Heb jij alles wat je nodig hebt voor jullie soep?
Maar weet je niet (meer) hoe daar te komen? En voelt het soms ook alsof het nooit gaat lukken, alsof jullie droom onmogelijk is?
Dan is deze Happy Athletes TV voor jou!
Bekijk hier Happy Athletes TV #6
Ik wil graag iets met delen uit de Happy Athletes Community. Want in de Community, vind je allerlei trainingsvideo’s, themalessen en Q&A’s, met daarin alles om een dreamteam van twee Happy Athletes te worden.
Dat einddoel, dat dreamteam, dat is voor iedereen wel helder. Elk lid van onze Community, van onze kudde zoals ik het ook wel noem, wil een droomsamenwerking met hun paard bereiken. Ze willen ontspannen, in vertrouwen, in een pure connectie samenwerken en samen zijn. Hoe dat dan precies gaat, wat jullie dan precies doen, dat is voor iedereen weer anders. Want ieder mens en ieder paard is anders en dus is iedere combinatie uniek. Jij en je paard hebben samen jullie unieke dans, maar dát je samen wilt dansen, dat is helder en dat is voor iedereen in onze Community zo. En waarschijnlijk is dat voor jou ook zo.
Hoe bereik je de droomsamenwerking met je paard?
Zoals gezegd: dat einddoel, die droomsamenwerking, jij en je paard die samen jullie dans dansen, dat is wat je wilt. De vraag is natuurlijk, hoe je daar komt. En ook dat is voor iedereen anders, maar misschien herken je het wel dat je soms niet meer weet hoe je daar komt, en dat het een onmogelijk doel lijkt. En wat er dan vaak gebeurt, is dat je zo gefixeerd bent op je einddoel, dat je niet meer de ruimte hebt om te kijken wat je nu precies nodig hebt om daar te komen. En daardoor voel je ook niet meer de rust, en is het lastig om het geduld op te brengen om stap voor stap naar jullie droomsamenwerking toe te werken. En dat kan voor heel veel frustratie zorgen.
“Ik heb alles al geprobeerd”
Ik spreek heel regelmatig amazones die me vertellen al zoveel geprobeerd te hebben, al zoveel oplossingen gezocht hebben, dat nieuwe oplossingen en nieuwe stappen geen ruimte krijgen om te ontwikkelen. Om het wat concreter te maken: iedere dag dat jij niet die droomsamenwerking voelt, dat het niet volgens dat plaatje gaat, voelt als een mislukte dag. Als een training waarin het weer mis ging. Natuurlijk is dat heel frustrerend, natuurlijk vraagt dat heel veel van je geduld en natuurlijk maak je je dan zorgen, vraag je je af of het wel gaat lukken. Doordat je dat ongeduld en die frustratie voelt, die in al die tijd van “proberen” is opgebouwd, zie je niet meer wat je wél al bereikt hebt en welke stappen er nog voor je liggen.
Kook je eigen soep
Daar wil ik je graag mee helpen vandaag. Want stel, je werkt aan een oefening samen met je paard. En laten we die oefening even jullie ‘soep’ noemen. Je einddoel is een soep die gezond is, die lekker warm is, die de juiste structuur heeft en de juiste smaak, dat is wat je wilt. Wat heb je daar dan voor nodig?
- Welke ingrediënten zitten er in jouw soep?
- Welke technieken moet je onder de knie hebben, om er een soep van te brouwen?
- En hoeveel tijd moet jouw soep koken of trekken om de smaak te krijgen waar je naar op zoek bent?
Als je iedere oefening beschouwt als zo’n soep, dan kun je eigenlijk bij alles wat je met je paard doet, ontleden wat er nog mist om die lekkere, gezonde en smaakvolle soep te koken.
Misschien heb je nog niet alle ingrediënten. Is je paard wel ontspannen, is er ook een fijne connectie, maar mist nog de energie. Of mis je nog een kooktechniek. Snapt je paard wel dat bijvoorbeeld een hulp betekent om opzij te gaan, maar lukt dat nog niet in de juiste aanleuning of gedragenheid die je zoekt. Of lukt de oefening wel, maar moet je ‘soep’ nog verder garen om ervoor te zorgen dat in iedere situatie, zoals met meer afleiding of op vreemd terrein, de oefening ook lukt. En misschien heb je daar ook wel weer andere ingrediënten voor nodig, zoals meer concentratie of meer vertrouwen.
Maak je soep compleet
De vraag is dus: wat mist er nu nog in jullie soep? En daarnaast: wat zit er wel al in jullie soep? In plaats van dat je alleen maar je soep proeft en zegt: “hij smaakt niet, dus mijn soep is mislukt”, kun je met deze vragen echt aan de slag en langzaam naar je einddoel toewerken van dat dreamteam zijn met je paard. Dat geeft je ook weer de ruimte om stappen te maken, en het zorgt ervoor dat je meer geduld ervaart. Doordat je minder gefixeerd bent op je einddoel, maar meer met het proces bezig bent, voel je ook minder frustratie dat het maar niet lukt, en krijg je juist meer het gevoel dat je op de goede weg zit. En dat is natuurlijk super belangrijk en ook iets waar je paard heel blij van wordt!
0 reacties