fbpx
Tijd maken voor je paard - En voor jezelf

Last van bakrandmuppets?

8 mrt 20180 Reacties

Heb jij er ook last van? Je kent ze vast wel. Mensen die aan de bakrand hangen, en je op de voet volgen als jij samen met je paard aan het werk bent. Bakrandmuppets!

En als ze dan ook nog ongevraagd adviezen gaan geven… brrrr!! Jij wordt er niet heel blij van én het maakt de samenwerking met je paard nu niet echt beter…

Herkenbaar? Dan is deze Happy Athletes TV voor jou.

Bekijk hier Happy Athletes TV #3

Liever lezen? Hieronder staat de hele video voor je uitgeschreven!

In onze Happy Athletes Community worden heel veel verhalen gedeeld over wat je nu tegenhoudt om een sterk team te worden samen met je paard. En wat daarin regelmatig terug komt zijn bakrandmuppets.

Je kent ze misschien wel, mensen die aan de bakrand hangen en jou en je paard op de voet volgen. En dat kan behoorlijk op je zenuwen werken. Je hebt enorm het gevoel dat je bekeken wordt, en erger nog, dat er over je gepraat wordt.

In dezelfde categorie zitten juryleden, of mede-wedstrijdruiters. Ze hebben allemaal een mening over je, of althans, jij denkt dat ze een mening over je hebben.

En dat zorgt ervoor dat je gedachtenstroom op gang komt.

Wat zullen ze wel niet van me denken? Ze hebben het vast over mij. Ze vinden het vast helemaal niks. Ik sta compleet voor schut. Ik kan er helemaal niks van. Met andere woorden, omdat er mensen naar je kijken, ga jij negatief over jezelf denken.

En het wordt nog erger als diezelfde bakrandmuppets je ook van goedbedoelde adviezen voorziet, adviezen waar jij eigenlijk niet zo op zit te wachten en die je vooral slechter dan beter laat voelen.

Van die adviezen slaat je monkey mind op hol, het bevestigt namelijk de gedachten die je al had: zie je wel. Je kunt er echt niks van. Je staat echt voor schut. Ze vinden je echt een kneus. Onwijs irritant. Kunnen ze je niet gewoon met rust laten?

Negatieve gedachten wordt negatieve energie

Ondertussen heeft je hoofd zich gevoed met negatieve gedachten, en is jouw energie ook negatief geworden. Je bent geïrriteerd, je voelt je onzeker, je voelt frustratie, je voelt je machteloos, je voelt je die kneus. Je zelfvertrouwen is even helemaal weg.

Dingen waar je eerder niet zo van opkeek, een misstapje, een wat mindere communicatie met je paard, een wat minder fijne aanleuning, worden ineens heel groot. Het lijkt wel of helemaal niks meer goed kan gaan!

En die negatieve energie, dat is wat je paard ook oppikt. En dat kan ervoor zorgen dat je paard veel meer gespannen is dan normaal, of zich juist afsluit voor jou en de hulpen die je geeft. Het gesprek wat jullie normaal gesproken hebben, wordt verstoord.

Is dit herkenbaar voor je? Laat het even weten in de reacties.

En dan? Wat doe je eraan?

Het liefst zou je misschien willen dat die bakrandmuppets er niet waren, dat ze gewoon weggaan. En als dit op wedstrijd gebeurt, denk je misschien wel eens: ik wou dat die jury er helemaal niet zat!

Maar I’ve got news for you. En ik denk dat je het ook wel weet: je hebt heel weinig tot geen invloed op de bakrandmuppets. Je kunt ze natuurlijk vragen of ze weg willen gaan, maar je kunt ze niet dwingen, en je moet dan ook het gesprek met ze aangaan, terwijl je juist bezig was met je paard. Je verliest daardoor je focus en concentratie.

Waarom voel jij je zo bekeken?

Dus. Dat is misschien niet het beste plan. Wat is dan wel een goed idee? Hoe komt het toch dat je zo’n last hebt van de mensen om je heen?

Wat er gebeurt, als jij last hebt van bakrandmuppets, als ze iets tegen je zeggen of als ze alleen maar naar je kijken, is dat ze een deel van jezelf raken waar jij zelf niet zo zeker over bent. Het spreekt een deel in jezelf aan waar je nog niet zo trots op bent, waardoor die negatieve gedachtenstroom op gang komt. Ze ontvlammen als het ware dat wat jij zelf misschien zelf ook al denkt over jezelf, maar wat je vooral diep hebt weggestopt, omdat je dat niet wilt voelen.

Bijvoorbeeld:

  • Dat je nog een beginner bent.
  • Of dat je niet altijd helemaal weet waar je mee bezig bent.
  • Of dat je jezelf hoge verwachtingen oplegt, maar daar niet aan kan voldoen.
  • Of dat je je paard niet begrijpt.
  • Of dat je misschien zelf wel gespannen of bang bent als je op je paard zit.
  • Of dat je ergens wel weet dat hoe je het nu aanpakt, dat dat niet zo goed werkt, maar dat je ook geen andere ideeën hebt om het anders te doen.

En dat zijn allemaal dingen waar je niet heel trots op bent, waar je je misschien ook wel een beetje voor schaamt. En om bij dat laatste voorbeeld te blijven, als zo’n bakrandmuppet vervolgens met een idee komt om je op andere gedachten te brengen, raakt dat je. Dan voel je: sh*t, ik wilde dat ik die ideeën had. Ik zou willen dat ik wist waar ik mee bezig was.

De bakrandmuppets die jou raken met dat ze naar je kijken of iets over of tegen je zeggen, leggen op die manier jouw onzekerheden bloot, en dat voelt niet fijn.

Hoe veel mensen er mee om gaan, is door in de verdediging te schieten. Je gaat in tegen de adviezen, je gaat discussies aan, je zet je af tegen de mensen die naar je kijken door ze stom te vinden of gemeen. En dat zorgt er eigenlijk voor dat je nog negatiever wordt. En dat dus jouw energie nog verder naar beneden gaat, de negativiteit in. En ik denk niet dat ik hoef uit te leggen welk effect dat heeft op de samenwerking met je paard.

Je bent niet alleen

En I’ve been there, echt. Ik heb ook last gehad van bakrandmuppets, en ik heb ook wedstrijdspanning gehad. En je afzetten tegen de jury of discussies aangaan heeft me nog nooit iets opgeleverd. Er veranderde eigenlijk niks, en nog veel belangrijker, mijn gevoel bleef ook hetzelfde.

Er veranderde pas iets op het moment dat ik zelf naging wat het nu precies was dat me zo raakte, welk deel van mezelf geraakt werd en vervolgens naar dat deel te luisteren en ervoor te zorgen.

Hoe doe je dat?

Ten eerste is je beseffen, dat iedereen zich wel eens onzeker voelt, dat iedereen ooit een beginner is geweest, en dat iedereen ook wel eens de weg kwijt is. En dat is ok. Jezelf toestaan fouten te maken, ernaast te zitten, of simpelweg dingen nog niet weten, is echt een bevrijding voor jezelf.

En ten tweede, blijf bij je paard. Train jezelf om te focussen, om je concentratie hoog te houden. Merk het op als je afgeleid wordt door mensen aan de bakrand of door de jury, of door wat dan ook wat zich buiten jezelf en je paard afspeelt. En weet dat je ervoor kunt kiezen om je focus weer naar jezelf en je paard te halen. Alsof er een bubbel om jou en je paard heen zit. Waar je wel doorheen kunt kijken, maar waar je niet meer geraakt kunt worden. Het enige wat dan nog belangrijk is, is wat in de bubbel gebeurt. En jouw paard wil niets liever dan met jou samen zijn, de harmonie opzoeken. Dat is wat paarden doen. Ook als jullie elkaar niet begrijpen, ga op zoek binnen de bubbel en zoek het niet buiten jezelf.

Dan maakt wat er buiten die bubbel gebeurd, wie er kijkt, wat er gezegd wordt, wat er van je gevonden wordt, niet meer uit, dan kan het je niet meer raken. En als het je wél raakt, is het een moment om weer terug naar jezelf te gaan en weer met dat deel in jezelf in gesprek te gaan wat nu zo geraakt is. Dat is weer een kans om te groeien.

Train je focus met de Ruitermeditatie

Wat je kan helpen om je focus te behouden en te trainen, is de Ruitermeditatie. Het is een meditatie die ik speciaal voor ruiters en amazones ontwikkeld heb, en die je te paard kan doen. Je kunt de meditatie gratis downloaden (klik hier).  Zoals iemand uit de Happy Athletes Community al zei: het werkt ECHT! Dus als je deze nog niet hebt, klik op die link, vul je naam en e-mailadres in en je krijgt de ruitermeditatie in je mail.

Dat was weer de Happy Athletes TV! Ik ben heel benieuwd wat jij uit deze aflevering geleerd hebt, en of het je op andere inzichten gebracht heeft als het gaat om die bakrandmuppets. Laat het me weten in de reacties en heb je een vraag die je graag beantwoord wilt zien, stuur me dan een berichtje via messenger en wie weet behandel ik jouw vraag een volgende keer.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This