Tijd maken voor je paard - En voor jezelf

Ik leer, jij leert, wij leren

26 mei 20180 Reacties

Iets nieuws leren, nieuwe kennis opdoen! Het leukste wat er is (yay!), of vooral heel moeilijk (pleeease no)? In deze aflevering LEER 😉 je meer over verschillende leerstijlen én hoe jij het leren makkelijk maakt!

Bekijk hier Happy Athletes TV #13

Liever lezen? Hieronder staat de hele video voor je uitgeschreven!

Vorige week vertelde ik over wat je kunt doen als je een stap terug moet doen, voor jezelf of je paard. En één van de dingen die je kunt doen als je minder mogelijkheden hebt om te trainen of rijden of oefenen samen met je paard, is om te leren!

En dat is superbelangrijk. Want als je blijft leren, krijg je steeds meer kennis over jezelf en over je paard. Dan blijf je ook steeds groeien naar een nog fijnere samenwerking met je paard, worden jullie een steeds beter team samen. En bereiken jullie langzaam maar zeker een droomsamenwerking. Jezelf voorzien van meer kennis en nieuwe vaardigheden is daarin dus essentieel.

En misschien denk je nu: ik ben helemaal niet zo goed in leren. Blijf dan nog even luisteren, want ik heb daar wel een paar ideeën over.

Zoveel mensen, zoveel leerstijlen

Want ook ikzelf blijf mezelf ontwikkelen, door waar ik kan nieuwe kennis op te doen. Zo was ik gisteren bij een trainingsdag. En de bedoeling was dat je aan de slag ging met je eigen paard, dus ook Elize zou mee gaan. Helaas voor mij, is ze nog in de opbouwfase na haar behandeling bij de osteopaat, dus bleef ze thuis.

En dat is heel jammer, maar toch ook weer niet. Want ik weet dat één van de manieren waarop ik makkelijk leer, is om te kijken. Te kijken naar wat er mis gaat, wat er goed gaat. Observeren hoe een paard beweegt, zich gedraagt, te kijken naar de interactie tussen mens en paard en te zien hoe dingen veranderen. Zonder Elize stond er dus een groot deel van de dag ‘kijken’ op het programma, en dat is een ideale leersituatie voor mij. Daarnaast leer ik ook goed door te luisteren, te vragen en te praten over het onderwerp waar ik meer over wil leren, en ook dat kwam royaal aan bod. Een hele geslaagde dag dus!

En zo heeft iedereen zijn eigen leerstijl, een eigen manier van leren. Zo kan het voor jou misschien wel zijn dat je goed leert door in stilte te lezen, in je eigen bubbel de stof te doorgronden. Of moet je het voor je zien, door video’s te kijken. Of haal je heel veel nieuwe inzichten en kennis uit goede discussies, door echt de diepte in te gaan en te praten en te luisteren naar verschillende invalshoeken over hetzelfde onderwerp. Of is het nodig dat je je creativiteit aanzet, wil je de kennis graag in beeld hebben, maak je graag tekeningen, of moodboards, leg je graag verbindingen op papier met pijlen en lijnen.

Misschien ben jij wel iemand die blij wordt van structuur. De stof die bij je binnenkomt, stap voor stap en schematisch op papier te zetten. En hoef je op die manier er alleen maar een blik op te werpen om het te onthouden.

Of, een hele belangrijke, leer jij het best door te doen. Door trial and error, proberen en leren van je fouten, blijven oefenen samen met je paard, en zo steeds meer informatie te verzamelen en de kennis vorm te geven, moet jij vooral voelen hoe het werkt, moet je het ervaren. Moet het echt in je systeem gaan zitten, in je lijf.

Een andere leerstijl is om te imiteren. Werkt het voor jou heel goed als iemand het voordoet, en jij het dan nadoet. Bijvoorbeeld als je instructeur eerst een oefening met je paard doet, en jij het dan herhaalt. Zit het dan gelijk in je vingers.

Of hou je ervan om te luisteren, slurp je dan alle kennis op als iemand uren en uren aan een stuk gewoon praat over het onderwerp waar je meer over wilt weten.

Misschien werkt het voor jou wel helemaal niet om in je eentje te leren, maar heb je er een groep voor nodig van mensen om je te inspireren en te motiveren om samen te leren en samen te groeien.

Er zijn dus heel veel leerstijlen, veel meer dan alleen met je neus in de boeken zoals je vroeger vooral op school hebt gedaan. En er zijn er vast nog meer te verzinnen. Iedereen heeft zo zijn eigen ideale mix van leerstijlen om zich verder te ontwikkelen. En natuurlijk is ook de kennis en vaardigheid die je je graag eigen wilt maken, die bepaalt wat voor jou op dat moment een ideale leersituatie is.

Wat is jouw ideale mix?

Hoe kom je er dan achter wat jouw mix is? Hoe jij het snelste leert? Dat kun je ontdekken door jezelf waar te nemen. Wat doet het leren met je? Kost het je moeite, of gaat het vanzelf? Word je er enthousiast van, merk je dat je creatiever wordt, nieuwsgieriger, of merk je dat het je moeite kost om geboeid te blijven, om je aandacht erbij te houden, dwaal je steeds af? Wil je steeds meer weten, of raak je overspoeld, brengt de kennis je in de war?

Natuurlijk heb je om iets nieuws te leren, ook een vorm van doorzettingsvermogen nodig. Je moet er ook aan gaan staan, open staan voor wat er op je af komt. Het kost energie en moeite, om je iets nieuws eigen te maken. En als het even moeilijk wordt, moet je jezelf misschien even een zetje geven: nog even, en je bent er!

En toch, als je merkt dat je tijdens het leren het gevoel krijgt dat je tegen de stroom in zwemt, dan kan het zomaar eens kan zijn dat het niet de inhoud is die niet voor je werkt, maar de vorm. Dat de leerstijl waarin je de kennis of vaardigheid eigen probeert te maken, niet bij je past en je daarom vastloopt in het leren. Dat daarom de kluis van kennis voor je gesloten blijft.

Dan wordt het tijd om een andere ingang te vinden, om op zoek te gaan naar welke mix van leerstijlen je nodig hebt, om toch die kenniskluis te kraken.

Leer jezelf kennen

Ik heb ook een kleine ‘opdracht’ voor je deze week, en dat is om eens na te gaan bij jezelf, om waar te nemen, hoe jij het beste leert, welke leerstijlen bij je passen. En om na te gaan, welke leerstijlen je nu inzet. Zijn er misschien leerstijlen die wel bij je passen, maar die je nog niet gebruikt? Of gebruik je leerstijlen die eigenlijk niet bij je horen? Kun je het leren en het groeien voor jezelf makkelijker en fijner maken?

Laat het me weten in de reacties, ik denk graag met je mee.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This