fbpx
16-07-02 In verbinding met je paard deel 2 vertrouwen

In verbinding met je paard deel 2 – Vertrouwen

2 jul 20160 Reacties

Vertrouwen. Een groot woord, een woord met veel betekenis. Maar vraag aan 10 mensen wat vertrouwen voor ze betekent, en je krijgt 10 keer een ander antwoord. Vertrouwen is iets wat dicht bij je staat, wat persoonlijk is. Net als het vertrouwen wat er zich tussen jou en je paard afspeelt. Ook dat is persoonlijk, alleen voor jullie twee bekend.

En tegelijkertijd is het, net als contact maken, een voorwaarde voor een sterke verbinding. Als je elkaar niet vertrouwt, is samenwerken lastig en voor sommigen zelfs onmogelijk.

Waarom heb je het nodig?

Vertrouwen kan sterk en tegelijkertijd kwetsbaar zijn. Dat komt omdat paarden in een kudde afhankelijk zijn van het vertrouwen wat ze in elkaar hebben. Als ze niet op elkaar kunnen bouwen, zijn ze kwetsbaar en lopen ze gevaar. Het is voor hen van levensbelang! Bij een gebrek aan vertrouwen tussen jou en je paard verlies je de verbinding: het is voor het paard niet meer veilig en daarom een logische stap om uit de connectie te stappen.

Vertrouwen is daarom een belangrijke pijler in iedere mens-paard relatie. Maar… wat is het nu precies? Ik zei het hiervoor al, iedereen heeft zijn eigen persoonlijke invulling van wat vertrouwen betekent. Het kan te maken hebben met respect, met verantwoordelijkheden, met een gevoel van veiligheid, controle of juist loslaten, balans, leiderschap, rust… you name it.

Wat betekent vertrouwen voor jou en je paard?

De belangrijkste vraag is misschien wel: wat betekent het voor jou? Heb jij duidelijk voor jezelf wanneer je iemand vertrouwt? En hoe geef jij iemand vertrouwen, en hoe ontvang je het? Welke dingen hebben voor jou te maken met vertrouwen? Hoe merk je dat iemand te vertrouwen is? Wanneer heb je het gevoel dat het vertrouwen tussen jou en je paard sterk is?

En dan natuurlijk de volgende vraag… wat betekent vertrouwen voor je paard? Het antwoord daarop kunnen we deels weer terugvinden in het kuddegedrag. Paarden zijn, omdat ze afhankelijk zijn van hun kudde, altijd op zoek naar harmonie. Harmonie zorgt ervoor dat ze als één kudde kunnen bewegen, gevaar op tijd in de gaten hebben, samen kunnen overleven. Ze zijn daarom sociaal-emotioneel sterk ontwikkeld, sterker dan wij mensen zijn. Ze voelen elkaar feilloos aan en zijn gewaar van wat hun kuddegenoten doen (de buitenkant), maar zeker ook van wat ze voelen en denken (de binnenkant).

Incongruentie: als de binnenkant en buitenkant verschillend zijn

Als die buitenkant en binnenkant niet met elkaar overeen komen, is dat voor een paard onduidelijk en daarom onveilig. Er ontstaat dan incongruentie: een sjiek woord voor niet doen wat je zegt, en niet zeggen wat je denkt en voelt. Ook mensen zijn daar gevoelig voor. Je merkt dat er iets ‘niet klopt’ als iemand het één zegt, maar van binnen er eigenlijk heel anders over denkt of voelt.

Een voorbeeld. Ik hoor wel eens mensen zeggen: ‘Het gaat om je uitstraling, je moet niet laten merken dat je bang bent’. Terwijl diegene wel bang is. Een paard prikt daar zo doorheen. Sterker nog, omdat die persoon op dat moment incongruent is, brengt dit het paard in verwarring en geeft het zelfs een gevoel van onveiligheid.

En dan is er nog het karakter van jouw paard. Het ene paard is nu eenmaal makkelijker van vertrouwen dan het andere. Ook eerdere ervaringen, positief of negatief, hebben een sterke invloed op het vertrouwen van paarden. Denk bijvoorbeeld aan getraumatiseerde paarden: vaak is hun vertrouwen serieus beschadigd. Ook hier kan de kudde van jouw paard je meer vertellen. Hoe makkelijk is het voor jouw paard om andere paarden te vertrouwen? Hoe ontstaat er een band tussen jouw paard en andere paarden? Hoe lang duurt dat, hoe gaat dat?

Wat kun je doen om het vertrouwen tussen jou en je paard te versterken?

Ten eerste, zorg ervoor dat je congruent bent. Ook al zit je niet lekker in je vel, voor je paard maak je het er niet beter op als je doet alsof. En eigenlijk is dat juist bij je paard heel fijn om je niet anders voor te doen dan je je voelt, want paarden hebben hier geen oordeel over. Bij je paard mag je jezelf zijn, wat dat ook is!

En mocht je het toch moeilijk vinden, probeer dan eens de gratis Ruitermeditatie. Deze meditatie speciaal voor ruiters en amazones kan je helpen om bij je paard gewoon jezelf te zijn, niets meer en niets minder. In het formulier hieronder kun je je hiervoor aanmelden of klik hier voor meer informatie!

Daarnaast, ga op onderzoek uit! Onderzoek wat vertrouwen voor jou betekent en observeer je paard om te ontdekken wat vertrouwen voor je paard betekent. Ga na wat de vragen voor jullie als antwoord hebben, in elke situatie. Door daar aandacht aan te besteden, kun je heel gericht aan de slag met het vertrouwen tussen jou en je paard steeds verder te ontwikkelen, wat ervoor zorgt dat jullie band en connectie steeds sterker wordt.

Ik hoor heel graag van jou hoe het vertrouwen tussen jou en je paard zich ontwikkeld heeft. Laat het me weten in de reacties!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This