Tijd maken voor je paard - En voor jezelf

Vasthouden… of toch loslaten?

12 apr 20180 Reacties

In de Happy Athletes Community kwam vorige week het mooie onderwerp van ‘loslaten’ aan bod. Wat bleek, veel amazones vinden dat loslaten echt een ding, om verschillende redenen.

En zij zijn absoluut niet de enige! Letterlijk en figuurlijk de teugels laten vieren, is voor heel veel paardensporters niet vanzelfsprekend.

Hoe dat komt én wat je eraan doet (en waarom zou je eigenlijk loslaten?), vertel ik in deze aflevering van Happy Athletes TV.

Bekijk hier Happy Athletes TV #7

Liever lezen? Hieronder staat de hele video voor je uitgeschreven!

Vorige week plaatste ik een nieuwe trainingsvideo in de Happy Athletes Community, en die ging voor een groot deel over het meebewegen met je paard, en hoe je, als je je paard daar de kans voor geeft, je paard zijn eigen natuurlijke ritme en balans kan laten vinden.

Een hele mooie oefening, maar één van de dingen die je er voor nodig hebt, is dat je daarvoor de controle over je paard voor een deel los moet laten, te beginnen met het loslaten van de teugels.

Dat bleek voor veel amazones een uitdagende opdracht. En dat is niet vreemd, want veel meer paardensporters vinden het moeilijk om de controle uit handen te geven, sterker nog, vaak zijn we juist op zoek naar hoe we nog meer controle over ons paard kunnen krijgen, zeker als het bijvoorbeeld over dressuur gaat. Dan willen we eigenlijk over iedere stap die paard zet, controle hebben. We zijn misschien wel opgevoed met het idee dat het de bedoeling is om steeds meer controle over je paard te hebben, dat dat het doel is van dressuur.

Wat als je loslaat…?

Maar hoe fijn zou het zijn, als je die controle over je paard, kan vervangen door verantwoordelijkheid die je aan je paard geeft? Want altijd de controle blijven houden, kost je heel veel energie en vaak brengt het ook spanning met zich mee. Dat is natuurlijk iets wat we niet willen, je wilt juist ontspannen kunnen paardrijden, voor jezelf en voor je paard.

Hoe gaaf zou het zijn, als je merkt dat je paard zélf de verantwoordelijkheid op zich neemt om balans te houden? Om jou te dragen, om een constant ritme en tempo aan te houden? Dan kost het jou veel minder energie! Het zorgt voor veel meer ontspanning bij jullie allebei en je kunt je als het ware mee laten voeren door de beweging van je paard.

Wat er dan gebeurt, is dat je paard ook meer me je mee gaat denken, steeds meer verantwoordelijkheid kan dragen. In plaats van dat jij altijd achter het stuur zit, doen jullie het steeds meer samen, als een team. In een team, zeker in een sterk team, heeft iedereen een stem en is ieders stem waardevol. Dus ook de stem van je paard. Hoe mooi zou het zijn, als je de stem van je paard steeds meer laat horen, en steeds meer ernaar gaat luisteren? Hoeveel geluk en vrijheid zou dat je opleveren?

Hoe je van vasthouden naar loslaten gaat

Maar voordat je zover bent, is het dus nodig, dat je die controle die je tot nu toe had, los gaat laten. De vraag is dan natuurlijk: hoe doe ik dat dan?

Je kunt het op 2 manieren bekijken. De eerste manier is best wel pragmatisch. Je hoeft het namelijk niet in één keer te doen. Je kunt stap voor stap een beetje meer loslaten. Als het gaat over de teugel loslaten, kan dat bijvoorbeeld door steeds meer een beetje teugel te geven, of juist korte stukken wat meer teugel te geven, of door eerst aan de hand te oefenen. Stap voor stap kom je zo steeds een beetje verder.

De tweede manier is wat minder pragmatisch, maar misschien wel belangrijker om écht stappen te maken om in plaats van vast te houden aan controle, die controle los te laten.

Want vaak is je verlangen om controle te houden, niet een verlangen wat je alleen hebt tijdens het paardrijden. Want: “How you do anything, is how you do everything.” Hoe jij de dingen met je paard doet, zo doe je dat in de rest van je leven ook.

  • De ware vraag is daarom: wat maakt dat het moeilijk voor je is om los te laten?
  • Wat brengt de controle die je hebt, wat levert het je op?
  • Waar ben je bang voor, wat heb je te verliezen?
  • Wat is het waar je je graag aan vast wilt houden?
  • En de antwoorden op deze vragen, wat betekenen ze voor je?
  • Hoe belangrijk is het voor je?
  • Hoe is het voor je paard, hoe ervaart je paard die controle die je nu hebt?

Dit zijn vragen die gaan over de controle houden, als het ware de teugels vast blijven houden. We kunnen ook kijken naar de andere kant, naar het loslaten.

  • Want hoe zou het voor je zijn als je het echt los kan laten?
  • Wat zou het je opleveren, wat zou het voor je betekenen?
  • Wat zou het voor je paard betekenen? Hoe veranderen de dingen voor je paard?

Zodra je het antwoord op deze vragen helder hebt, ga je ook inzicht krijgen in hoe controle en loslaten zich in jouw leven tot elkaar verhouden. En dat geeft inzicht in de samenwerking met je paard. Op die manier kun je meer bewuste keuzes maken als het gaat om controle houden en juist loslaten, en wordt het makkelijker voor je om daar ook stappen in te maken, om actie te ondernemen.

Laat me vooral in een reactie weten, wat deze vragen bij jou oproepen en wat het je vertelt!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This