fbpx
Tijd maken voor je paard - En voor jezelf

Own your space, then dance together

22 feb 20180 Reacties

Ken je dat? Dat je paard jou aan de kant duwt, links gaat als jij rechts bedoelde, soms dwars door je heen lijkt te willen lopen, of jouw hulpen en aanwijzingen lijkt te negeren. Ziet je paard jou wel staan?

Je eigen ruimte innemen. Je hebt het nodig om samen te werken met je paard, om samen te kunnen dansen! Maar hoe doe je dat? En wat gebeurt er als dat niet lukt?

Bekijk hier Happy Athletes TV #1

 

Liever lezen? Hieronder staat de hele video voor je uitgeschreven!

Vorige week gaf ik een trainingsdag voor de Two Happy Athletes Academy. En één van de deelnemers had een vraag over het longeren en grondwerk. Haar paard wilde niet van haar af bewegen en van zijn plek komen, wat je natuurlijk wel nodig hebt om met je paard grondwerk te kunnen doen en te kunnen longeren. Haar paard bleef echter staan waar hij stond, als een standbeeld.

Hoe kan dat? Dat ga ik je vertellen.

Grondwerk gaat voor een groot gedeelte over het innemen van je plek, en het laten innemen van je paard van zijn plek. Dan kan er een samenspel ontstaan, dan ontstaat er een soort dans. En dat gaat in het begin misschien nog wat onhandig, en ga je op elkaars tenen staan als het ware, maar hoe meer je op elkaar ingespeeld raakt, hoe soepeler en hoe vloeiender en hoe subtieler dat kan gaan.

Maar het begint dus met het innemen van je eigen plek. Je geeft als het ware ruimte aan jezelf, en je geeft ook je paard ruimte om te bewegen.

Wat nu als dat niet lukt? Wat is er dan aan de hand?

Tijdens de trainingsdagen en in mijn werk als ruitercoach kijken we altijd naar de oorzaak. Want wat maakt nu dat je jouw ruimte, jouw eigen plek niet in kunt nemen? En dat heeft met meer te maken dan alleen met je paard. Een paar voorbeelden.

  • Misschien voelt jouw plek innemen als het afwijzen van je paard.
  • Of voelt het alsof je je paard terecht moet wijzen.
  • Of misschien ben je bang dat je paard jou afwijst of niet meer leuk vindt, als jij jouw ruimte inneemt.
  • Of voelt het alsof als jij ruimte inneemt, dat er dan minder ruimte is voor de ander.

Dit soort gevoelens en gedachten komen vaak terug in meer dan alleen de samenwerking met je paard, bijvoorbeeld op je werk, in je relatie, of met vrienden.

Ze hebben te maken met overtuigingen die je over jezelf hebt.

Misschien maak jij je van nature kleiner dan je bent. Blijf je liever op de achtergrond. Of ben je gekwetst, doordat je jezelf hebt laten zien, heeft iemand je belachelijk gemaakt. Of afgewezen. Of vind je jezelf niet goed genoeg om ruimte in te nemen. Wie ben jij nou om iets te zeggen, of jezelf te laten zien. Voel je dat andere mensen meer recht hebben op die ruimte.

Is jouw beeld van je plek innemen iets negatiefs geworden, door mensen om je heen die op een negatieve manier ruimte in hebben genomen. Je kent het wel, ellebogenwerk, mensen die geen last hebben van bescheidenheid, heel luidruchtig zijn, of over de rug van anderen hun plek claimen.

Hoe denk jij over het innemen van ruimte?

Hoeveel ruimte gun jij jezelf? Als je dat voor jezelf helder hebt, kun je gaan kijken of dat beeld wel waar is. Of dat ook klopt. Een aantal manieren hoe je er óók over kunt denken, om je te inspireren:

  • Door jouw plek in te nemen, kan je paard jou ook zien. En geef je je paard de kans om zich met jou te verbinden, om een connectie aan te gaan. Als hij je niet ziet, is een connectie niet mogelijk.
  • Als jouw plek duidelijk wordt, kun je je paard ook zijn eigen ruimte gunnen. Zo creëer je dus vrijheid voor jullie allebei. Net als een kaars: als één kaars brandt en licht geeft, kan er prima een andere kaars naast óók zijn licht schijnen. De ene kaars pakt niet het licht af van de ander, ze versterken elkaar juist.
  • Als voor jullie allebei jullie ruimte helder is, kun je er ook voor kiezen om die ruimtes in elkaar over te laten gaan, om ze samen te laten smelten. En ook weer afstand te nemen en elkaar ruimte gunnen als dat nodig is. Dan ontstaat er een samenspel en een dans.
  • Als jij jouw eigen ruimte inneemt, geef je duidelijkheid over jezelf aan je paard. En duidelijkheid schept weer veiligheid en vertrouwen.
  • En jij verdient die ruimte, jij mag van je eigen ruimte genieten en daarin jezelf laten zien en alles wat je hebt laten shinen! Dan word je een bron van inspiratie, niet alleen voor de mensen om je heen, maar ook voor je paard! Je kunt daarmee je paard uitnodigen om óók zichzelf te laten zien.

Jouw eigen ruimte innemen is dus de start van een connectie met je paard die jullie allebei vrijheid, veiligheid en vertrouwen biedt. En met die connectie begint jullie gezamenlijke dans.

En het mooie is, dat je het innemen van jouw ruimte perfect kan oefenen met je paard. Want jouw paard heeft geen oordeel over jou, doet niet aan ellebogenwerk of opscheppen. Jouw paard is open en oordeelloos. Je kunt dus experimenteren en spelen, net zolang tot jij jouw ruimte gevonden hebt.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This