fbpx
Tijd maken voor je paard - En voor jezelf

Because together we are free

3 mei 20180 Reacties

Bijna 5 mei, bijna Bevrijdingsdag! Wat betekent vrij zijn voor jou en je paard? En hoe vrij zijn jullie samen?

Check het in deze Happy Athletes TV!

Bekijk hier Happy Athletes TV #10

Liever lezen? Hieronder staat de hele video voor je uitgeschreven!

Vandaag wil ik graag met je praten over vrijheid. Want het is vandaag 3 mei, twee dagen voor Bevrijdingsdag, de dag dat we onze vrijheid vieren in Nederland.

Bevrijdingsdag is voor mij een hele belangrijke dag. Ik heb namelijk gestudeerd in Wageningen, en zoals je misschien weet, zijn in Wageningen de capitulatievoorwaarden ondertekend in Hotel De Wereld, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende in Nederland. En dat betekent dat ieder jaar, op 5 mei, in Wageningen uitgebreid de vrijheid wordt gevierd. Het hele stadje staat dan op zijn kop en wordt één groot festivalterrein. Dus ook dit jaar, vele jaren na mijn studententijd, hoop ik daar weer blij en vrij rond te lopen en te proosten op onze vrijheid.

Zo hebben we dus eigenlijk een jarenlange traditie opgebouwd om ieder jaar in Wageningen onze vrijheid te vieren. Maar dat is niet per se waarom het zo belangrijk voor me is, én je denkt misschien: wat heeft dit te maken met samen met mijn paard twee Happy Athletes zijn? Dat zal ik je vertellen.

Wat is vrijheid nog meer?

Het is namelijk óók heel belangrijk voor me omdat paarden voor mij persoonlijk een hele belangrijke rol hebben gespeeld in mijn eigen gevoel van vrijheid. Ik heb me namelijk heel lang niet vrij gevoeld, en dan bedoel ik niet zozeer fysiek, als wel mentaal en emotioneel.

Het betekent voor mij namelijk dat je de vrijheid hebt om keuzes te mogen en kunnen maken die bij je passen. Dat je mag zijn wie je bent. Dat je jezelf mag laten zien, dat je jouw plek in mag nemen, dat die plek jou veiligheid en rust biedt. Dat je goed bent zoals je bent. Dat je goed genoeg bent. Dat je vrede hebt met jezelf.

Samen met de paarden…

En die dingen, die heb ik als jong meisje ervaren bij de paarden. Als ik samen met de paarden was, dan voelde ik dat ik helemaal mezelf kon zijn. Dan kon ik laten zien wie ik was, dan voelde ik me op mijn plek en op die plek was ik precies goed zoals ik was. Daar gingen alle maskers af, want paarden nemen je zoals je bent, in het moment is er wat er is. Bij de paarden voelde ik me vrij.

En het mooie is, dat ik die vrijheid kon ervaren als ik samen was. Samen met de paarden, samen aan het werk, samen trainen, samen buitenritten maken, en ook samen niks doen. Dat contact met paarden heeft mij zoveel levenslessen gebracht, en heeft me dus vrijheid gegeven. En dat is iets wat ik elk moment voel, nog steeds, als ik in de buurt van paarden ben en natuurlijk samen bij mijn Elize in het bijzonder. En die vrijheid, zeker als je samen vrij bent, die maakt gelukkig, die maakt je Happy!

Geef de vrijheid terug aan je paard

En dat brengt me gelijk op het volgende punt, want ik denk doordat paarden mij vrijheid gegeven hebben, dat ik nu ook het verlangen voel om dat ook aan ze terug te geven. Niet door mijn eigen vrijheid op te geven, maar door hen zelf meer vrijheid te geven. Zodat ze meer kunnen laten zien van zichzelf. Dat ook zij meer keuzes kunnen maken waar zij zich goed bij voelen. Dat ook zij meer mogen zijn wie ze zijn, zonder dat wij daar zoveel aan willen veranderen. Dat ook zij hun plek in mogen nemen, waar zij zich veilig voelen en rust ervaren.

Dat doe ik voor mijn eigen paard, maar natuurlijk ook in mijn werk, als ruitercoach. Dat is mijn missie, om jou en je paard meer vrijheid te laten ervaren, samen. En dan dus niet zozeer alleen bewegingsvrijheid, wat natuurlijk héél belangrijk is, maar juist ook mentale en emotionele vrijheid. En die vrijheid, brengt geluk, dat maakt jullie twee Happy Athletes.

En ik wil je vandaag inspireren en uitnodigen om daar, juist deze week, in de week van Bevrijdingsdag, weer een stap in te maken. Om je paard en jezelf meer vrijheid te gunnen.

Want wat kun jij doen?

Dat kun je natuurlijk doen door te kijken naar wat je samen met je paard doet. Als jij samen met je paard werkt of traint of bent, hoe vrij voelt je paard zich dan? Hoeveel keuzevrijheid heeft je paard? Hoeveel mag jouw paard zichzelf laten zien, als jullie samenwerken? En als je merkt, dat daar misschien nog frictie is, of spanning, of andere signalen dat je paard zich misschien minder vrij voelt, wat zou je dan kunnen veranderen? Wat is dan één ding wat je kunt doen om je paard meer vrijheid te geven?

En dat is best een lastige vraag, want het vraagt misschien van je dat je een stukje van je eigen controle los moet laten. Of dat je moet experimenteren. Of dat je misschien dingen moet laten. En dat kan best spannend zijn. Maar weet dan, dat jij je paard daarmee heel veel geeft en het zo ook weer bij je terug kan komen, in de vorm van geluk of dankbaarheid, of ontroering.

Forage – friends – freedom!

De andere manier om er een stap in te maken, is om te kijken naar die andere 23 uur van de dag, dat je niet met je paard samenwerkt. En dat gaat natuurlijk over de vraag: hoe staat je paard erbij? Hoeveel vrijheid heeft je paard in die overige 23 uur? Heeft hij de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn, om samen te leven met andere paarden, heeft hij de vrijheid om te kiezen hoeveel en wanneer hij beweegt en eet? Is je paard voorzien in de 3 F’fen: forage, friends en die hele belangrijke derde: freedom?

Met andere woorden, hoeveel vrijheid heeft jouw paard in zijn paardenleven? En wat kun je doen, wat kun je veranderen, om je paard meer vrijheid te geven? En welke moeilijkheden kom je daar misschien in tegen? Wat vraagt dat van jezelf? En wat vraagt dat van je paard?

Ik ben heel benieuwd naar wat jullie deze week gaan doen om je paard meer vrijheid te geven. En vertel het me ook vooral als je merkt dat je misschien niet weet welke stap je kunt zetten, of hoe je die stap kunt zetten, want ik denk graag mee en ik help je graag verder.

Hoe te beginnen…

Als je nu voelt: ja leuk, meer vrijheid voor mijn paard, maar waar moet ik dan beginnen? Dan is een heel mooi startpunt de Ruitermeditatie. Want het begint toch altijd bij jezelf, bij jouw eigen vrijheid en ontspanning en rust. De ruitermeditatie kan je daarbij helpen. Er gingen je al honderden ruiters voor, en zoals de meesten zeggen: het werkt echt! Vul hieronder je naam en e-mailadres in, dan kun je de meditatie direct downloaden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This