fbpx
Tijd maken voor je paard - En voor jezelf

Kijken door de ogen van de kudde

26 apr 20180 Reacties

In deze aflevering van Happy Athletes TV neem ik je mee naar natuurgebied De Blauwe Kamer, waar ik een paar weken terug was met de deelnemers van de Two Happy Athletes Academy. We waren daar om de kudde Konikpaarden die daar leeft te observeren. Het is een vrij klein gebied en de kudde is ook een vrij kleine kudde: ongeveer 40 dieren.

En die kudde, die heeft ons heel veel wijsheid gebracht. Welke wijsheid, vertel ik je in deze Happy Athletes TV!

Bekijk hier Happy Athletes TV #9

Liever lezen? Hieronder staat de hele video voor je uitgeschreven!

Twee weken terug was ik met de deelnemers van de Two Happy Athletes Academy de hele dag in natuurgebied De Blauwe Kamer. We waren daar om de kudde Konikpaarden die daar leeft te observeren. Het is een vrij klein gebied en de kudde is ook een vrij kleine kudde: ongeveer 40 dieren.

En natuurlijk is dit een hele mooie tijd om te gaan kijken. De dagen zijn weer langer, er is meer zon en meer groen, veulentjes worden geboren en de kudde wordt dan een stuk dynamischer. Er zit letterlijk meer beweging in.

Wat veel mensen denken, is dat er in een kudde een lineaire hiërarchie is, en dat er één alfamerrie de baas is over alle andere paarden. Inmiddels weten we door wetenschappelijk onderzoek dat de relaties in een kudde paarden ingewikkelder zijn als dat wij we lange tijd gezien hebben.

Kuddegedrag observeren

Wat je op een dag als deze ziet, is dat niet alleen de kudde maar óók het leiderschap dynamisch is. In een kudde hebben in verschillende situaties verschillende paarden een bepaalde rol, die op verschillende momenten leidend is. Zo hebben we paarden kunnen onderscheiden die richting aangaven en de kudde in beweging brengen: ze liepen al grazend een stukje voor de kudde uit. De rest van de kudde volgde op deze momenten deze specifieke paarden. Ook hebben we gezien dat sommige paarden de rol van een soort herder op zich namen: paarden die uit de kern van de kudde lopen, vervolgens om de kudde heenlopen, met hun hoofd laag bij de grond en zo de ‘achterblijvers’ weer bij de kudde voegen.

Nu is het natuurlijk supergaaf om naar verschillende rollen te kijken, hoe de paarden met elkaar communiceren, welke onderlinge verbanden er zijn, welke vriendschappen de paarden hebben en hoe ze die connectie versterken. Maar waar we op een dag als deze óók naar kijken, is hoe je dat vertaald naar de samenwerking met je paard, en welke rol jij daar zelf in neemt en hoe jouw paard dat ervaart. Want die samenwerking, die connectie met je paard, dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om gaat!

Wat ziet je paard?

Hoe helderder dat is en hoe dichter dat bij jezelf staat, hoe helderder ook jullie communicatie kan worden. Want wat er vaak gebeurt, is dat we ten eerste ons niet zo bewust zijn van de rol die we hebben bij onze paarden, of dat we een rol aan proberen te nemen die niet of nog niet bij ons past, met andere woorden dat we van buiten iets anders laten zien dan dat we van binnen voelen. Dat zorgt voor ruis op de lijn, dat zorgt juist voor onduidelijkheid.

En waar ik je ook graag over na wil laten denken, is die vraag over hoe jouw paard jou ervaart. Wat ziet je paard als hij naar jou kijkt? En als hij met jou samenwerkt, wat levert het hem dan op?

Misschien herken je dat wel, dat je als ruiter snel de neiging hebt om dingen van je paard te vragen, je wilt vanalles met je paard doen. Dingen die jij heel leuk en tof en geweldig vindt. Maar wat levert het je paard op? Waarom zou hij met je meedoen? En hoe ervaart hij de dingen die je met hem doet? Hoe is het voor je paard? En ook een hele belangrijke: wat heeft je paard nodig, om te kunnen geven wat je vraagt?

Door de ogen van je paard…

Wat er namelijk gebeurt als je met die vragen aan de slag gaat, en dus veel meer door de ogen van je paard gaat kijken, je ook veel meer gaat begrijpen waarom sommige dingen misschien niet goed gaan of niet lukken. En door de laatste vraag, door je af te vragen wat je paard nodig heeft om het wél te laten slagen, je je paard ook kan helpen om jouw vragen te beantwoorden. Kortom, zo ga je veel meer samenwerken als een team, waarin je voor elkaar klaar staat.

Welke rol helpt je paard?

Even terug weer naar de kudde in het natuurgebied. Na een hele dag kijken naar het natuurlijk gedrag van de paarden, mét deze vragen erbij, gingen de deelnemers weer naar huis met nieuwe inspiratie. En toen gebeurde er iets moois.

Eén van de deelnemers ging een voor haar en haar paard ‘spannende’ springtraining doen. En met haar nieuwe opgedane inzichten, lukte het haar om veel beter te kunnen begrijpen en te kunnen aanvoelen wat haar paard van haar nodig had op dit soort spannende momenten. Ze nam zelf de rol op om haar paard een gevoel van veiligheid te geven, en ze kon haar paard veel beter helpen om ontspanning te vinden. Je kunt je voorstellen wat een doorbraak dat was! Haar paard ging eerst letterlijk in de staak, en door deze verandering in haar eigen gedachtengang, heeft ze in één training het kunnen ombuigen naar ontspanning en samenwerken, als een team.

Dus mijn vraag aan jou is: hoe kun jij nog meer door de ogen van je paard kijken? En welke vraag kun jij jezelf stellen, die je daar bij gaat helpen? Laat het me weten in de reacties, want ik denk graag met je mee.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This