“Het ging zo goed met mijn paard…”
Je zit samen in de flow met je paard, heerlijk! Maar dan krijg je ineens een tegenslag te verduren. Je paard schrikt, vervalt in zijn oude gedrag of hij gaat weer uit zijn panty om niks!
Het geeft jou het gevoel dat je weer helemaal opnieuw kunt beginnen. Gaat het je dan nooit lukken? Is een fijne samenwerking voor jou en je paard gewoon niet weggelegd?
In deze Happy Athletes TV neem ik je mee in wat er gebeurt én geef ik je twee hele effectieve tips die je weer in jullie positieve flow helpen.
Bekijk hier Happy Athletes TV #4
Deze week heb ik twee hele effectieve tips voor je. Ik sprak met een aantal Happy Athletes uit de Community, en al pratende kwamen we erop dat je soms niet ziet dat je groeit. En dat als het even tegenzit, dat je dan soms het gevoel hebt weer helemaal opnieuw te moeten beginnen, dat je weer terug bij af bent.
Stel je even voor…
Ik neem je even mee. Stel, je bent lekker bezig met je paard, jullie wordt steeds meer een team, het gaat ergens heen, jullie zijn bijvoorbeeld steeds minder gespannen en er is steeds meer ontspanning, steeds meer vertrouwen, jullie gaan elkaar steeds meer begrijpen, je gaat steeds meer genieten. Jullie gaan goed! Je hebt echt het gevoel dat jullie samen groeien, en dat is natuurlijk superfijn!
Maar dan krijg je ineens een tegenslag… je paard vervalt in zijn oude gedrag, of jij maakt zelf een fout waardoor jullie weer in jullie oude, niet zo fijne vibe terecht komen. En dat brengt je van je stuk. Je voelt dat de groei die je te pakken had, tussen je vingers wegglipt. Je hebt er geen grip meer op. De spanning is weer terug, en daarmee verdwijnt ook het vertrouwen dat je had. Niet alleen het vertrouwen tussen jou en je paard, maar het doet ook iets met je zelfvertrouwen, het vertrouwen dat je op de goeie weg zat. Je begint te twijfelen en je voelt de doemgedachtes al weer opkomen: gaat het jou wel ooit lukken? Was wat je hebt ervaren, toen het nog goed ging, toevallig? Was dat iets tijdelijks en is dit de ‘ware aard’ van jullie samenwerking? Was het maar tijdelijk en ben je gedoemd altijd weer op hetzelfde punt uit te komen, namelijk met spanning, frustratie en onzekerheid? Doe je het wel goed genoeg?
Uit de positieve flow
En dit soort gedachten, die zorgen ervoor dat je onzeker wordt en juist die positieve flow die je te pakken had, kwijt raakt. En die zorgt er óók voor dat jij onzekerder bent als je met je paard bent. In plaats van dat je in de flow, gewoon doet wat goed voelt, wat in je op komt, dat je je intuïtie volgt en dus je ruitergevoel ontwikkeld, ga je twijfelen over alles wat je doet, en ga je juist heel erg nadenken over wat je doet. En in dat nadenken, dat teveel overdenken en analyseren, raak je ook de connectie met je paard kwijt, want daar heb je juist je intuïtie en dat contact met je eigen gevoel voor nodig.
En zonder connectie, raak je de harmonie kwijt en de communicatie én het kan er ook voor zorgen dat je paard juist gespannen wordt of onzeker, of juist helemaal zijn eigen plan trekt.
Negatieve focus
Dat klinkt natuurlijk niet zo fijn en misschien herken je jezelf hier ook wel in. En het begon allemaal met die ene tegenslag die je van je stuk bracht.
Wat er dan gebeurt is, is dat al je focus op dat moment naar die ene tegenslag is gegaan. En die verschuiving in focus, van dat fijne gevoel wat je had, naar wat niet goed gaat, is wat ervoor zorgt dat je je positieve flow kwijtraakt. Met dus alle gevolgen van dien die ik net noemde.
Om een mooi voorbeeld te geven, ik begeleidde een keer een amazone met haar paard. Toen we begonnen aan de sessie, schrok het paard ongeveer een keer of 10 tot 15 in één rondje over de hoefslag. Vervolgens gingen we daarmee aan het werk, en kreeg ze voor haar en haar paard specifieke opdrachten om daar iets mee te doen. Na 10 minuten schrok het paard nog maar een keer of 2 in één rondje. Een heel mooi resultaat! Maar toen ik haar vroeg hoe zij het ervaren had, zei ze: “Het werkt niet, hij schrikt nog steeds, dit gaat nooit lukken.”
Het ligt aan hoe je het ervaart
Natuurlijk had ze gelijk, hij schrok ook nog steeds een enkele keer. En tegelijkertijd had ik ook gelijk, want ze besefte zich toen ik haar erop wees, dat ze toch wel echt vooruitgang had geboekt. Het ligt er maar net aan waar je je focus op hebt. En zij had op dat moment haar focus dus op dat wat niet goed ging, namelijk dat hij nog een 2x schrok, en niet op de stukken die wél goed gingen, ontspannen en zonder schrikken, en dat zelfs in maar 10 minuten tijd.
Als je je focus houdt op de dingen die niet goed gaan, zorgt dat ervoor dat je dus in een negatieve flow komt. De manier hoe je de dingen ervaart en waar jij je focus op legt, bepalen voor een heel groot deel je gedachten, en dus je gevoel over jezelf, en daarmee ook het vertrouwen wat je hebt in jezelf en in jullie groei. En daarmee bepaal je ook de connectie en samenwerking met je paard.
Tip 1!
En ik heb twee tips die je daarbij kunnen helpen. De eerste tip die ik je wil geven, is om als er iets fout gaat, of als je een tegenslag hebt, het te zien en te erkennen, maar daarna ook je focus bewust weer terug te leggen naar de dingen die wél goed gaan. Groei zit hem namelijk niet in dat het altijd goed gaat, maar in jezelf weer zo snel als je kunt weer oppakken nadat er iets mis is gegaan. Ik zeg het vaker: er is geen grotere kracht dan veerkracht. En dat begint bij je focus te verleggen naar de positieve dingen, naar de dingen die goed gaan en waar jij en je paard goed bij voelen. Die focus brengt je weer terug naar je gevoel en je intuïtie, daar waar je de connectie mee maakt met je paard.
Tip 2!
De tweede tip is om jezelf en je paard toe te staan om fouten te maken. Dat gaat al makkelijker zodra je de eerste tip toepast, maar daarnaast mag je ook bewust worden van het feit dat het ok is dat er dingen wel eens mis gaan. Als je iets nieuws leert, ben je niet ineens een meester erin. En zeker bij paardrijden niet, want met paardrijden ben je nooit uitgeleerd. En dat betekent dat het wel eens mis gaat, dat er dingen fout gaan, dat het niet gaat zoals je bedacht had. En dat is ok! Het cliché is natuurlijk dat fouten er zijn om van te leren, maar dat kan alleen als je jezelf en je paard de ruimte geeft om die fouten ook te maken. Ook als je paard de ‘fout’ maakt om weer een keer te schrikken of uit zijn panty te gaan. Als je in staat bent om die fouten te zien en te ervaren, zonder ze van je stuk te laten brengen, kan het niet anders dan dat je enorm gaat groeien.
Ik ben benieuwd wat deze tips je brengen en wat jij meeneemt uit deze aflevering van Happy Athletes TV, dus laat het vooral ook even weten in de reacties.
0 reacties