fbpx
Tijd maken voor je paard - En voor jezelf

De kracht van de kudde

10 mei 20180 Reacties

Je kent ze misschien wel, die momenten dat je voor moeilijke en pijnlijke keuzes staat. Keuzes die bepalend zijn voor jou en je paard. En je hoofd blijft maar in rondjes denken, je krijgt die knoop maar niet doorgehakt.

Je bent niet alleen! Dit is een verhaal over een amazone zoals jij. Luister je mee?

Bekijk hier Happy Athletes TV #11

Liever lezen? Hieronder staat de hele video voor je uitgeschreven!

Vandaag wil ik je graag een verhaal vertellen. Een verhaal over een amazone zoals jij.

Gisteren sprak ik haar in een coachsessie. Zij en haar paard zijn een mooi team, hebben een sterkte band. Ze vertelde me dat ze vanaf de grond alles met haar paard kan, dat ze mooi op elkaar zijn afgestemd en dat ze praktisch met elkaar kunnen lezen en schrijven.

En toch was ze de wanhoop nabij. Ze denkt er zelfs over na om haar paard te verkopen. Want het rijden, dat lukt niet. Haar paard staakt al bij het opstappen. Er is geen beweging in te krijgen, en dat gaat soms ook gepaard met steigeren. Het wakkert een enorme angst bij haar aan.

Dat komt binnen…

En dat gaat me aan het hart. Want er staat dus heel veel op het spel: het kan zomaar zijn dat er een mooie, pure connectie tussen mens en paard verbroken wordt. Dat raakt me enorm, want ik weet dat dat niet nodig is, dat het ook anders kan. Dat je door meer te leren over wat je paard nodig heeft, de patronen die jullie ontwikkeld hebben, door jezelf beter te leren kennen, je eigen angsten en onzekerheden onder ogen te komen, je de blokkades die je nu ervaart kunt doorbreken. En dat je weer vanuit ontspanning en rust en vertrouwen kunt gaan paardrijden, en je er individueel én als team veel sterker uit kan komen.

Dat je zo ook een veel sterkere band gaat krijgen met je paard, een samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en dynamisch leiderschap. Een samenwerking die ware harmonie laat zien.

Er is geen magic potion

Maar deze aflevering heet niet: wat kan het allemaal fantastisch zijn, inclusief regenbogen en unicorns. Zo is het natuurlijk niet, ik heb geen magic potion voor je. Het is vaak een lang proces met pieken en dalen. Net als het echte leven. En misschien klinkt het je ook wel als onmogelijk in de oren. Deze aflevering van Happy Athletes TV heet: de kracht van de kudde.

In de kudde ben je ok

Want diezelfde amazone, is lid van onze Happy Athletes Community, en ik noem het ook wel onze kudde. Want het lijkt ook wel op een kudde. In de kudde is het ok om je verhaal te delen en om om hulp te vragen. Staan we voor elkaar klaar, krijg je een steuntje in de rug als het tegenzit en juichen we je toe als je iets te vieren hebt. In de kudde is er, net als bij paarden, veiligheid, vertrouwen en saamhorigheid. Samen sta je sterker dan alleen, en samen kom je ook veel verder dan alleen.

En toen deze amazone haar verhaal deelde, vertelde voor welk dilemma ze stond. Deelde hoe ze ervoor stond, wat het met haar deed. Toen kreeg ze binnen no-time de support en liefde en hulp van haar kuddegenoten. Er werden ervaringen gedeeld, meegedacht met de keuzes die ze te maken heeft, er werden nieuwe ideeën aangedragen, verschillende perspectieven gedeeld. En dat is zo waardevol. Het vertelt je dat je niet alleen bent, dat je niet de enige bent, dat je ok bent en jezelf mag zijn en laten zien. En in dat gevoel van samen geeft het je de ruimte en de vrijheid om in alle rust de keuze te maken die goed voor jezelf en je paard is, een keuze vanuit je hele zelf.

Een keuze vanuit je diepste zelf

En als een keuze helemaal van jezelf is, uit je hart komt, uit je diepste zelf, dan kun je geen verkeerde keuze meer maken. Dan is er geen goed of fout meer. Zelfs als het betekent dat je de connectie verbreekt, hoe pijnlijk dat ook kan zijn. En ook als het betekent dat je een keuze maakt die juist tegen de stroom in gaat, waar je omgeving misschien van opkijkt. Of als het de keuze is die zogezegd de moeilijke keuze is, de weg van de meeste weerstand, in plaats van de makkelijke of korte uitweg.

Dat is wat een kudde, een Community van mensen die net zo zijn zoals jij, die vergelijkbare dingen meemaken en die vergelijkbare dromen en doelen en normen en waarden hebben, voor je kan betekenen.

En dat is voor mij ook de kracht van de kudde: dat je voor elkaar klaar staat, dat je helemaal jezelf mag zijn, en elkaar laat groeien. Net als met je paard, wordt je samen jezelf.

Ik weet nog niet wat de keuze van de amazone gaat zijn, maar ik weet wel dat zij, mede dankzij onze mooie kudde, de keuze gaat maken die voor haar en haar paard goed is en goed voelt.

Hoe staat het met jouw kudde?

Natuurlijk heb ik ook deze week een vraag voor je: wie is jouw kudde die je om support en hulp vraagt als je voor een moeilijke keuze staat? En wat brengt jouw kudde je? Is dat ook een gevoel van veiligheid, vertrouwen en samen, of zijn het ook andere dingen die het je geeft? En heel belangrijk: in hoeverre mag jij in jouw kudde jezelf zijn?

Laat het me weten in de reacties!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This