
“Het is zo confronterend”
Jawel! In deze aflevering van Happy Athletes TV vertel ik je hoe confrontatie jou en je paard verder kan helpen.
Bekijk hier Happy Athletes TV #2
Vorige week was er natuurlijk óók een Happy Athletes TV en één van de reactie daarop was dat het best wel confronterend was. En dat is niet voor het eerst dat ik dat hoor, want gisteren tijdens de gratis online training die ik gaf, de training ‘Samen met je paard een dreamteam van Happy Athletes’, kreeg ik dat ook een aantal keer als feedback. Dus daar ga ik vandaag wat meer over vertellen én ik wil je graag ook inspireren om er anders over te gaan denken.
Een confrontatie, iets wat confronterend is, is meestal niet fijn.
Het is die situatie waarin je je ineens realiseert hoe het er écht voor staat, en vaak is dat niet zo rooskleurig als dat je gehoopt had, of dat je minder ver bent dan je dacht. Je krijgt een realiteit onder ogen te zien die niet zo mooi is dan je wilt of wenst, en die realiteit die doet pijn, die knaagt, die schuurt, die roept, kortom, gevoelens bij je op die je liever niet hebt. Zeker in vergelijking tot je zeg maar ‘oude’ beeld wat je van de situatie of van jezelf had. En zeker ook als de confrontatie gaat over jezelf, over je eigen gedrag, je eigen situatie of je eigen manier hoe je naar dingen kijkt. Een confrontatie met jezelf kan niet alleen pijn doen, maar ook een gevoel van schaamte oproepen.
Veel mensen worden dus niet heel blij van een confrontatie. Ze gaan het uit de weg, of blijven alleen bij de pijn die een confrontatie met zich mee brengt.
En je denkt misschien nu: Wat heb je er dan aan als je geconfronteerd wordt, als iets confronterend voor je is? Is het alleen maar pijnlijk of iets om je voor te schamen?
Ik geloof van niet en ik zal je ook vertellen waarom.
Confrontatie is een eerste aanwijzing tot groei
Een confrontatie zorgt ervoor dat je wakker geschud wordt, dat je voelt dat je het anders wilt, of dat je de dingen anders wilt doen of anders tegen de dingen aan wilt kijken. Die pijn en schaamte die je voelt, dat knagende of schurende, zorgt ervoor dat je een verlangen krijgt naar verandering. En hoe hoger dat verlangen, hoe groter de kans ook dat je ook actie onderneemt om die verandering te creëren.
Als iets confronterend voor je is, is dat ook hét moment om het heft in eigen hand te nemen. Misschien liet je je voor die tijd wel leiden door je omgeving, of door je paard. En die confrontatie met jezelf, die realiteit die je dan ziet, zorgt ervoor dat je het leiderschap weer op je kunt nemen. Dat jij de verantwoordelijkheid op je neemt en dat jij actie onderneemt om het anders te gaan doen.
Misschien betekent het wel dat je uit je comfortzone stapt, en je de moed bij elkaar raapt om een risico te nemen. Of betekent het dat je voelt dat je ‘nee’ moet zeggen, dat je je grenzen aan moet gaan geven. Of wordt het tijd dat je hulp inschakelt, zie je door de confrontatie in, dat je het niet langer alleen kan doen en ook niet langer alleen wilt doen.
Zien – voelen – actie!
Het mooie van een confrontatie is namelijk dat je het niet alleen ziet, maar ook direct voelt. Je ziet wat er écht aan de hand is, en je voelt wat je moet doen om het te veranderen. En juist die pijn die bij de confrontatie zorgt, die zorgt ervoor dat het verlangen wordt aangewakkerd om het ook te gaan doen. Om die verandering ook echt door te zetten. Je krijgt dus én het probleem direct helder, én de oplossing ligt voor je voeten, én je bent wakker geschud om in actie te komen.
En dat allemaal dankzij de confrontatie. Dus de volgende keer dat je voelt dat iets confronterend is, bedenk je dan dat dat een heel groot cadeau is om te groeien. Als mens, maar ook dus samen met je paard.
Want juist paarden kunnen zo heel mooi direct tot de kern komen en dat aanstippen wat op dat moment het belangrijkste is en de meeste prioriteit heeft. Wat ze daarbij niet hebben, is een oordeel. En dat oordeel, dat mag jij ook achterwege laten. Je mag de confrontatie zien, voelen en in een actie omzetten.
- Voel je dat het knaagt? Mooi, je krijgt een inzicht.
- Voel je dat het schuurt? Super, je wordt meer en meer wakker geschud.
- Voel je dat het pijn doet? Top, je hebt de oplossing al bijna in handen.
- Schaam je je ervoor? Geweldig, dan laat je het niet nog een keer gebeuren, je gaat tot actie over.
Give yourself a break
En misschien is het lastig voor je om die gevoelens daarna ook weer weg te laten drijven, om ze los te laten. Blijven die gevoelens hangen en nestelen ze zich in jezelf, óók als je al actie ondernomen hebt. Geef jezelf dan een pauze bij je paard cadeau. Neem de tijd om even een kwartiertje bij je paard te zijn, en daar ook even niks te hoeven of te doen. Je paard vergeeft jou alles, en je paard neemt je gewoon zoals je bent, met al je gevoelens die je op dat moment hebt. Bedank de confrontatie voor de kans om te groeien en weet dat je helemaal ok bent.
Dat was weer de Happy Athletes TV! Ik ben heel benieuwd wat jij uit deze aflevering meeneemt. Wat was voor jou het belangrijkste inzicht? Laat het me weten in de reacties en heb je een vraag die je graag beantwoord wilt zien, stuur me dan een berichtje of laat het me weten in de reacties, en wie weet behandel ik jouw vraag een volgende keer.
Wil jij inspiratie om twee Happy Athletes te worden samen met je paard?
Dan heb ik goed nieuws, want ik geef opnieuw de gratis online training ‘Samen met je paard een dreamteam van Happy Athletes’. Klik op de knop hieronder om je aan te melden!
0 reacties