisteren. Heerlijk was het, je hebt echt fijn gewerkt samen. Het ging soepel, vloeiend, je paard liep gewoon echt heel erg lekker. Dat is een werelds gevoel.
Vandaag kun je dus niet wachten om weer aan de slag te gaan. Dat fijne gevoel wat je gisteren had, dát is waar je naar op zoek bent. Dat is waar je het liefste mee zou willen beginnen. En dan door!
Maar wat er meestal gebeurt, is dat je dat fijne gevoel helemaal niet meer vindt. Het lukt je maar niet om af te stemmen op je paard. Er is spanning die er eerder niet was. Of jullie lijken langs elkaar heen te praten: je hulpen komen niet door, of je paard reageert heel anders dan je bedoelde.
Het vergelijkingsmonster
Dit is wat mij betreft de grootste valkuil van de warming-up met je paard. Je vergelijkt het fijne gevoel dat je had aan het einde van je vorige training, met het begin van je huidige training. Ook al wéét je misschien wel dat je eerst de warming-up moet draaien, om aan dat fijne gevoel toe te komen. Ook al ben je je daar bewust van, het gebeurt je soms toch. En die vergelijking is killing.
Wat er dan gebeurt, is dat je te snel teveel vraagt. Je verwachtingen zijn door je herinnering aan de fijne vorige training, te hoog voor dit moment. Je verstoort hierdoor de flow en communicatie met je paard. Je “praat” met je paard op een niveau waar hij op dat moment niet is. Bijvoorbeeld dat je al meer activiteit en gedragenheid verwacht vanuit het achterbeen, of dat je al teveel op zoek bent naar een bepaalde houding van je paard. Of je wilt gelijk die enorm soepele buiging in de wendingen.
Je paard is simpelweg nog niet klaar voor wat jij op dat moment verwacht, als jij met dat fijne gevoel nog in je hoofd gaat trainen. En dan bedoel ik niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel.
Samen in de flow
Want al die dingen die je paard je aanbiedt, en die jou dat fijne gevoel gaven in je vorige training, zijn als het goed is ontstaan. Vanuit afstemming in energie, een subtiele communicatie en een paard wat fysiek ook opgewarmd genoeg was om het gevraagde aan te kunnen bieden.
Kortom: jullie kwamen samen in de flow. Dáárom kreeg je ook dat fijne gevoel! En dat is dus niet iets waar je direct mee kunt beginnen (en als je paard dat wél gelijk aanbiedt, is het soms ook een goed idee om hem iets af te remmen in zijn enthousiasme!).
De warming-up is er niet alleen om je paard en jezelf fysiek op te warmen en je spieren los en warm te maken. Maar óók om af te stemmen op elkaar. Te voelen hoe het gaat met je paard, waar op dat moment de moeilijkheden zitten en waar het juist wel stroomt. Om in het ritme te komen en de beweging te volgen, en om jullie communicatie zo helder mogelijk te maken. Dat is waar het in een warming-up om draait: om samen emotioneel, mentaal en fysiek op dezelfde golflengte te komen, zodat je dan écht kunt beginnen met je training.
De volgende valkuil
In een warming-up hou je daarom zo simpel mogelijk, en daarmee staat gelijk de volgende valkuil al voor de deur. Want als je niet direct 100% vraagt van je paard, loop je het risico dat je je consequentheid verliest. De communicatie wordt niet helderder maar juist vager, wat soms zelfs tot totale miscommunicatie kan leiden.
Een vage, onduidelijke communicatie, zorgt voor spanning. Je paard begrijpt je niet goed, je moet dingen corrigeren, wat voor jullie allebei frustrerend is. Het voelt dan alsof jullie langs elkaar heen praten en in plaats van dat de beweging steeds vloeiender wordt, wordt deze steeds hectischer, gehaaster of haperend. Spieren worden wel warm, maar zeker niet soepeler.
Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Hoe kun je het dan wel aanpakken? De volgende 5 stappen helpen je om van jouw warming-up hét moment te maken om samen in de flow te komen.
Stap 1: Check in bij jezelf
Goed paardrijden begint altijd bij jezelf, niet bij je paard. Check daarom bij jezelf hoe het met je gaat: ben je gehaast of juist relaxt? Zit je in je hoofd, of heb je kriebels in je buik? Heb je er zin in en ben je enthousiast, of is je energie kalmer en rustiger? Er is geen goed of fout, maar registreer simpelweg hoe het ervoor staat. Voelt er iets niet lekker of oncomfortabel? Vraag jezelf dan af hoe je dat kunt veranderen én wat je nodig hebt om dat te veranderen.
Hier kun je al mee beginnen voordat je bij je paard bent, of gebruik het poetsen en klaarmaken voor de training hiervoor. En als je vervolgens begint aan je training, is de warming-up een perfect moment om nog een keer bij jezelf te checken bij jezelf hoe het emotioneel, mentaal en fysiek met je gaat.
Meditatie om tot jezelf te komen
Een fijn middel om je bewust te worden van hoe het met je gaat, is de Ruitermeditatie. Nu denk je misschien: huh? Meditatie? Bij mijn paard? Ja! Juist bij je paard. Meditatie brengt je naar het moment, naar het nu. Het maakt je bewust van jezelf, zowel emotioneel, mentaal als fysiek. Het geeft je een zachte focus en met een beetje geluk, meer ontspanning.
De Ruitermeditatie brengt daarnaast ook de aandacht naar je paard, en zorgt ervoor dat je direct al kan afstemmen en de connectie met je paard kunt maken. En goed nieuws! De Ruitermeditatie kun je hier GRATIS downloaden.
De Ruitermeditatie
Een fijn middel om je bewust te worden van hoe het met je gaat, is de Ruitermeditatie. Nu denk je misschien: huh? Meditatie? Bij mijn paard? Ja! Juist bij je paard. Meditatie brengt je naar het moment, naar het nu. Het maakt je bewust van jezelf, zowel emotioneel, mentaal als fysiek. Het geeft je een zachte focus en met een beetje geluk, meer ontspanning.
De Ruitermeditatie brengt daarnaast ook de aandacht naar je paard, en zorgt ervoor dat je direct al kan afstemmen en de connectie met je paard kunt maken. En goed nieuws! De Ruitermeditatie kun je hier GRATIS downloaden.
Stap 2: Maak het makkelijk
Vraag dingen van je paard die fysiek én mentaal makkelijk voor hem zijn, én die makkelijk zijn voor jou om te vragen. Kies oefeningen waarvan je van tevoren al bijna de garantie hebt dat het gaat lukken. Dit heb je nodig om de volgende stappen in je warming-up te kunnen doen.
Daarnaast zorgt het ervoor dat jullie direct vanaf het eerste moment in een positieve energie terecht komen. Als jullie alleen maar dingen doen die lukken, maakt het jullie enthousiast en blij! Die positieve energie is wat je verder gaat brengen als je later in je training voor uitdagingen komt te staan.
Stap 3: Stem af op je paard
De gekozen oefening gebruik je als test: hoe staat het ervoor? Wat is de vorm van de dag? Gaat het inderdaad zo makkelijk als je verwacht? Hoe reageert je paard? Is hij vlug, traag, enthousiast en gefocust of snel afgeleid?
Dit is allemaal informatie voor de rest van je training. Want wat heeft aandacht nodig en wat gaat meer vanzelf? In deze stap laat je los wat geweest is, laat je los waarvan je wilt dat het gaat gebeuren. Je focust volledig op wat er in het nu, in het moment aanwezig is.
Stap 4: Kom in het ritme
Omdat je een makkelijke oefening gekozen hebt, is het ook makkelijker om je met méér dingen bezig te houden dan alleen de oefening. Dus naast dat je incheckt bij je paard, geeft het je ook de ruimte om je aandacht naar het ritme en de beweging te brengen. Want niet alleen je paard moet opwarmen, ook jij.
Probeer het ritme van je paard onder (of naast!) je te voelen en daarin mee te bewegen met je eigen lichaam. Zonder iets te willen veranderen, je volgt slechts je paard. Maak jezelf lang, ontspan je ledematen en gebruik je gewrichten om mee te veren in de beweging.
Stap 5: Wees duidelijk en precies
Omdat je makkelijke oefeningen uitgekozen hebt met doelen die ook makkelijk te behalen zijn, kun je hierin heel duidelijk en precies zijn. Omdat de moeilijkheidsgraad misschien maar 50% is van jullie kunnen, kun je qua uitvoering wél 100% vragen.
En dat is belangrijk, want alleen jij weet wat de bedoeling is. Je paard heeft geen idee. Zorg er daarom voor dat je paard voelt wanneer hij de oefening echt genaild heeft. Je paard raakt hierdoor meer en meer gefocust op jou, en ondertussen wordt de energie tussen jullie steeds positiever.
Wat zijn makkelijke oefeningen?
Nu vraag je je misschien af… die makkelijke oefeningen, waar hebben we het dan over? Hier drie ideeën met tips om het simpel te houden:
- Maak overgangen van stap naar draf en weer terug, en van halt naar stap en weer terug. Hou ze vooral simpel: je paard hoeft niet perfect te vertrekken of terug te komen en ook de houding is (afhankelijk van je niveau) nog niet zo belangrijk, maar simpel op je hulp naar voren gaan en weer terug komen, is waar het om gaat. Voelt dat goed en past het bij jullie niveau, dan kun je ook een fijne voorwaartse galop toevoegen.
- Rij lange, flauwe lijnen. Van hand veranderen, 8-en draaien met grote voltes en kleine gebroken lijnen. Ook nu: hou het simpel. Voel wat je paard makkelijk af gaat en wat hij op dat moment moeilijker vindt, maar focus je vooral op het rijden van de lijn en minder op de perfecte buiging. Na een tijdje kun je ook slangenvoltes en kleinere voltes toevoegen.
- Als de zijgangen jullie al goed af gaan, kun je ook zijgangen in stap gebruiken om warm te draaien. Hou het bij simpel wijken en speel een beetje met hoeveel je zijwaarts wilt gaan. Begin in elk geval klein, voordat je je paard groter laat scharen.
Langzaam uit je warming-up
Daarna kun je langzaam je paard en jezelf moeilijkere opdrachten gaan geven. Rij meer bogen in je slangenvoltes, maak je wendingen scherper en rij kleinere voltes. Een hele mooie oefening is bijvoorbeeld om in een slangenvolte op de middenlijn overgangen terug naar stap te rijden, om daarna weer weg te draven. Daarna kun je bijvoorbeeld gaan schakelen op een volte, wat meer gaan letten op je stelling en buiging en je zijgangen uitbreiden met schoudervoor en schouderbinnenwaarts. Maar kies natuurlijk oefeningen die passen bij waar jullie nu zijn samen en pas ze aan naar jullie eigen niveau.
Als je op deze manier je warming-up aanpakt, ben je gelijk vanaf de eerste minuut meer samen, meer in de flow, en zorg je voor een positieve focus tussen jullie. Dan kan je training niet meer stuk!
En nu hoor ik graag van jou… wat zouden voor jou en je paard de makkelijke oefeningen zijn die je kunt kiezen voor jullie warming-up? En welke stappen kun je nog toevoegen om nog meer de flow te vinden samen?
Download de GRATIS Ruitermeditatie
De eerste stap is om dichterbij jezelf te komen, om bewuster te worden van jezelf en je lichaam, en in het moment te zijn.
De gratis Ruitermeditatie kan je daarbij helpen. Die kun je zelfs óp je paard doen, waarbij je ook meteen het contact maakt met je paard. Een heerlijke manier om je training of rit te beginnen!
Het is helemaal gratis. Vraag de Ruitermeditatie hieronder aan en je krijgt de hem direct in je mail!
Wat ik graag samen doe is tempowisselingen in alle gangen.Hier vandaan krijg ik focus en aandacht tussen mijn paard en mijzelf. De wereld om hem heen is dan minder interessant, de concentratie en samenwerking komt dan helemaal tot zn recht.
Mooi Saskia!