fbpx
Tijd maken voor je paard - En voor jezelf

Leertheorie vs. vertrouwen

25 okt 20181 reactie

Ik heb een probleem. Mijn paard Elize wil niet meer mee op reis. Zodra ze de trailer ziet, wordt ze al zenuwachtig. Eenmaal dichtbij de trailer, gaat ze er wel mee op, maar wil ze er zo goed als meteen weer uit.

Je zou kunnen zeggen: ze loopt er toch braaf op? Klep dicht en rijden. Ze went er vanzelf aan. De vraag is alleen of ik er mijn doel mee bereikt heb. Want het gaat er mij niet om dat ze de trailer braaf op gaat, maar dat zij er ok mee is. Dat ze relaxt is tijdens de reis, dat ze zich er goed bij voelt.

Daar mogen we onszelf nog veel meer bewust van worden als je het mij vraagt: of je paard wel ok is. Ik las laatst een artikel, en daarin ging het precies over dit probleem: paarden die niet goed laden. Interessant! dacht ik nog.

In het artikel werd vertelt over hoe paarden leren, de leertheorie. En dat het niet zo is dat je paard de trailer niet in gaat omdat je paard jou niet als een leider ziet, omdat hij je niet respecteert of niet vertrouwt. Wel omdat de respons op je vraag om te lopen (de ‘go response’) niet sterk genoeg zou zijn om daar naartoe te gaan waar je hem naartoe leid, in dit geval de trailer.

Meer dan alleen negatieve en positieve bekrachtiging

Hmmm. Als ruitercoach is vaak één van mijn vragen: ‘is dat wel zo?’ Nu vroeg ik deze vraag ook: is dit wel zo? En ik geloof van niet. Er is meer dan alleen negatieve en positieve bekrachtiging.

In het voorbeeld van Elize: ja, ze heeft een sterke go-response. Ja, ze vertrouwt mij. En ja, ik neem het leiderschap op me (meestal, ik kies er ook soms voor om de leiding aan haar te geven, but that’s a different story). Maar nee, ze vertrouwt de trailer niet.

Dat vertelt ze mij. Ze heeft een heel arsenaal aan signalen waarmee ze me dat laat weten: grote ogen, grote neusgaten, haar ademhaling en hartslag gaan omhoog, haar spieren spannen zich al licht aan. Poeh, ik vind dit best heel spannend!

Als ze zich vervolgens ‘over laat halen’ door middel van die sterke go-response om toch de trailer in te lopen, worden haar signalen sterker: ze gaat ‘snurken’, mesten, loopt weer hard achteruit, probeert om te draaien, trekt aan het touw of ze wil niet meer vooruit lopen (ze verliest de ‘go-response’).

Ok ok I get it! Het is echt niet ok voor je.

Dit zou óók een moment kunnen zijn waarop je zegt: hee, de go-response werkt niet meer, ik zorg er eerst voor dat dat weer ‘werkt’. En de ‘parkeer’-response werkt ook niet meer (sta eens stil!), dat ga ik ook eerst fixen. Daarna weer de trailer op en dan dus die klep dicht en gaan.

Het probleem daarmee is dat je op zo’n moment geen gehoor geeft aan wat je paard je vertelt. Je gaat voorbij aan haar emoties én aan de oorzaak van die emoties. En daarmee gebeurt er iets heel belangrijks: je beschadigt het vertrouwen tussen jou en je paard.

Hoe werkt dat?

Stel je even voor. Je bent bang voor spinnen. Als in: een serieuze fobie. Zodra jij spinnen ziet, krijg je kippenvel van top tot teen, je verstijft en daarna probeer je je zo snel mogelijk uit de voeten te maken. (Dit lijkt trouwens verdacht veel op mijn eigen gevoel over spinnen ;)) Wat gebeurt er nu als iemand die je vertrouwt, jou in een hok vol spinnen zet? Gaat je angst dan weg? Wen je er dan aan? Voel je je dan steeds beter? Voel je je dan na verloop van tijd ok?

Waarschijnlijk niet. In het ergste geval raak je in blinde paniek. In dat andere ergste geval sluit je jezelf af, doe je of de buitenwereld niet meer bestaat, je raakt misschien zelfs in shock. Zodra je weer bevrijd bent, voel je je verraden en boos. Degene die jou dit aan heeft gedaan, die jij vertrouwde. OMG je kunt hem wel…! Eén ding is zeker: dit gebeurt je geen tweede keer. Et voilá, je vertrouwen in diegene is als sneeuw voor de zon verdwenen.

Datzelfde gebeurt ook met je paard als je zijn gevoelens niet erkend. Als je niet luistert naar wat hem beweegt, verlies je zijn vertrouwen. En als ik het goed inschat, is dat absoluut niet wat je wilt.

Jij wilt er wél zijn voor je paard.

Jij wilt je paard begrijpen.

Jij wilt dat je paard zich gezien en gehoord voelt.

Jij wilt je paard een stem geven.

Jij wilt dat het vertrouwen tussen jullie juist groeit!

Maar ja, de grote vraag is natuurlijk: hoe doe ik dat? No worries, I’ve got you covered. Ik geef je een aantal ideeën hoe jij het vertrouwen van je paard in jou kan laten groeien.

Leer de emoties van je paard herkennen

De eerste stap is om te leren om de emoties van je paard te herkennen. Emoties bepalen het gedrag van je paard. Al die kleine signalen vertellen je dus heel veel over hoe je paard zich voelt. Word je bewust van die kleine signalen EN doe er iets mee.

Als je paard aan het touw trekt of niet meer in beweging komt, heb je al een aantal eerdere, kleinere signalen gemist. Dat is niet erg, we moeten allemaal leren. Maar stel jezelf tot doel om ervoor te zorgen dat je paard op een normale toon tegen je kan praten, en niet tegen je hoeft te schreeuwen met grote signalen voordat jij hem een keer hoort. Train jezelf dus om steeds kleinere signalen te herkennen!

Ontwikkel je intuitie

Daarnaast is er ook een andere connectie tussen jullie. Die van het gevoel van je paard direct naar jouw gevoel. Van hart naar hart. Paarden zijn zeer emotionele dieren en hoewel je met je ‘mind’ ook een connectie kunt maken, is van jouw hart naar het hart van je paard de meest directe en krachtige connectie die je kunt maken. Jouw intuïtie, jouw gut feeling, is daarom een super krachtige tool om je paard aan te voelen en te begrijpen!

Als jij voelt dat er iets niet klopt, dan is dat meestal ook zo. Als je twijfel bij jezelf voelt, dan kan dat misschien je eigen twijfel zijn, maar het kan ook zijn dat je onbewust al reageert op de twijfel bij je paard. Sta stil bij die gevoelens die bij je binnen komen en vraag jezelf af: wat gebeurt hier nu echt? Wat voel ik nu bij mezelf en wat zegt dat over mijn paard?

“Sometimes the bravest thing you can do, is ask for help'”

Zijn er in jullie samenwerking dingen waar je tegenaan loopt? En merk je dat je er in je eentje niet uit komt? Blijf er niet mee zitten, maar vraag om hulp! Je hoeft het niet alleen te doen. Er is altijd hulp en support.

Wil je dat ik met je mee kijk in jullie situatie? Stuur me een mailtje via miriam@horsepowerlifepower.nl met je vraag, dan help ik je om er met andere ogen naar te kijken én om stap voor stap naar een oplossing te werken.

Waarom is je paard niet ok?

Een volgende stap is om, als je merkt dat je paard niet ok is met iets, te achterhalen waarom dat zo is. Ga na hoe het gedrag zich ontwikkeld heeft, wat jouw rol daarin geweest is, hoe je paard zich daarbij voelde aan de hand van de signalen die hij gaf. In het geval van mijn paard Elize, heb ik haar een aantal keer noodgedwongen moeten verhuizen. Iedere keer werd ze weggerukt van haar kudde om nooit meer terug te komen. De trailer werd zo een voorbode van weer zo’n negatieve ervaring.

Best wel logisch dus dat ze die trailer niet meer vertrouwt (en mij in combinatie met de trailer vast ook een stuk minder). Doordat ik nu weet wat de oorzaak is, haal ik haar emotie natuurlijk niet weg. Het geeft mezelf wél meer begrip voor haar. Waarom ze doet wat ze doet. Het wordt daarmee makkelijker om te luisteren naar je paard. Aan mij de taak om haar stap voor stap te vertellen, in haar eigen tempo, dat ze misschien wel even weggaat met de trailer, maar ook weer terug komt.

Ga samen uitdagingen aan

Net als dat bij mensen zo is, geeft het ‘overwinnen’ van iets ook aan je paard positieve vibes. Iets overwinnen geeft jullie zelfvertrouwen een enorme boost! Ga de moeilijke dingen dus zeker niet uit de weg, maar geef jezelf en je paard de ruimte en de tijd om ze te overwinnen.

Leer hoe jij je paard kan helpen om zich beter te voelen met de situatie. Wat heeft je paard nodig? Wat mist hij op dat moment, wat kun jij doen om te helpen? Wat heb jij zelf nodig om stappen te maken? Door hier ruimte aan te geven, zul je zien dat jullie met steeds meer vertrouwen in elkaar nieuwe dingen aangaan.

1 Reactie

  1. Gerlien van Os

    Hoi. Heel herkenbaar ja. Mijn paard kreeg ik in begin er ook niet in. Mbv iemand cursus trailerladen gedaan en lopen er nu beide braaf op.. En blijven ook ontspannen.. Loop nu tegen de wedstrijd stress nog op te boxen.. Vooral in binnenbak nog meer.. Daarin zou ik echt hulp willen hebben.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This